Visa studentum.se som: Mobil
Tips på färger att ha på arbetsintervjun

Tips på färger att ha på arbetsintervjun

Arbetsintervjuer kan vara spännande och utmanande, men det är inte ovanligt att man blir nervös strax innan intervjun ska äga rum. När du är färdig med studierna och redo att ge dig in i arbetslivet kommer du säker att få erfara ett och annat möte med diverse olika företag.

Det finns en mängd olika tips om hur man ska förbereda sig; det rätta handslaget, hur man ska sitta och vad man ska svara på specifika frågor. Många funderar nog också över vad man ska ha på sig inför det stundande mötet. Studier har gjorts som visar att färger uppfattas olika och framkallar ofta någon form av reaktion hos människor, så det är viktigt att tänka på vad man vill utstråla. Hur ska man egentligen tänka gällande färgvalet på sin outfit?

Blått – lugnt och förtroendeingivande

Blå är en klassisk färg som passar till de flesta situationerna. Blåa nyanser kan ge en känsla av lugn och stillhet, och bär du blått kan du uppfattas som väldigt förtroendeingivande. Det är nog ingen slump att stora företag som Facebook, Twitter Nordea, HP, Intel etc. har blå färg i sina logotyper. Blått är ett säkert kort inför arbetsintervjun.

Vitt – enkelt och rent

Väljer du att klä dig i färgen vitt kan du avge signaler som renlighet, professionalism och ärlighet. Färgen i sig kanske inte säger så mycket, fast på ett positivt sätt. Fördelen med färgen är att du har stora möjligheter att kombinera den med andra färginslag, så som brunt och blått. Det är även fredens färg, oavsett vart man kommer ifrån.

Brunt – tryggt och pålitligt

En något otippad och mer sällsynt färg är brun. Färgen har precis som blått en lugnande effekt och inger en känsla av pålitlighet. Vill du utstråla lugn och stabilitet kan du testa med en blå outfit följt av bruna inslag, exempelvis en marinblå kavaj och bruna skor. Experimentera dig fram!

Rött – aktivt och passionerat

Röd är en färg som närmast kan översättas till rörelse, spänning och passion. För mycket rött kan dock ta fokus från dig som person, vilket är något du bör undvika under arbetsintervjuer. Men med inslag av röda färger fångar du ofta människor uppmärksamhet och ger en känsla av att du är på tårna, modig och passionerad i det du gör.

Gult – energiskt och optimistiskt

Färgen gul har likt den nyss nämnda färgen röd en energisk effekt i sitt färgspråk. Du kan uppfattas som optimistisk, uttrycksfull och inspirerande. Även här gäller det dock att inte ta det för långt om du klär dig i gult. Det finns risk att det slår negativt och färgen kan ofta symboliseras med barnslighet, oärlighet eller ungdomlig energi. Energi är däremot inget negativt i sig, så en lagom mängd gula inslag kan vara ett klokt alternativt inför arbetsintervjun!

Svart – sofistikerat och prestigefyllt

Vill du framstå som elegant, prestigefylld och stabil ska du välja färgen svart. Även självsäkerhet och trygghet är egenskaper som ofta symboliseras med färgen svart. Men som så många andra färger är det viktigt att det inte tar över för mycket. Risken blir då att du uppfattas som kaxig eller överlägsen, och det ska du undvika. Med det sagt kan svarta detaljer i din outfit svara väldigt effektiva och snygga inslag! Svarta byxor eller skor i kombination med en vit eller blå outfit är ett bra exempel på det!

Färgers betydelse beror självklart på kultur, tid och plats och det varierar från fall till fall. Och i slutändan är färgvalet sällan avgörande för om du lyckas med din nästa arbetsintervju eller inte. Men en sak är säker – färger har betydelse och vissa färger framhäver känslor, oavsett om det gäller personer eller företag och vad de står för. Därför är det värt att tänka till när du ska välja färg inför framtida intervjuer! Lycka till och glöm inte att det viktigaste är att vara sig själv!

Vill du läsa den kompletta guiden för vilka färger man bör välja inför arbetsintervjun så rekommenderar vi att du läser Obsids guide: "Vad ska man för kläder på arbetsintervju"! För fler tips inför arbetsintervjun kan du läsa vår artikel 5 annorlunda tips inför arbetsintervjun!

Senast uppdaterad: 09 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-12-06

Julen är här – så överlever din plånbok utan besvär

Julen närmar sig med stormsteg och visst är det mysigt!? Denna mörka månad kan dock bjuda på mer än bara myskänslor – det kostar att fira jul. För dig som är student kan december blir extra tung ekonomiskt. Men var inte orolig, det finns sätt att hålla nere kostnaderna och ändå lyckas få julkänsla. Här är tipsen på hur du får en fantastisk jul utan att få hål i plånboken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-01

Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Hur ser framtidens arbetsliv ut? Trygghetsrådet (TRR) har tagit fram en rapport som kan ta oss närmre svaret på den frågan. Låt dig inspireras att tänka om och tänka nytt. Här är listan med möjliga framtidsyrken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Starta eget företag som student

Är du student och funderar på att starta eget företag? Ta chansen! Det finns nog ingen tid i livet som passar bättre för att starta eget. Som student har du säker inkomst, mycket tid över och ett brett nätverk, vilket är precis vad du behöver som framtida entreprenör.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se