Stora kurslitteratur-guiden!

Med studier kommer också kurslitteratur som du måste införskaffa. Läs vår stora kurslitteraturguide där du hittar våra absolut bästa tips på var du kan få tag i kurslitteratur!

böcker

När du börjar plugga igen efter gymnasiet är det mycket som är nytt. Skolan fungerar plötsligt inte som den alltid har gjort och plötsligt ska du själv ansvara för sånt som skolan tidigare ansvarade för. Ett exempel är kurslitteratur som du nu måste hålla koll på, leta upp och köpa – helt själv. Det kan både svårt och dyrt om du inte har koll på dina alternativ.

Inför varje ny kurs du ska läsa kommer du att få en kursplan. Där hittar du bland annat föreläsningsschema, tider för seminarier, vad som krävs för dig att bli godkänd och listan över kurslitteratur. Men se upp! På listan av kurslitteratur finns både obligatorisk litteratur och så kallas referenslitteratur. Skillnaden mellan dem är stor, vilket många får lära sig den hårda vägen.

Den obligatoriska litteraturen behöver du för att kunna genomföra uppgifterna under kursen. Det som står i den obligatoriska litteraturen kan till exempel tas med på tentor eller komma upp på seminarier. Du behöver helt enkelt läsa den obligatoriska litteraturen för att bli godkänd.

Referenslitteratur är däremot frivillig litteratur för den som vill bli extra insatt i ett visst ämne. Det kan vara till exempel uppslagsverk eller biografier. Du måste alltså inte lägga pengar på referenslitteraturen om du inte själv vill.

litteraturguiden

Stressa inte - kolla med läraren innan du köper massa böcker!

Ibland kan litteraturlistan vara lite otydlig, till exempel kan det se ut som att du behöver en hel bok fast det egentligen bara är 10 sidor ur boken som är aktuella. Då kanske du inte behöver köpa just den boken, utan försöka hitta den på ett bibliotek. Ofta finns det en "kursbok", det vill säga en bok som du kommer behöva under hela kursen - den kan däremot vara bra att köpa då troligtvis flera studenter konkurrerar om  några få låneexemplar. Därför kan det vara bra att vänta till första lektionen, seminariet eller föreläsningen innan du börjar köpa böcker. Läraren brukar kunna säga vilka böcker det är bäst att köpa!

Leta litteratur på olika ställen!

Det finns flera ställen du kan vända dig till för att hitta den kurslitteratur som du behöver. 

bibliotek

Miljövänligt och begagnat
Det finns flera siter där man kan köpa kurslitteratur begagnat, både från privatpersoner och företag som köper in begagnade böcker och säljer vidare. Det är inte bara bra för miljön utan även för plånboken! Exempel på siter där du kan köpa kurslitteratur är Kurslitteratur.seCampusbokhandeln.se och Adlibris.se.

Sätt upp lappar i skolan
Att sätta upp fysiska lappar kan kännas förlegat i dagens digitala samhälle, men det är väldigt effektivt! Din skola är fylld av elever som precis har läst de kurser du ska börja. Sätt upp en lapp med en lista på kurslitteratur du vill köpa och ditt telefonnummer. Någon kommer garanterat att nappa!

Köp i butik – fysisk eller online
Om ovanstående alternativ sviker dig kan du alltid vända dig till de traditionella butikerna, till exempel Adlibris.se och Bokus.se. Det kan vara bra att tänka på att priserna kan skilja sig mellan olika butiker och att vissa butiker har studentrabatter. Många bäckar små – speciellt som student!

Våra tre bästa litteraturhacks!

1. Dela med någon i klassen
Något som man kanske inte tänker på, men som ofta fungerar väldigt bra, är att man kan köpa en bok tillsammans med någon annan som läser kursen. Att dela på böcker kan verka lite trixigt, men om båda är med på att kanske kopiera någon sida, plugga med lite framförhållning och framförallt plugga mycket tillsammans så kan man halvera kostnaden!

2. Sälj kurslitteraturen du är klar med
Detta säger sig ju självt – böckerna gör oftast ingen nytta i din bokhylla efter att du är klar med kursen! Sälj dem vidare. Det är som sagt både bra för miljön och plånboken. Om du inte vill hålla på att lägga ut annonser själv så finns det flera butiker som köper in böcker och sedan säljer vidare. Ofta hittar du dem på campus på större universitet och högskolor.

3. Köp flera böcker av samma person
Om du köper en begagnad bok av någon i skolan, kolla med hen vad hen pluggar. Det kan ju faktiskt vara så att hen pluggar någon liknande och har fler böcker som du kan köpa.

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser