En platschef berättar

Måns Härstedt är platschef på NCC Building Sverige. Han tidigare läst Civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad på LTH, gått Traineeprogram på NCC och arbetat i olika roller innan han fick yrket som platschef. Läs hela intervjun för att få reda om mer om yrket platschef!

Måns Härstedt

Måns Härstedt är platschef på NCC Building Sverige. Han tidigare läst Civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad på LTH, gått Traineeprogram på NCC och arbetat i olika roller innan han fick yrket som platschef.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan?

– Intresset för byggbranschen och IT har alltid funnits där, från barnsben att stå och snickra och dona i förråd/verkstad till att sitta och koppla i tekniska prylar och datorprogram. Vid gymnasievalet stod det mellan Bygglinjen eller Naturvetenskaplig. Det landade i naturvetenskaplig och vidare. Intresset för samhällsbyggnad försvann dock inte och efter gymnasiet sökte jag in Civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad på LTH. 

Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba?

– Civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad på LTH. Den påbörjades augusti 2011 och tog examen december 2015. Efter att ha gjort praktik och sommarjobb på MVB Syd påbörjade jag en anställning som arbetsledare där januari 2016.

– Min anställning på NCC påbörjade jag i augusti 2016, när jag blev antagen till vad som då hette NCCs Traineeprogram. Numera går det under namnet NCC Master Trainee Program. I programmet utförde jag flertalet utbildningar inom bland annat arbetsmiljö och ledarskap. Där arbetade jag i olika roller, som anbud/kalkylingenjör, arbetsledare och entreprenadingenjör/projektingenjör tills jag fick min nuvarande befattning som platschef.

Varför man ska välja byggbranschen?

– Därför att den är så pass dynamisk och konkret. Allt vi gör ute i produktionen går i princip att ta på och ingen dag är den andra lik. Oavsett vilken roll eller befattning du har så är hela byggprocessen ett lagbygge där du aldrig ensam är bättre än människorna och medarbetarna runt dig. 

– Du är delaktig i kundmöten och inköpsmöten där du diskuterar priser och upphandlingar om miljoner till att få hjälpa till ute i produktionen med att färdigställa ett moment eller diskutera med morgonpigga chaufförer varför de inte får komma en annan tid än avtalat på grund av logistikskäl. Det gäller alltså att hela tiden jobba för projektet tillsammans med laget för att nå önskat resultat. För det bästa är att se ett byggprojekt växa fram, från ritbordet till spaden i marken till det färdigställda projektet. Det är en fantastisk resa.

Vad gör en platschef på NCC Building Sverige?

– Som platschef på NCC är du ansvarig för kvalitén och ekonomin för tilldelat projektet genom att leda och planera för produktionen. Konkret handlar det bland annat om att besluta om produktionsmetoder och lösningar, planera resurserna på arbetsplatsen i form av yrkesmedarbetare, upprätthålla en god och säker arbetsmiljö, samordna arbeten med underentreprenörer och projektrapportera till projektchefen, för att nämna några dagliga uppgifter. Projekten kan variera från renoveringar och ombyggnad av äldre fastigheter och nyproducerade bostäder till toppmoderna kommersiella fastigheter.

Skulle du säga att byggbranschen är digitaliserad idag och hur märks det i ditt dagliga arbete?

– Delvis. Jämför efter med andra branscher är vi inte så långt framme, men det finns extremt mycket mer potential i de digitala verktyg som redan används idag. Den stora knäckfrågan är implementeringen och att personerna, som har kopplingen mellan det digitala och produktionen, vågar pröva och använda verktygen.

– Från det att jag började i branschen har det gått relativt fort med implementering av i huvudsak två program här på NCC Building Syd. Gemensamt för dessa är förutom att de är kostnadsfria i sin basutgåva även höjer kvalitetssäkringen på projektet, kortar ner tiden platsledning behöver lägga på administrativt arbete. Det ger även en ökad förståelse mellan yrkesarbetarna och installatörerna ute i fält, då de snabbt och enkelt kan gå in på kontoret eller ta upp sina handhållna enheter för att kontrollera hur det var tänkt att se ut i 3D miljö samtidigt som de har full tillgång till ritningar från alla discipliner. Det gör även att alla som arbetar på projektet blir mer inkluderande, men det finns mycket kvar att digitalisera.

Vad vill du göra om fem år?

– Jag är förhoppningsvis kvar i produktionen på NCC, men möjligen i någon annan roll/befattning.

Finns det något mer som du vill berätta?

– Som nämnt är projektet ett lagarbete, ingen kan ro runt ett projekt på egenhand. Var därför ödmjuk och öppen för de som verkat länge i branschen och lyssna på deras erfarenheter och framförallt ta hjälp av varandra. Därmed inte sagt att de med äldre erfarenheter inte alltid har rätt. Att komma med egna idéer, fråga och ifrågasätta är därför inte alls dumt det ger nya perspektiv och driver på utvecklingen i branschen. 

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen!

– Jag är 27 år, bor i hus i Lomma med sambon Elin. Vad gäller fritidsintressen utöver familjen är det teknik, träning, barndomsvännerna, jakt samt en hel del renovering på hemmafronten.

Är du intresserad av att jobba som platschef? Hitta en utbildning som passar dig:

Utbildningar till civilingenjör

Utbildningar inom bygg- och anläggning


Byggföretagen


Annonser