Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-15 av 15 träffar

Läs en PR-utbildning - Studentum.se

PR-utbildningar - utbildningar inom public relations

PR är ett låneord från engelskan som står för public relations. Det kan översättas till omvärldsrelationer, och syftar till arbete som stärker bilden av ett företag eller en organisation, varumärkesbyggande. 

Att arbeta med PR innebär ofta på att man genom redaktionellt innehåll, ofta genom en oberoende tredje part, till exempel en journalist eller nyhetsredaktör försöker bygga relationer till omvärlden och tränga igenom nyhetsbruset i syfte att sätta sin organisation eller sitt företag på kartan. Ett annat syfte kan vara employer branding, dvs. att man försöker skapa en attraktiv bild av sitt företag i rekryteringssyfte.

En PR-utbildning innehåller därför ofta följande delar:

  • Affärs- och varumärkesstrategi
  • Omvärldsanalys
  • Mediarelationer
  • Projektledning
  • PR-driven konceptutveckling
  • Samhällsrelationer
  • Digital strategi och aktivering
  • Pitcha och presentera
  • Sociala medier

Arbeta med PR politiskt - bli lobbyist eller pressekreterare

Inom PR är det vanligt att man tar ett jobb som PR-konsult eller rådgivare för kunder som behöver expertkonsultation. Din uppgift kan då vara att utforma strategier för att påverka beslut, samhällsförändringar och folkopinion för en organisations räkning.

Man kan också arbeta med PR politiskt genom att se till att politikerna får rätt underlag och grund för att fatta rätt beslut. Andra politiska PR-yrken är lobbyist, vars uppgift är att påverka politiker för ett särintresses räkning, så kallad lobbying samt pressekreterare som fungerar som talesperson för ett företag eller organisation.

Arbeta med PR inom marknadsföring

Det finns även många jobb för dig som vill jobba med PR inom marknadsföring och kommunikation. Är du marknadskommunikatör med PR-inriktning har du som uppgift att skapa kännedom om företagets olika produkter och tjänster på marknaden med hjälp av redaktionellt och digitalt innehåll.

Som företagskommunikatör skriver du till exempel pressmeddelanden för företaget och som internkommunikatör är du specialist på att skapa och bevara goda relationer mellan ledningen och olika interna grupper på företaget.

PR-utbildningar i Sverige eller utomlands

Det finns en mängd utbildningar för dig som är intresserad av att jobba med public relations och omvärldsrelationer. Du kan antingen välja att läsa en privat diplomutbildning som du betalar för eller läsa kurser på universitet eller högskola. De flesta universitetprogram inom kommunikation och media innehåller kurser inom PR. Är du intresserad av att läsa en hel utbildning inom public relations, rekommenderas alltså att du tar dig en titt på de olika medie- och kommunikationsutbildningar som finns på de svenska universiteten och yrkeshögskolorna.

Även utomlands finns många alternativ för dig som vill plugga PR. Du kan välja mellan att läsa fristående kurser eller hela universitetsprogram. Du ansöker till skolor utomlands antingen själv, direkt via universitetet, eller med hjälp av en så kallad utlandsagent. Det finns en mängd företag, utlandsagenter, som hjälper svenska studenter att ansöka till utländska universitet.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Public relations som ges utomlands?