Så blir du elektriker

Är du en problemlösare som gillar att arbeta praktiskt? Elektrikeryrket är en spännande och eftertraktad väg att gå inom teknik och industri.

Elektriker som arbetar

Som elektriker har du möjlighet att arbeta med allt från installation av elsystem till felsökning och underhåll av elektriska anläggningar. Elektriker är en viktig del av samhället och deras expertis behövs i många olika branscher, från bygg och industri till service och underhåll.

Hitta din elektrikerutbildning här 

Vad gör en elektriker? 

En elektriker arbetar med installation, underhåll och reparation av elektriska system och utrustning. Det kan inkludera allt från att dra kablar och montera uttag till att felsöka och reparera trasiga komponenter. Elektriker kan arbeta inom olika områden som bygg- och anläggningsbranschen, industrin eller som serviceelektriker för privatpersoner eller företag.

Vilka arbetsuppgifter har en elektriker?

  • Installation av elsystem i byggnader och anläggningar. 
  • Utföra reparationer och underhåll av elektriska anläggningar. 
  • Felsökning och åtgärdande av problem med elsystem. 
  • Arbeta med olika typer av elteknisk utrustning och verktyg. 
  • Följa säkerhetsföreskrifter och regler för elarbete.

Så utbildar du dig till elektriker 

Många yrkesverksamma elektriker har gått el- och energiprogrammet på gymnasiet, men för dig som senare i livet kommit på att du vill bli elektriker finns möjligheten att gå en vuxenutbildning.

Utbildning till elektriker på universitet och högskola 

För de som vill fördjupa sig ytterligare inom elteknik och kanske arbeta med forskning och utveckling finns möjligheten att läsa vidare på universitet eller högskola. Det finns olika ingenjörsutbildningar inom elektroteknik som ger en bredare teoretisk grund och öppnar upp för mer avancerade roller inom branschen.

Utbildning till yrken inom el/elektronik inom andra skoltyper

För dem som inte valde elteknik på gymnasiet finns det fortfarande möjlighet att utbilda sig till elektriker genom andra skolformer som yrkeshögskola (YH), Komvux eller folkhögskola. Dessa utbildningar är ofta mer praktiskt inriktade och ger en snabbare väg in på arbetsmarknaden.


Egenskaper du behöver som elektriker

🤝 Serviceinriktad

Som elektriker har du mycket kundkontakt vilket innebär att du behöver vara serviceinriktad, kommunikativ och ha ett bra kundbemötande.

✔️ Säkerhetsfokus

På arbetsplatsen är det viktigt att du är noggrann och tänker på säkerheten.

💡 Problemlösningsförmåga

Elektriker ställs ofta inför olika utmaningar och problem som kräver att du är duktig på problemlösning.

💪 Styrka

Arbetet kan ibland vara tungt, till exempel när man ska montera in kablar och elcentraler.

Vad tjänar en elektriker? 

Ta reda på genomsnittslönen för en elektriker, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för elektriker 


Källor : sef.se, vuxenutbildning.stockholm

Vanliga frågor


Annonser