Yrkesvux/Program (Komvux)

Komvuxutbildning till Distributionselektriker

Åsbro Kursgård, i Åsbro
Längd
54 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
oktober 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
54 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
oktober 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Bli Distributionselektriker med en komvuxutbildning

Komvux i Örebro i samarbete med Åsbro Kursgård erbjuder en vuxenutbildning till distributionselektriker. Den första halvan av utbildningen  sker i Nercias lokaler i Örebro för de programgemensamma kurserna. Inriktningskurserna genomförs därefter på Åsbro Kursgård. 

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4–20kV, de så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och jordkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Arbetsgivare inom branschen kan komma att kräva utdrag ur polisens belastningsregister.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Målgrupp


Att jobba som distributionselektriker passar dig som vill ha ett fritt, fysiskt utomhusarbete, där du får möjlighet till att lösa tekniska problem för att säkerställa elektricitet till fastigheter, parker, vägar med mera.

Ladda ner broschyr

För mer information om Komvuxutbildning till Distributionselektriker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Åsbro Kursgård?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Kursinnehåll

Arbetssätt och arbetsformer

Utbildningen till distributionselektriker är en praktisk utbildning med teoretiska inslag. Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om risker, säkerhetsarbete och elsäkerhet. I slutet av utbildningen ska du bland annat genomföra ett yrkesprov, där ESA (branschens elsäkerhetsanvisningar) är en del av provet. Du ska kunna hantera den utrustning som yrket kräver och utföra olika uppgifter på ett distributionsnät: ny- och ombyggnadsarbeten samt underhåll och skötsel av distributionsnät, med tillhörande ställverk och transformator­stationer. Efter utbildningen kan du anställas som distributions­elektriker/linje­montör.

Upplägg

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. Det innebär att du förväntas närvara vid undervisningen på skolan. Vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska övningar, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt.

Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

En distributionselektriker som arbetar med service och underhåll behöver ofta köra en servicebil med de verktyg och delar som behövs för att utföra arbetet. Därför är det en fördel om du har körkort. Åsbro kursgård, där delar av utbildningen är, ligger långt från allmän kollektivtrafik. Det är därför även bra om du har tillgång till bil, för att ta dig till skolan.

Kursinnehåll

 • Datorteknik 1a, 100 p
 • Elektromekanik, 100 p
 • Energiteknik 1, 100 p
 • Mekatronik 1, 100 p
 • Elkraftteknik 1, 100 p
 • Praktisk ellära, 100 p
 • Elinstallationer, 200 p
 • Kommunikationsnät 1, 100 p
 • Belysningsnät, 100 p
 • Högspänningsnät, 100 p
 • Lågspänningsnät, 100 p
 • Nät- och transformatorstationer, 100 p
 • Nätunderhållsarbete i stadsnät, 100 p
 • Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4-24kV, 100 p

Så ansöker du

Behörighet till utbildningen

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Här kan du läsa vilka dessa krav är.

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Kunskaperna ska motsvara grundskolans årskurs 9. Ett godkänt språktest är obligatoriskt för alla sökande som inte har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Om du har läst kurserna via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

 • matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
 • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat.

Språktest

Efter inlämnad ansökan kommer du bli kallad till ett språktest, som bekostas av Komvux.

Har du godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå kommer du inte bli kallad till ett språktest.

Examen & Intyg

Utbildningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som distributionselektriker. Du kommer bland annat få kompetenser i byggnation av hög- och lågspänningsnät, nätdokumentation och ritningsläsning, luft- och jordkabelarbete stationsarbete, klättring i olika stolpkonstruktioner och mycket mer. Du kommer att kunna bedöma risker och utföra ditt arbete enligt branschens elsäkerhetsanvisningar (ESA). Du får även en rad behörigheter så som; nedtagning av nödställd, arbete på väg, förarbevis terränghjuling som är viktiga för yrket.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

oktober 2024

 • Klassrum
 • Åsbro

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Komvuxutbildning till Distributionselektriker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åsbro Kursgård
Åsbro Kursgård
69496 Åsbro

Spännande utbildningar som ger jobb!

Sverige ska bygga ett helt nytt elsystem de kommande 25 åren: Fördubblad elproduktion till år 2045 – kanske mer Förnyelse, förstärkning och utbyggnad av elnätet För att klara detta krävs energikompetens. Den som satsar på en framtid med elkraftsutbildning i...

Läs mer om Åsbro Kursgård och visa alla utbildningar.

Highlights