Filtrera efter
Barnmorska
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 20 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Barnmorska

Jobba som barnmorska

Barnmorskeprogrammet

Är du intresserad av att ta hand om människor och vara med i livets startskede? I så fall är barnmorskeprogrammet något för dig. För att kunna söka till barnmorskeprogrammet måste du vara legitimerad sjuksköterska. Du måste även efter din sjuksköterskeexamen ha arbetat som det i minst ett år.

Hur lång är utbildningen?

Barnmorskeprogrammet är en högskoleutbildning på avancerad nivå och innebär 1,5 år heltidsstudier (det finns även utbildningar på deltid). Programmet leder fram till examen och legitimation som barnmorska. Barnmorskeprogrammet finns på flera orter i landet och går även att läsa på distans på vissa universitet och högskolor.

Vad får du lära dig på barnmorskeprogrammet?

När du går barnmorskeprogrammet får du kunskap inom forskningsområden som fertilitet, sexualitet, graviditet, födsel, amning, eftervård, abort och antikonception. 

Undervisningen på barnmorskeprogrammet integrerar teoretisk och klinisk kunskap inom området sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Studierna innehåller även folkhälsa, beteendevetenskap, vårdvetenskap samt medicinsk vetenskap. 

Hälften av studierna på barnmorskeprogrammet består av VFU (verksamhetsförlagd utbildning) inom gynekologisk vård, fertilitetsreglering, mödrahälsa, förlossningsvård samt vård efter barnafödande. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen är förlagd till dag, kväll och natt.

Att jobba som barnmorska

En barnmorska har många olika arbetsuppgifter och kan även jobba på olika ställen inom vården. Du kan jobba på en barnmorskemottagning eller en primärvårdscentral där du träffar den blivande mamman under graviditeten. Som barnmorska gör du olika undersökningar för att kontrollera att mamman och det väntade barnet mår bra. Barnmorskan ska stödja och informera de blivande föräldrarna eller mamman under graviditeten och föräldraskapet, ge råd om kost, motion och hålla i föräldrarutbildningar.

En barnmorska som arbetar på en förlossningsavdelning ansvarar för vården av modern under förlossningen samt för vården av mor och barn de första timmarna efter att barnet är fött.

En barnmorska kan också arbeta på en BB-avdelning på ett sjukhus. Till BB kommer den nyförlösta mamman med barnet efter förlossningen. Där stöttar och hjälper barnmorskan föräldrarna att få en bra start på livet tillsammans med sitt nyfödda barn. På BB undersöks barnet av barnmorskan, som också sköter om mamman. En barnmorska kan också arbeta inom den gynekologiska vården på en mottagning eller vårdavdelning.

Eftersom förlossnings-, BB- och gynekologavdelningar är bemannade dygnet runt, innebär det att schemat för barnmorskor på dessa avdelningar innehåller dag-, kvälls- och helgtjänstgöring.

Att tänka på för dig som vill studera barnmorskeprogrammet

Det är viktigt att du som person är lyhörd och kan sätta dig in i andra människors situation. Det är viktigt att du har god kontakt med patienterna och kan skapa förtroende hos dem. Du ska vara noggrann som person då det är barnmorskan som ansvarar för vården av mamman och barnet. En barnmorska måste vara beredd att vårda kvinnor i samband med aborter.