09 jun 2023

Så fixar du ett flexibelt yrke

Att ha flexibla arbetstider är något som många drömmer om och för dig som är intresserad av att ha ett yrke där du bestämmer dina arbetstider finns det flera alternativ att utforska. I den här artikeln har vi samlat några tips och idéer för att hjälpa dig på vägen mot ett mer flexibelt arbetsliv.

När du ska välja en eftergymnasial utbildning kan det vara bra att tänka på vilka möjligheter det finns för att skapa flexibilitet i ditt framtida yrke. Att ha flexibla arbetstider kan hjälpa dig att balansera arbete och privatliv på det sätt som passar dig bäst.

Frilansa med stor frihet

För dig som är självgående och vill ha kontroll över ditt arbete kan frilansande vara en väg att gå. Att frilansa innebär att du tar dig an ett uppdrag utan att ha en fast anställning. Det ger dig möjlighet att arbeta på projektbasis och på så sätt ta kontroll över din egen tid. Det finns flera branscher där frilansande är vanligt och där du kan dra nytta av flexibla arbetstider.

Skrivande och journalistik
Om du är bra på att uttrycka dig i skrift och gillar att berätta historier kan frilansjournalist vara något för dig. För dig som frilansande journalist eller redaktör finns det många möjligheter att skriva artiklar, blogginlägg och annat marknadsföringsmaterial.

Hitta utbildningar inom journalistik här

Grafisk design
För dig som är kreativt lagd och har ett öga för design kan du arbeta som frilansande grafisk designer. Du kan hjälpa företag och kunder att skapa till exempel logotyper, broschyrer, olika typer av webbdesigns och annat grafiskt material.

Hitta utbildningar inom grafisk design här

Data och IT
Med kunskaper inom till exempel webbutveckling och programmering kan du erbjuda dina tjänster som frilansare. Det finns ofta ett stort behov av datakompetens för att bygga och underhålla webbplatser, mobilappar och programvaror.

Hitta utbildningar inom data och IT här


Ljud och bild
För dig som gillar att förmedla berättelser och fånga ögonblick med kameran som ditt verktyg finns det flera yrken inom ljud och bild där du kan frilansa. Du kan till exempel frilansa som fotograf eller klippare.  

Hitta utbildningar inom ljud och bild här

Ekonomisk rådgivning och redovisning
I takt med digitaliseringen av flera program och funktioner har det blivit alltmer vanligt med frilansarbete inom ekonomi och redovisning. Dessa kompetenser är efterfrågade inom en mängd branscher vilket ger dig som frilansare goda valmöjligheter.

Hitta utbildningar inom rådgivning och redovisning här

Arbeta deltid

Ett alternativ till att frilansa kan vara att arbeta deltid. Att arbeta deltid ger dig möjlighet till flexibla arbetstider samtidigt som du får en stabil inkomst. Det finns flera yrken där deltidsarbete är vanligt och där du kan hitta möjligheter att anpassa din arbetstid.

Undervisning
Om du gillar att dela med dig av kunskap och erfarenheter inom ett visst område kan du överväga att arbeta som deltidslärare. Du kan till exempel söka jobb inom grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning. Du kan även erbjuda privata lektioner eller föreläsningar.

Utbilda dig till lärare 

Kundservice
Många företag behöver kundservicemedarbetare som kan hjälpa till att svara på frågor och lösa olika problem. Det finns ofta möjlighet att arbeta deltid med kundservice genom att svara på telefonsamtal, chatt eller e-post.

Utbilda dig inom kundservice

Försäljning
Många inom handeln arbetar mellan 50–75 % i till exempel kläd- eller mataffärer. Detta ger dig en stor möjlighet att hitta ett deltidsarbete som samtidigt ger dig stor frihet att prioritera ditt privatliv.

Utbilda dig inom försäljning och handel

Sjukvården
Inom vården finns det ofta möjlighet för dig som sjuksköterska att arbeta deltid. Du kan till exempel välja att arbeta på sjukhus, på vårdcentraler eller inom hemtjänst där du ofta kan anpassa dina arbetstider efter dina önskemål.

Utbilda dig till sjuksköterska

Starta eget företag

Om du vill ha fullständig kontroll över dina arbetstider kan ett alternativ vara att starta ett eget företag. Att vara egenföretagare ger dig frihet att bestämma när och hur du vill arbeta. Med rätt förutsättningar och kunskaper kan du starta eget företag inom många olika branscher.

Så lyckas du med att starta eget företag

Genom att utforska olika karriärmöjligheter som frilansarbete, deltidsarbete eller att starta eget företag kan du hitta ett yrke som ger dig både frihet och flexibilitet. Kom ihåg att det kan krävas engagemang och arbete, men det kan också leda till en balanserad och givande livsstil. Lycka till!

Senast uppdaterad: 09 jun 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-28

Rekryterarens bästa tips inför intervjun

Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har fyllt ditt CV med bra innehåll enligt våra skriva-CV-tips och skickat in din ansökan. Allt du kan göra nu är att stirra på telefonen tills den ringer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-31

Vilken karriärtyp är du?

Har du någonsin undrat över vilken karriärtyp du är? Är du en karriärist som drivs av personlig utveckling och vill lära dig allt inom ditt område, eller brinner du för möten med nya personer?

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Karriärföretagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-29

Så lyckas du med att starta eget företag

Går du och drömmer om att starta eget företag? Det är en resa som kan kännas rörig till en början. Vi har samlat utbildningstips och andra råd på vägen för att du ska våga göra verklighet av dina drömmar.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀