Visa studentum.se som: Mobil

Socialpedagog med inriktning KBT

Västerås Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Västerås
2 år, 425 YH-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2022-08-15 - Västerås
socialpedagog

Om utbildningen

För dig som vill arbeta med behandling och utveckling av människor

Utbildningen är 2-årig och bedrivs på heltid (ej distans)
25 veckor Lärande i arbete, LIA

Som socialpedagog får du yrkeskompetens för socialpedagogiskt arbete med barn, ungdomar och vuxna. Utbildningen ger dig en specialisering mot KBT – kognitiv beteendeterapi. Din arbetsmarknad finns bl.a. på behandlingshem, inom sociala verksamheter i kommun och landsting samt inom pedagogiskt inriktade verksamheter.

Utbildningen ger dig yrkeskompetens för socialpedagogiskt arbete med barn, ungdomar och vuxna. Din arbetsmarknad finns bl.a. på behandlingshem, inom sociala verksamheter i kommun och landsting samt inom pedagogiskt inriktade verksamheter. Förutom de grundläggande kunskaper du behöver för att arbeta med t.ex. behandling, socialt stöd och påverkansarbete får du också specialiserade kunskaper inom KBT, mångkulturalitet samt hälsa och livsstilsförändring. Du kan arbeta både förebyggande och behandlande.

För mer information om Socialpedagog med inriktning KBT, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete

Lärande i arbete, LIA

På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Hur stor del av utbildningen som består av LIA skiljer sig mellan utbildningarna. Läs mer under respektive utbildning för information om antalet LIA-veckor.

Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.

Lärande i arbete 1 - 12 veckor

Lärande i arbete 2 - 13 veckor

Efter examen

Efter examen kan du söka arbete som

 • Socialpedagog
 • Behandlingsassistent
 • Boendestödjare
 • Kriminalvårdare

Så ansöker du

Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.

Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3 :
- Svenska 2 / Svenska B / SVA2

Reell kompetens

Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven som anges under grundläggande behörighet eller särskild behörighet finns en möjlighet att bli antagen till utbildningen via reell kompetens. Detta innebär att du kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens är de faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor du har, oavsett hur du har tillägnat dig dem. För att visa på din samlade kompetens behöver du skicka med handlingar som styrker detta. Exempel på handlingar kan vara arbetsprover, intyg eller referenser från anställningar, studier på olika nivåer, föreningsliv eller andra aktiviteter som visar på dina förmågor.


Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen rangordnas de sökande utifrån särskilt prov i svenska.

Examen & Intyg

Vid godkänd genomförd utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen.

Kursinnehåll

Innehåll i utbildningen

 • Introduktion till yrket, 10 yhp
 • Etik och professionellt förhållningssätt, 15 yhp
 • Socialt arbete, 50 yhp
 • Kommunikation, 10 yhp
 • Psykologiska teorier, 10 yhp
 • Neuropsykologi, 20 yhp
 • Diagnostiskt förfarande, 10 yhp
 • Inlärningsteori - Tillämpad beteendeanalys, 15 yhp
 • KBT - Grundläggande, 15 yhp
 • Motiverande samtal - MI, 10 yhp
 • Lärande i arbete 1, 60 yhp
 • Motiverande samtal - MI, praktisk tillämpning, 10 yhp
 • Inlärningsteori - Tillämpad beteendeanalys, praktisk tillämpning, 30 yhp
 • KBT - Metoder i teori och praktik, 30 yhp
 • Lärande i arbete 2, 65 yhp
 • Organisation och implementering, 10 yhp
 • Beroendelära och behandling, 25 yhp
 • Examensarbete, 30 yhp

Kostnader

Utbildningen till Socialpedagog med inriktning KBT är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.

Västerås Yrkeshögskola

Västerås Yrkeshögskola

YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en Yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...


Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Socialpedagog med inriktning KBT

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Västerås Yrkeshögskola

Karlsgatan 9 A
722 14 Västerås

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 5 recensioner.

Anna J
Tack för en mycket lärorik och givande utbildning med enormt kunniga och erfarna föreläsare. Västerås Yrkeshögskola har fantastisk personal och utbildningsledaren är oerhört lyhörd, engagerad och lösningsfokuserad, vilket skapar bästa möjliga förutsättningar för oss som studerar.
Lenita
I alla delar av utbildningen bemöts eleven av professionell, personlig och stöttande personal och föreläsare/utbildare. Yrkeskunskap och en ständig relevans till arbetsmarknaden gör att vi studerande känner oss trygga och utvecklas.
Kim & Maria
Tack Västerås Yrkeshögskola för 2 helt fantastiska år! Detta är helt klart en skolan och utbildning med personal som förtjänar att hyllas. Med sina oerhört engagerade och pålästa föreläsare så har utbildningen en väldigt hög kvalité. Utbildningsledaren är otroligt stöttande, hjälpsam och engagerad och går alltid den där extra milen för att de st...
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,8)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Socialpedagog med inriktning KBT från Västerås Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: