Visa studentum.se som: Mobil

Skådespelarutbildningen för film och scen

Sigtuna folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Sigtuna
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2021-08-23 10:00 - Sigtuna

Skådespelarutbildningen för film och scen

OBS: SISTA ANSÖKNINGSDAG FÖR KURSSTART HT21 ÄR PASSERAD

Ingen vanlig teaterutbildning

Hos oss arbetar du tillsammans med deltagarna på manusutbildningen, filmutbildningen och musik- och ljudproduktion. Du får lära dig skådespeleri både för att vara med i filmer och för att stå på scen och du får arbeta både med klassiska manus och med helt nyskrivna från manusutbildningen. Du får övning i att ge och ta regi, både på scen och framför kameran.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Teaterträning

I utbildningens teaterträning ingår bland annat övningar i grupp och individuellt där färdigheter såsom närvaro, lyhördhet, koncentration, riktning, handling, vilja och dramaturgisk medvetenhet ingår. Detta tränas bland annat genom gestaltning av dramatiska texter, improvisations­teater, fysisk teater, röst- och andnings­teknik, text­analys samt ett antal sceniska och filmiska arbeten. Skådespelar­utbildningen samarbetar även med manus­utbildningen, film­utbildningen och musik- och ljud­produktions­utbildningen i ett antal olika produktioner där skådespeleri i de olika medierna film och teater utforskas.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola, som har stort intresse av skådespeleri och som gärna arbetar i grupp. Utbildningen erbjuder utveckling inom skådespeleri men också inom kommunikation, grupprocesser och annan konstnärlig gestaltning.

Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, är utbildningen tänkt att ge en god inblick i skådespeleri för film och teater och förberedelser för vidare studier.

Ett eller två år

Utbildningen är ettårig, med möjlighet till ett projektår som påbyggnad. Det nära samarbetet med skolans manus­utbildning, film­utbildning och musik- och ljud­produktions­utbildning ger oss unika möjligheter att skapa film och teater utifrån våra studerandes egna berättelser.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskaps­sammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Stå på scen

På skolans scen får du både abeta tillsammans med dina klasskamrater och träna dig på egna framföranden som monologer.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Kursinnehåll

Kursmoment

 • Improvisation & scenisk närvaro
 • Fysiskt skådespeleri på film och scen
 • Röst- och rörelseträning
 • Teater- & filmhistoria
 • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning
 • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion
 • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning
 • Regi, grupputveckling och ledarskap

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespeleri i film- och teaterarbete.

Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande. Du får flera chanser att möta publik, både på scen och genom publik visning av filmproduktioner. Vi utformar ett flertal kortare projekt för att öka lärandet om hur man använder skådespeleriet mest effektivt i de olika medierna film och scen.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskapssammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och Uppsala. Under läsåret ingår också flera teaterbesök och andra kulturevenemang.

I samband med intervjun får du träffa lärare och studerande på skolan och möjlighet att titta på skolans lokaler.

En vanlig vecka

 • Våra arbetsdagar börjar kl. 09.00 varje vardag.
 • Schematiderna varierar men de lärarledda lektionerna slutar vanligen 15.30.
 • Utöver lärarlett arbete behöver du ägna fler studietimmar själv för att öva, fördjupa dig och slutföra uppgifter.

För mer information om Skådespelarutbildningen för film och scen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

För att du ska kunna bli antagen till Skådespelarutbildningen behöver du fullständig gymnasieskola och tidigare teatererfarenhet eller stort teaterintresse.

Ansökan görs via elektroniska ansökningsformuläret på skolans hemsida.

Examen, diplom m.m.

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas.

Sigtuna folkhögskola på Facebook

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri. Sigtuna folkhögskola tar ut en avgift (schablonavgift) som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/ termin.

Varje kurs tar också ut en materialavgift per termin för material och studiebesök. För Skådespelarutbildningen är materialavgiften 2000kr/termin.

Fortsatta studier

Projektår Skådespeleri

Fördjupning i de uttryck du väljer Efter en individuell och godkänd projektplan har du möjlighet att under handledning fördjupa dig i de uttryck du vill satsa vidare på. Här ryms allt från arbete med arbetsprover, idékoncept, till internationella film-fotografi-, och kulturreseprojekt.

När du går projektåret kan du också delta i kulturorientering och föreläsningar. En förutsättning för att komma in är att du läst teaterutbildning tidigare, exempelvis vår Skådespelarutbildning.
Du ges möjlighet att följa den samtida kulturscenen i Stockholm, se utställningar, dans och teater.

Sigtuna folkhögskola

Folkhögskolan har funnits i snart hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats, en plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...


Läs mer om Sigtuna folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Skådespelarutbildningen för film och scen

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Sigtuna folkhögskola

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
193 22 Stockholm

Tel: 08-592 583 00
Mobil 0721657000
www.sigtunafolkhogskola.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Freja
(5)
Skådespelarlinjen på Sigtuna folkhögskola är otroligt bra enligt mig. Från det att vi började i augusti till slutet i juni har verkligen ALLA i min klass utvecklats enormt! Och det pga alla olika moment vi gått igenom. För det har varit väldigt olika moment och lärdomar. Både kametaträning iom filmprojekt med filmeleverna, teaterträning i klasse...
Visa mer
Fia
(5)
Först och främst gillar jag denna utbildning på grund av resultaten. Jag såg själv en sån enorm skillnad på mina klasskompisar i början på året och slutet av året. Som alltid när du pluggar teater så får du det du ger. Men denna skola ser till att en ger mycket helt enkelt. Vi blev tidigt utsatta för publik och sen fortsatte de utsätta oss med e...
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Skådespelarutbildningen för film och scen från Sigtuna folkhögskola, fyll i följande uppgifter: