Så blir du ambulanssjukvårdare

Brinner du för att hjälpa människor? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik, och du får möjligheten att finnas där för de i samhället som behöver dig allra mest.

Ambulanssjukvårdare framför en ambulans

Brinner du för att hjälpa människor? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik, och du får möjligheten att finnas där för de i samhället som behöver dig allra mest. 

Att arbeta som ambulanssjukvårdare är en viktig och ansvarsfull uppgift. Du kommer att vara den första personen på plats vid olyckor och nödsituationer och ha möjlighet att rädda liv. Men hur blir man ambulanssjukvårdare i Sverige, vilka är arbetsuppgifterna och karriärmöjligheterna? 

Hitta din utbildning till ambulanssjukvårdare här 

Vad gör en ambulanssjukvårdare?

En ambulanssjukvårdare ansvarar för att ge medicinsk hjälp och transportera patienter till sjukhus eller annan vårdinrättning. De har också ansvar för att säkerställa att patienten är bekväm och trygg under transporten. Ambulanssjukvårdare har ofta en viktig roll i akuta situationer och måste vara beredda att agera snabbt och professionellt. 

Vilka arbetsuppgifter har en ambulanssjukvårdare? 

Som ambulanssjukvårdare kan dina arbetsuppgifter variera, här är några av de vanligaste: 

  • Bedöma och hantera akuta medicinska situationer.
  • Tillhandahålla omedelbar medicinsk hjälp och behandling.
  • Transportera patienter till vårdinrättningar.
  • Samla in och dokumentera information om patientens tillstånd och medicinska historik.
  • Samarbeta med andra sjukvårdspersonal och berörda myndigheter.

Så utbildar du dig till ambulanssjukvårdare 

För att bli ambulanssjukvårdare behöver du en eftergymnasial utbildning. Det vanligaste är att ha en utbildning inom vård- och omsorg från gymnasiet i grunden för att sedan studera vidare ett år på yrkeshögskola. Eftersom det inte finns någon nationell standard för att utbilda sig till ambulanssjukvårdare, finns det olika vägar att gå. Men vanligtvis krävs en högskoleexamen i sjukvård eller annan relevant utbildning. Därefter behöver du också genomföra en specialiserad utbildning i ambulanssjukvård. 

Utbildning till ambulanssjukvårdare på universitet och högskola 

Många högskolor och universitet i Sverige erbjuder utbildningar inom sjukvård. Ett exempel på en utbildning som kan leda till att du blir en ambulanssjukvårdare är sjuksköterskeprogrammet. Efter att ha slutfört programmet behöver du genomföra en specialiserad utbildning inom ambulanssjukvård. 

Utbildningar till ambulanssjukvårdare på universitet och högskola 

Utbildning till yrken inom vård inom andra skoltyper 

Om du inte vill studera på universitet eller högskola kan du också utbilda dig på yrkesutbildningar som erbjuds på gymnasier och folkhögskolor. Det finns också möjlighet att utbilda sig genom vuxenutbildning. Du kan då välja att gå utbildningar till undersköterska eller sjukvårdsbiträde och sedan specialisera dig i ambulanssjukvård. 


Egenskaper du behöver som ambulanssjukvårdare

💪 God fysisk hälsa

Att arbeta som ambulanssjukvårdare kan vara fysiskt krävande. Du behöver därför ha god hälsa och kondition för att klara av de långa arbetsdagarna när du lyfter patienter och förflyttar dem på bår.

Stresstålighet

Arbetet som ambulanssjukvårdare kan vara stressigt och kräva snabba beslut. Därför är det viktigt att kunna behålla lugnet och ha förmågan att hantera stress på ett effektivt sätt under tuffa situationer som exempelvis större olyckor med många inblandade.

🧠 Psykisk stabilitet 

Arbetet som ambulanssjukvårdare är ibland psykiskt påfrestande. Det kan förekomma tillfällen när du ställs inför olyckor och mänskliga tragedier av olika slag. 

🤝 Samarbetsförmåga 

Som ambulanssjukvårdare ingår du i en teambaserad arbetsmiljö där samarbete och kommunikation är avgörande. Du behöver därför ha förmågan att arbeta bra i grupp och stödja dina kollegor. 

Vad tjänar en ambulanssjukvårdare? 

Ta reda på genomsnittslönen för en ambulanssjukvårdare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för ambulanssjukvårdare 

Källor: arbetsformedlingen.se, scb.se, akademiska.se, aisab.nu

Vanliga frågor

  • Ja. Det finns olika studieformer för dig som vill bli ambulanssjukvårdare. Vissa utbildningar är platsbundna, medan andra kombinerar distansstudier med träffar eller erbjuder utbildningen helt på distans.

  • Ja. För att kunna arbeta i ambulans krävs det att du har B-körkort samt god körvana. Om du har körkortsbehörighet C1 är även detta meriterande.

  • Arbetstiderna för en ambulanssjukvårdare sker i skift. De varierar mellan vardagar, helger, tidiga mornar, sena kvällar och nätter. 

  • En viktig del av att vara ambulanssjukvårdare är att ha god fysik. Därför finns det olika fysiska moment som du månste klara av för att jobba som ambulanssjukvårare. Syftet är att fastställa att du är i tillräckligt god fysisk form för att utföra de moment som krävs under nödsituationer.


Annonser