26 apr 2019

Möt ditt framtida universitet: Örebro universitet

Örebro universitet rankas bland de 500 främsta i världen och har en nära koppling mellan utbildning, forskning och samverkan. Med bostadsgaranti för studenter, fina miljöer, ett rikt kulturliv, ett brett utbud av nöjen och aktiviteter och god kommunikation till andra städer är det inte svårt att förstå varför Örebro är en så populär studentstad!   

Universitetets namn: Örebro universitet
Här hittar du universitetet: Örebro, Grythyttan och Karlskoga
Antal studenter: 15 200
Antal program: 82
Antal kurser: 950
Antal lärare och forskare: 880
Antal professorer: 135


En liten storstad

Den 6 februari 1999 fick Sverige sitt tolfte universitet, Örebro universitet. Universitetet har utbildning och forskning inom många olika ämnesområden, bland annat humaniora, juridik, teknik, vård, medicin, undervisning och idrott. 

Tre kilometer från centrala Örebro, eller tio minuter på cykel, ligger universitetets huvudcampus Campus Örebro. Campusområdet har stimulerande miljö med lokaler för undervisning och forskning. Campusområdet är som en egen liten stad där du utöver undervisningslokaler hittar caféer, restauranger, bibliotek, gym och bostäder.

Utöver Campus Örebro finns det också tre andra campus:
- Campus USÖ ligger bredvid Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) och är universitets medicinarcampus. På Campus USÖ finns institutionen för Medicinska vetenskaper, ett medicinskt bibliotek och kliniskt forskningscentrum.
- Campus Grythyttan ligger i Hällefors kommun och är campus för utbildning och forskning inom måltidskunskap och värdskap.
- Campus Alfred Nobel i Karlskoga ligger vid Alfred Nobel Science Park. Där bedrivs en del av forskningen inom institutionen för naturvetenskap och teknik.


Närhet till allt

Örebro kallas ofta för en liten storstad. Du hittar det mesta i staden samtidigt som du har nära till allt. Du kan till exempel cykla genom hela staden på ungefär 30 minuter. I Örebro hittar du gott om olika restauranger, butiker och nattklubbar. Örebro har också ett rikt kulturliv med bland annat internationella musikfestivalen Live at Heart och konstutställningen Open Art.

Om du tycker om vackra miljöer finns det mycket att upptäcka i och runtom Örebro. Du har alltid nära till naturen i Örebro och kommer märka att det finns många parker och grönområden att njuta av.

Örebro ligger mellan Karlstad och Västerås vilket gör det smidigt för dig att ta dig till både Stockholm, Göteborg, Borlänge eller någon annan stad du vill upptäcka. Från Örebro är det nära det till mesta!

Om du är idrottsintresserad kommer du att trivas i Örebro! Fotboll, tennis, fäktning, kajakpaddling och aerobics är några av de sporter och aktiviteter som du kan utöva i staden. Endast två mil från Örebro hittar du Kilsbergen, en alpinanläggning med preparerade längdskidsspår under vintermånaderna.

Varför du ska studera på Örebro Universitet!
- En liten storstad

- Du har nära till allt
- Bostadsgaranti
- Ett framstående universitet 


Studentboende

Det är alltid bra att vara ute i god tid när det gäller studentboende, men ibland går det inte att planera långt i förväg. Om du inte har möjlighet att vara ute i tillräckligt god tid finns det en bostadsgaranti för dig som är ny student.

Bostadsgarantin innebär att du som aktivt söker lägenhet via ÖBO men inte lyckas hitta något erbjuds ett tidsbegränsat avtal så att du har någonstans att bo första terminen.


Studentstaden Örebro

Att studera i Örebro är mycket mer än föreläsningar och tentaplugg. Du kommer att lära känna nya vänner, en ny stad och skapa nya rutiner.

Det finns både en Studentkår och olika studentföreningar där du kan hitta vänner, nya fritidsintressen och engagera dig om du vill det. Om du inte skulle hitta en förening kan du alltid skapa en ny. Det händer mycket för dig som är student i Örebro!

Den första dagen på terminen får du som ny student möjlighet att bekanta dig med campus Örebro och ta del av viktig information. Den dagen kallas välkomstdagen och är till för att du ska få en så bra start som möjligt på Örebro universitet.

 

Nu har du fått läsa mer om hur det var kan vara att studera på Örebro Universitet! Vill du veta mer om vilka utbildningar du kan läsa på skolan? 

Till Örebro Universitet

Senast uppdaterad: 26 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-18

Utlandsstudier - Hitta utbildningar utomlands

Funderar du på att studera utomlands? Då har du hittat helt rätt. För dig som vill studera utomlands finns idag många olika alternativ och massa saker att ta ställning till. I den här guiden rätar Studentum ut några frågetecken.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-08

Tips för dig som ska söka utbildning till hösten

Nu börjar det bli dags för att söka in till högskola eller universitet. Om du ännu inte bestämt dig kommer här några tips som kan vara värdefulla att ha med sig inför ansökan.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av StudentJob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-22

Hur påverkar COVID-19 utlandsstudier?

Att studera utomlands är en dröm för många, men just nu ser världen helt annorlunda ut. Vi har därför samlat de vanligaste frågorna kring hur COVID-19 påverkar utlandsstudier!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in