Visa studentum.se som: Mobil

Elisabeth Metsalos karriärsbyte går som en dans – tempot är högt och sällan tråkigt!

Hur är det att jobba som betongingenjör? Elisabeth Metsalo berättar om sitt yrke och vilka arbetsuppgifter som ingår samt hur det var att sadla om från dansare till betongingenjör!

Elisabeth Metsalo, 32 år utbildade sig först till dansare innan hon sadlade om till en karriär inom byggbranschen.
– För mig kändes det som ett självklart val. Vi är fyra syskon som alla jobbar inom byggbranschen så någonstans har jag nog blivit skolad till att intressera mig för ett byggrelaterat yrke.

När Elisabeth ville karriärsskifta från dansen började hon en utbildning till betongingenjör på FEI, Företagsekonomiska institutet. En utbildning som är anpassad för att fylla ett behov på arbetsmarknaden vilket Elisabeth tyckte var bra. I dag jobbar hon som projektingenjör på Strabaag och har hand om kvalitet- och riskarbetet på sin arbetsplats.

Elisabeths arbetsfördelning

  • 70% framför datorn
  • 25% i möten
  • 5% på byggarbetsplatsen


– Målet är att ha ett systematiskt arbete där rutiner följs och risker eller problem identifieras i tid för att kunna motverkas. Mycket av jobbet är att samordna, uppdatera liggare, ha kontakt med beställaren och förbereda dokumentation. Jag jobbar ständigt mot en deadline och arbetet är också utformat till stor del efter det.

Hon har aldrig tråkigt på jobbet

Elisabeth tycker det är spännande att få följa en process från början till slut vilket är precis det hon får göra hela tiden inom byggbranschen.

– Det händer mycket och jag är ständigt aktiverad. Jag har aldrig tråkigt på jobbet och jag lär mig nya saker varje dag. Det känns bra att jobba med något som innebär att jag gör förbättringar på min arbetsplats.

Att jobba med det Elisabeth gör innebär att hon behöver vara lösningsorienterad och lyhörd för förändringar. Det är inte sällan allt kastas om och mycket kan hända på en och samma gång. Då gäller det att kunna hålla sig lugn.

– I de flesta yrken vill man prestera, men jag kan speciellt känna igen mig från disciplinen och uthålligheten man behöver som dansare. Att kunna prestera och skapa något som sedan ska användas, säger Elisabeth.

En speciell känsla nere i berget

Elisabeth berättar att många är nyfikna på hennes yrke och även om mycket av hennes jobb är administrativt så måste intresset för byggandet finnas där. Vissa oroar sig också innan för att det ska vara mycket matematik i arbetet.

– För min del så skulle jag inte klara jobbet så bra om jag inte skulle kunna räkna ut vissa saker och se samband. Det handlar inte om tekniskt avancerade moment, men det hör ihop med att få jobbet att flyta på.

Ibland händer det såklart extra spännande saker på jobbet som att första gången vara nere i tunneln som hon och kollegorna jobbar med att driva fram.

– Det är en speciell känsla nere i berget. Det är ett helt nytt utrymme som växer fram och det är fascinerande att det kan växa fram och bli till en förbifart genom Stockholm till slut, säger hon.

Elisabeths 3 anledningar att välja byggbranschen

  1. Gillar man förändringar så är byggbranschen perfekt. När man jobbar i projekt på olika etableringar byter du arbetsplats beroende på vart projektet är och vad det är som byggs, vilket kan medföra variation både vad gäller plats och arbetslag.
  2. Byggbranschen är spännande och det finns alltid nya saker att lära sig från kollegor och olika arbetsgrupper.
  3. Tempot är högt och man har sällan tråkigt på jobbet.


Senast uppdaterad: 12 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-03

Spårsvetsare

En spårsvetsare arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanan och på spårväg. Låter det som ett spännande yrke? Läs mer om hur det är att jobba som spårsvetsare och vilken utbildning du kan gå här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-26

En projekteringsledare berättar

Camilla Åström är utbildad byggnadsingenjör inom BIM och jobbar som projekteringsledare på Skanska Sverige AB. Hon berättar om sin utbildning, hur det är att jobba inom samhällsbyggnad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-09

Platschefen Emma berättar om drömjobbet

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb. Inom bygg- och anläggningsbranschen är efterfrågan på ingenjörer glödhet. Vi har pratat med ingenjören Emma Meiton om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in