Visa studentum.se som: Mobil

Om utbildning

Ska du börja studera och har frågor om utbildning? Då har du kommit helt rätt! På den här sidan har vi samlat information som kan hjälpa dig i ditt utbildningsval. Du kan bland annat läsa mer om hur du ansöker till en utbildning, vilken behörighet som krävs och hur det fungerar att studera utomlands. 


antagning och ansökan

Antagning & ansökan

Hur ansöker du till en utbildning? Finns det andra sätt att komma in på en utbildning än betyg? Vi har samlat artiklar och guider kring antagning och ansökan för att kunna hjälpa dig på vägen till din drömutbildning. 

Hitta all info om antagning och ansökan här


Läs mer om betyg och behörighet till utbildningar

Betyg & behörighet

Har du hittat en utbilding du ska ansöka till? Då är det bra att ta reda på vilken typ av behörighet som du behöver för att kunna ansöka. Vi har samlat information om hur behöright funkar för olika utbildningstyper, vad meritpoäng och områdesbehörighet innebär.

Läs mer om behörighet här


vilken utbildningstyp passar dig?

Vilken utbildningstyp passar dig?

Ska du börja plugga och har frågor om utbildning? Beroende på vad du vill göra i framtiden så passar kanske en viss utbildningstyp bättre än en annan. I Sverige kan du studera på universitet, högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux. 

Läs mer om olika utbildningstyper här


studera utomlands

Studera utomlands

Funderar du på att studera utomlands? Det finns många olika vägar att ta! Du kan till exempel läsa en termin, ett år eller en hel examen på ett universitet eller högskola utomlands. Vi har skapat utlandsguider för olika länder, samlat frågor och svar om utlandsstudier. 

Läs mer om utlandsstudier här


fråga vår studievägledare

Fråga vår studievägledare

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Då kan du ta hjälp av vår studievägledare! Du kan läsa frågor som andra redan ställt, eller ställa en egen fråga. 

Ställ din fråga här!

Senast uppdaterad: 14 apr 2022