Visar 1-20 av 21 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 21 träffar
12

Utbildningar inom missbruk och beroende

Är du intresserad av att i framtiden arbeta med beroende- och missbruksfrågor och att förstå beroendets problematik? Oavsett om du vill gå en utbildning för att lära dig hur du ska handskas med beroende och medberoende på grund av ett personligt intresse eller för att du vill arbeta inom området finns det flera valmöjligheter. Förutom alkohol- och drogmissbruk kan du också utbilda dig för att behandla exempelvis sex-, spel-, mat- eller shoppingmissbruk. Eftersom allt fler beroenden har börjat synas i samhället, har också efterfrågan på kompetent kunskap och behandlingsmetoder ökat.

Vad ska jag gå för utbildning?

Det gemensamma för många av de utbildningar och kurser som rör missbruk och beroende är att de varvar teori och praktik för att ge dig teoretiska kunskaper men också metoder för att möta människor med beroende- och medberoendeproblematik. Du kan välja mellan att studera i klassrum eller på distans. De flesta utbildningarna eller kurserna bedrivs av yrkesskolor men det finns också yh-, folkhögskole-, universitets- eller högskoleutbildningar som är olika långa och bedrivs både på hel-, halv- eller deltid.

En del utbildningar är inriktade på specifika behandlingsmetoder, som till exempel KBT eller 12-stegsprogrammet, eller de vanligaste missbruken, det vill säga droger eller alkohol. Det finns också de utbildningar som är bredare och där du kommer att få lära dig bland annat hur man kan förebygga ett beroende samt hur fysiska, sociala och psykiska omständigheter kan påverka och bidra till att människor hamnar i ett beroende från första början.

Under studierna får du kunskap om olika behandlingar och hur du ska kunna hjälpa människor att lämna ett beroende eller missbruk. Du kommer att lära dig hur du ska bemöta människor som behöver hjälp att lämna ett beroende eller missbruk och vilka behandlingsmöjligheter som finns för dem. Det är därför väldigt viktigt att du är en god lyssnare och bra på att kommunicera.

Många av de utbildningar och kurser som finns berör också medberoende och du får verktyg för hur du stöttar personer som befinner sig i en anhörigposition.

Vad kan jag jobba med efter en utbildning inom missbruk och beroende?

Vilken titel du får beror på vilken utbildning du väljer att gå, men du kan exempelvis utbilda dig till alkohol- och drogterapeut, behandlare eller KBT-specialist inom missbruk. Behandlare av missbruks- och beroendeproblematik finns inom flera sektorer, både privata och offentliga. Möjliga arbetsplatser kan vara öppen- och slutenvård, kriminalvården eller på privata kliniker.

Vill du behärska behandling av missbruk och beroende? Titta i listan här ovanför och lämna en intresseanmälan hos den skola du är intresserad av. Stort lycka till med dina studier!

Jämför dina favoriter