Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesväxla till samhällsbyggnad

Välj ett yrke inom samhällsbyggnad så syns det vad du gör på jobbet. Resultatet finns kvar länge. Vissa bygger bostäder, skolor eller kontor. Andra bygger vägar, järnvägar eller broar. Välj en yrkeshögskoleutbildning inom samhällsbyggnad!

Vad är yrkeshögskolan (YH)?

Utbildningarna inom Yrkeshögskolan är oftast två-åriga och baseras på ett tydligt uttalat behov av arbetskraft inom det aktuella området. De sker i nära samverkan med företag och organisationer som tillhandahåller praktikplatser för de så kallade LIA-perioderna (Lärande I Arbete). 

Efter en YH-utbildning inom samhällsbyggnad får 96% jobb direkt

I byggbranschenär alla välkomna. Det syns vad du gör på jobbet och resultatet finns kvar länge. En 2-årig yrkeshögskoleutbildning inom samhällsbyggnad ger en ljus arbetsmarknad, spännande karriär och trygg anställning.


Utbildning inom samhällsbyggnad finns i 20 regionerHur är det att jobba som ... ?


Undrar du hur det är att jobba i byggbranschen? Möt Elisabeth, Büsra och Camilla som alla har gått en yrkeshögskoleutbildning och nu jobbar inom olika delar av branschen: 


Yrken som snabbt ger jobb inom bygg- och anläggning


Vilka yrken är efterfrågade inom samhällsbyggnad? Det finns många yrken inom bygg- och anläggningsbranschen och hur efterfrågade de är skiftar beroende på arbetsmarknaden. Nedan hittar du en lista på efterfrågade yrken inom bygg, anläggning och järnväg. Klicka på ett yrke för att läsa mer om vad det innebär, vilken lön du kan komma att gå och vilka utbildningar som passar bra för just det yrket.


Yrken som snabbt ger jobb inom järnvägHur skiljer sig yrkeshögskolans utbildningar från högskolans?

Behovet av Yrkeshögskolans utbildningar omprövas regelbundet, vilket gör att de kan startas snabbt för att tillgodose ett akut behov av arbetskraft och läggas ned när behovet är fyllt. Kopplingen till arbetslivet är tydlig, då utbildningarnas innehåll tas fram i samverkan med det omgivande näringslivet.

Andra vägar till ett jobb inom samhällsbyggnad

Om du är intresserad av samhällsbyggnad finns det flera sätt att utbilda dig. Det finns många olika typer av universitet- och högskoleutbildningar, till exempel civilingenjör eller högskoleingenjör. Hitta utbildningar här!

Det finns även utbildningar som redan på gymnasiet för dig som vill jobba direkt - läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet här!


Om Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker - en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.

Byggföretagen


Senast uppdaterad: 09 mar 2022