Filtrera efter
Behandlingspedagog
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 23 träffar
1
2
Annonser

Populära platser

Reportage inom Behandlingspedagog

Behandlingspedagogutbildningar

Utbilda dig till behandlingspedagog

Som behandlingspedagog arbetar du nära människors problem. Din uppgift som behandlingspedagog är att finnas till hands för samtal och som stöd. Ofta har du som behandlingspedagog ett personligt behandlingsansvar för en eller flera personer. Du är då kontaktperson och har som uppgift att hjälpa och motivera din klient till att förändra sin livssituation. 

Att arbeta som behandlingspedagog

Arbetet som behandlingspedagog kan vara tufft och psykiskt krävande. Arbetet innebär att du som behandlingspedagog behöver sätta dig in i deras problem och situationer. Personerna du arbetar med kan må dåligt av olika anledningar, allt från deras uppväxt till missbruk. 

Som behandlingspedagog kan du arbeta på en institution, ett behandlingshem, ett ungdomshem eller i din klients privata hem. Ofta drivs dessa arbetsplatser i privat regi men kan även vara en del av stat, kommun eller landsting. Schemalagt arbete på obekväm arbetstid är vanligt.

Som behandlingspedagog inom kriminalvården kan du ha som uppgift att leda behandlingsarbetet och ge de intagna råd och hjälp av olika slag. Det kan röra sig om personliga, sociala eller ekonomiska frågor. Du finns som stöd i förberedelsen inför frigivningen, och hjälper till med kontakter i samhället.

Att du som behandlingspedagog har mycket kontakt och samarbete med andra ingår i arbetet, hur och var du än jobbar. Myndigheter, kommuner, skolor, arbetsförmedling och anhöriga till klienterna tillhör kontaktnätet. Det är med andra ord viktigt att du har lätt för samarbete, god kommunikationsförmåga likväl som att du arbetar bra självständigt. 

I arbetet som behandlingspedagog hjälper du dina klienter att kunna och vilja leva ett självständigt och bra liv. Din främsta uppgift är lyssna och prata med de som behöver hjälp, vilket innebär att det är viktigt att du har tålamod och kan hantera känslor.

Dina studier

För dig som vill gå en behandlingspedagogutbildning finns det flera alternativ. Många utbildningar ges vid folkhögskola och som YH-utbildning med olika inriktningar.

Ytterligare ett alternativ för dig som vill jobba som behandlingspedagog, är att läsa socialpedagogik eller gå socionomprogrammet på universitet eller högskola. Dessa utbildningar är mer omfattande än en yrkesutbildning eller en utbildning på folkhögskole- eller YH-nivå, så om du läser en sådan utbildning har du vanligtvis fler yrkesmässiga valmöjligheter.

Vill du däremot läsa upp dina gymnasiebetyg eller höja din kompetens, kan en komvuxutbildning vara ett alternativ. Det finns flera komvuxutbildningar som förbereder dig på arbete som behandlingspedagog.

Som utbildad behandlingspedagog är du eftertraktad på arbetsmarknaden! Ta en titt i träfflistan ovan för att hitta en utbildning till behandlingspedagog som passar dig.

Lycka till med dina studier!