09 mar 2020

Platschefen Emma berättar om drömjobbet

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb. Inom bygg- och
anläggningsbranschen är efterfrågan på ingenjörer glödhet. Vi har pratat med ingenjören Emma Meiton om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

För Emma Meiton har drömmen alltid varit att jobba med berg och anläggning (en del av byggbranschen). 

– Jag fick upp ögonen för anläggningsbranschen tack vare min pappa som jobbar med samma sak. Jag fick följa med honom till jobbet som liten och tyckte att det var så himla häftigt, berättar hon. 

Emma är 27 år och jobbar som platschef, just nu på två tunnelprojekt för Förbifart Stockholm. Tidigare har hon både jobbat som bergsprängare och i gruva.

Som platschef är hon övergripande ansvarig för hela projektet. Hon är som VDn för byggarbetsplatsen! Där ingår att styra produktionen, hålla koll på kontrakt och ekonomi. Varje dag uppstår nya utmaningar som behöver lösas och det gäller att man gillar när det händer mycket.

– Vissa dagar sitter man på kontoret hela dagen, andra dagar är man utomhus hela dagen. Det är det jag gillar med mitt jobb – det är väldigt varierande och fullt upp hela tiden, säger Emma.

Hur går man tillväga om man vill jobba med det du gör?

–  Jag pluggade en treårig utbildning till högskoleingenjör på Luleå tekniska universitet. Jag trivdes jättebra och utbildningen har väldigt gott anseende i branschen, vilket väger tungt när man söker jobb sedan, förklarar Emma.

Platschefer finns inte bara i anläggningsbranschen, utan behövs inom hela samhällsbyggnadssektorn – till exempel då nya fastigheter byggs. Som högskoleingenjör har du stora möjligheter att välja mellan olika inriktningar.

Bergbranschen, och bygg- och anläggningsbranschen i allmänhet, är en mansdominerad bransch. Emma berättar att de flesta av hennes kvinnliga kollegor har precis som hon hamnat i branschen för att någon anhörig inspirerat dem.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att man inte vet vad yrket innebär. Många har nog en uppfattning om att det bara är män och att det är ett väldigt jobbigt och skitigt yrke. Om man skulle ge mer information tror jag att fler kvinnor skulle söka sig hit, säger Emma.

Själv har hon dock aldrig upplevt något negativt med att vara kvinna, och förklarar att branschen ligger långt framme och satsar mycket på kvinnor.

– På Veidekke där jag jobbar är vi nästan 50 procent kvinnliga tjänstemän, och även en del kvinnliga bergarbetare. Så det är absolut på väg åt rätt håll även om det är en bit kvar.

Vilka egenskaper ska man ha om vill jobba med samma sak som du?

– Det gäller att man är en problemlösare när man jobbar med det jag gör. Det är något nytt som ska lösas varje dag för att man ska komma vidare, säger Emma. 

Låter det spännande att som platschef inom anläggning? Hitta en utbildning här!

Utbildningar till platschef 


Byggföretagen

Senast uppdaterad: 09 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-20

Från dansare till betongingenjör

Elisabeth Metasalo var tidigare dansare, men insåg att hon ville jobba inom samhällsbyggnad och utbildade sig till betongingenjör. Hon berättar om utbildningen och hur det är att jobba inom byggbranschen! Berätta lite om dig själv! -Jag är 31 år, bor i Stockholm med min sambo och tre barn. Jag spenderar mestadels av min lediga tid med barnen och deras aktiviteter, om jag inte tränar själv.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-04

Arbetsledare

Rollen som arbetsledare är ett självständigt och omväxlande jobb med stort eget ansvar. Hitta din utbildning till arbetsledare!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-28

Mätningstekniker / Mätningsingenjör

Tycker du om att jobba både inom- och utomhus och med datorn som hjälpmedel? Då kan mätningsingenjör eller mätningstekniker passa dig. Läs mer om yrket här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in