Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Costa Rica

Utlandsguide Costa Rica

Costa Rica – sol, vind och vatten

Sol och värme året om, vita vackra stränder och ett unikt naturliv väntar dig som vill studera i Costa Rica. Det behövs inget mer, eller hur? Men Costa Rica bjuder på mer än så! Landet ger dig ett tropiskt klimat, regnskog och unik kultur. Att studera utomlands är en unik möjlighet för dig att lära dig ett nytt språk, få nya erfarenheter och få vänner från hela världen.

Innan du åker iväg på dina utlandsstudier är det bra att ta reda på så mycket information som möjligt, både om landet och om din studietid. Här har vi samlat information för dig som vill studera i Costa Rica!

Språk

Spanska

 Huvudstad

San José

Valuta

 Costaricansk 
colón

 Befolkning

4 906 000

”Den rika kusten”

Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav – det beskriver Costa Rica. Landet är en tropisk pärla i hjärtat av Centralamerika som bjuder på en stor biologisk mångfald. Få länder kan uppvisa en liknande mångfald på motsvarande lilla yta med både berg, vulkaner, regnskogar, floder, vattenfall och stränder. Costa Rica gränsar till Nicaragua och Panama och betyder ”den rika kusten”. Befolkningen i landet kallas ofta för ”ticos” som från början härstammar från början från att det Costa Ricanska folket la till ”ico” i slutet av många ord. Befolkningen värdesätter familjen högt och är generellt väldigt gästvänliga och välkomnande.

Varför du ska studera i Costa Rica

Att plugga utomlands kommer ge dig nya erfarenheter och minnen för livet. Costa Rica kommer att erbjuda dig en perfekt kombination av studier, strandhäng, surfing, dykning, snorkling, natur och djurliv. Du får inte heller missa att göra vandringar genom djungel med vrålande apor och njuta av det tropiska klimatet. Det finns mycket i landet som du kommer ha tid för att upptäcka! Costa Rica är ett av de tryggaste länderna att besöka och vistas i Centralamerika. Landets placering gör det enkelt för dig att utforska andra länder i närheten, så det passar bra för dig som vill resa.

Studera i Costa Rica

Studera spanska

Om du vill lära dig spanska i Costa Rica kan du läsa på universitet eller läsa en språkkurs i spanska. Spanskan i Centralamerika är tydlig i jämförelse med spanjorernas karaktäristiska ”läspande” tal. Det finns också möjligheter att kombinera dina studier med volontärarbete, hur skulle det låta att till exempel rädda utrotningshotade djur?

Utbildningssystemet i Costa Rica

I Costa Rica är det samma utbildningssystem som i Sverige gällande kandidatprogram (Bachelor) och Masterprogram. Många kurser ges på spanska, men det finns självklart också kurser och utbildningar som ges på engelska. För att studera vid ett universitet i Costa Rica måste du validera dina svenska betyg via Departementet för Offentlig Utbildning (Ministerio de Educación Pública) för att vara behörig och söka till utbildningen.

Kostnad för att studera i Costa Rica kan variera beroende på vilken skola det gäller. Oftast har du rätt till studiestöd, men för att vara på säkra sidan är det viktigt att kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att ta reda på vilka möjligheter till studiestöd som finns. Glöm inte att ta reda på vilka stipendier du kan söka, det är en bra möjlighet att dryga ut plånboken! Läs mer om hur du ansöker om olika stipendier här.

Plugga i Costa Rica

Ansökan

När du ska ansöka till en kurs eller utbildning i Costa Rica söker du direkt till skolan. Olika skolor har olika ansöknings- och behörighetskrav, även ansökningsperioderna kan variera mellan olika skolor. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller för den skola du vill söka till, många gånger kan du läsa dig till vad skolan kräver på deras hemsida. Skulle du inte hitta rätt information så går det alltid att vända sig direkt till skolan för att få svar på dina frågor.

Vissa skolor vill att du skickar med ett personligt brev i din ansökan. För andra skolor är det inte lika viktigt. Vanligt är att skolan vill ha ett intyg på att du har genomfört ett engelskt språktest som till exempel TOEFL eller IELTS. Om du vill ha hjälp med din ansökan finns det olika utbildningsförmedlare att ta hjälp av i Sverige.

Stort lycka till med dina studier!

Senast uppdaterad: 22 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-23

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns 525 sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

På Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) samlas studenter och forskare från hela världen för att studera teknik och innovation. Skolan grundades år 1827 och är idag Sveriges största- och ett av Europas främsta tekniska universitet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-02

Hur pluggar du bäst på distans?

Just nu rekommenderas alla skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisning på distans på grund av det rådande coronaviruset. Hur van är du att plugga hemifrån? Vi listar våra bästa tips för att plugga effektivt på distans!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se