Visa studentum.se som: Mobil

Hur kommer jag in på min drömutbildning?

Utifrån dina betyg finns det många olika vägar du kan välja! Universitet och högskola är ett alternativ, men även yrkeshögskoleutbildningar kan vara intressant. Är du orolig för att du ligger på gränsen till att komma in på en utbildning? Läs mer om hur du kan tänka strategiskt nedan!

Universitet- och högskoleutbildningar

Det finns massa olika utbildningar på universitet- och högskolenivå! Lärare, sjuksköterska och socionom är bara några exempel på utbildningar du kan studera - vad är du intresserad av? Har du inte riktigt bestämt dig för vad du ska plugga? Gör vårt yrkestest och få en uppfattning om vad du är mest intresserad av!

Sök bland alla universitets och högskoleutbildningar här

Gör vårt yrkestest och ta reda på vad du brinner för


Högskoleprovet

Har du redan koll på exakt vilken utbildning du ska gå men är orolig för att dina betyg ska räcka? Då kan det vara en bra idé att göra högskoleprovet! Provet ökar dina chanser att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning då du hamnar i ytterligare en urvalsgrupp när du ansöker. 

Högskoleprovet genomförs två gånger per år, och det finns mängder med test och tidigare prov du kan träna på inför det riktiga provet. Läs mer och träna upp ditt ordförråd nedan! 

Öva ditt ordförråd på gamla högskoleprov


Alternativt urval

Om du saknar de betyg som krävs för att ansöka till en viss utbildning kan du titta närmare på alternativ urval. Alternativt urval är en tredje urvalsgrupp som innebär att du kan bli antagen till en utbildning utan att söka på betyg och högskoleprov. Kriterierna för det alternativa urvalet bestäms av universitetet eller högskolan och det kan bland annat innebära antagningsprov, intervjuer eller arbetslivserfarenhet.

Läs mer om alternativt urval här

Plugga ett basår eller gå en introduktionskurs

Vissa universitet och högskolor erbjuder möjligheten att plugga ett basår. Om det  till exempel är civilingenjörsprogrammet du är intresserad av kan du läsa ett tekniskt eller naturvetenskapligt basår för att få en garanterad plats på programmet. 

Sök efter tekniskt / naturvetenskapligt basår här


Tänk strategiskt - sök din drömutbildning i olika städer

Trots höga betyg kan det ibland vara svårt att komma in på vissa väldigt populära utbildningar - ge inte upp din dröm! Antagningspoängen varierar mellan olika städer i Sverige. De populära studentstäderna Uppsala och Lund har högre söktryck och därmed ofta högre antagningspoäng till sina utbildningar medan mindre universitet och högskolor ibland har lägre antagningspoäng. Jämför antagningsstatistik mellan olika städer och sök till flera olika för att öka dina chanser att komma in på din drömutbildning! Sök bland olika program och terminer på statistik.uhr.se.

Senast uppdaterad: 08 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Alternativt urval - Juristprogrammet

Drömmer du om att läsa juristprogrammet trots att dina betyg inte räcker till? Då kan alternativt urval vara din räddning! Alternativt urval är en tredje antagningsmetod som kan hjälpa dig att bli antagen till juristprogrammet.  Juridikprogrammet är ett populärt program som är känt för att vara svårt att bli antagen till. Det krävs som oftast höga betyg och ett högt resultat på högskoleprovet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-12

Vilka studiealternativ passar mig?

Utifrån dina betyg kanske du vill titta närmare på vilka olika vägar du kan välja om du vill studera vidare. Nedan har vi listat lite olika alternativ du kan välj för att hitta just din drömutbildning! Komvux, eller vuxenutbildning, motsvarar den utbildning elever får i grundskolan och på gymnasiet, och passar dig som behöver läsa in kurser från grundskolan eller gymnasiet för att uppnå behörighet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-17

De 5 vanligaste frågorna till SYV

Här har vi samlat svaren på de fem vanligaste frågorna som ställs till vår SYV. Vi reder ut skillnaderna mellan yrkeshögskolor och universitet, ger tips inför utlandsstudierna och svarar på frågan hur du kan läsa upp dina gymnasiebetyg under sommaren.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in