Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Gå en diplomutbildning eller certifikatutbildning utomlands

Vill du plugga utomlands och få expertkunskaper inom ett område, eller testa på en utbildning för att läsa vidare? Då är en diplomutbildning eller certifikatutbildning utomlands ett perfekt alternativ för dig!

Internationell study group

Vill du ha en specialiserad och prisvärd utbildning utomlands? Certifikat- och diplomutbildningar är inriktade på ett specifikt ämne och ges på olika nivåer. De passar perfekt för dig som vill få expertkunskaper inom ett område eller testa på en utbildning för att läsa vidare!

Det finns många fördelar med både diplomutbildningar och certifikatutbildningar. Efter avslutad utbildning får du inte en akademisk examen men du kan ofta tillgodoräkna dig utbildningen inom till exempel ett kandidatprogram om du vill läsa vidare. Om du vill ge dig ut på arbetsmarknaden är de en klar merit på ditt CV och kan även hjälpa dig att få arbetsvisum om du vill stanna kvar och jobba i landet du valt att studera i.

OPT-visum efter studier i USA

USA är bland de mest populära destinationerna för utlandsstudier bland svenska studenter, och många är intresserade av att jobba i landet efter studierna. Som internationell student i USA har du ett studentvisum som löper ut i samband med att du slutför din utbildning. Men det finns en möjlighet att stanna och jobba i landet under ett år efter studierna. Om du har genomfört en akademisk utbildning och jobbet är relaterat till ditt studieområde kan du ansöka om ett OPT (Optional Practical Training). Ett OPT-visum innebär att du kan stanna och arbeta i USA under 12 månader efter din utbildning.

Amerikanska skolor erbjuder vanligtvis inte arbetsplatsförlagd praktik som en del av utbildning, men på en del skolor, till exempel UC Berkeley Extension, kan du som internationell student lägga till en praktikperiod (internship) efter två eller tre terminer om du går ett Professional Diploma Program. Ett internship är ett perfekt sätt att testa på arbetslivet i USA.

Exempel på college och universitet som erbjuder diplom- och certifikatutbildningar i USA

UC Berkley Exstension Kalifornien
San Francisco State University Kalifornien
UCLA Extension Kalifornien
Santa Barbara City College Kalifornien
Santa Monica College Kalifornien
Edmonds College Seattle

Vad innebär det att studera en diplomutbildning?

Du kan studera en diplomutbildning om du vill ha en kortare och mer praktiskt inriktad utbildning. Det kan vara till exempel inom business, marknadsföring, event management eller inom estetiska ämnen som skådespeleri, musik eller mode. En diplomutbildning kan motsvara ett år på en kandidatutbildning (Bachelor’s Program). Efter utbildningen kan du ofta läsa vidare till en kandidat på samma skola, eller ge dig ut på arbetsmarknaden. Det här är alltså ett perfekt alternativ för dig som är osäker på hur länge du vill studera innan du börjar jobba, eller om du vill testa på ett ämne för att se om det är något för dig.

Diplomutbildningar finns inom en uppsjö av ämnen och erbjuds på många universitet och college i Nordamerika, Australien och Europa.

Exempel på skolor som erbjuder diplomutbildningar

BIMM University England
Vancouver Island University Kanada
Torrens University Australien
TAFE Queensland Australien

Exempel på college och universitet som erbjuder Professional Diplomas på masternivå 

Edith Cowan University Australien
University of California Berkeley Kalifornien

Vad är en certifikatutbildning?

En certifikatutbildning, eller Certificate Programme, kan vara från sex månader lång och uppåt. De ges både på grundnivå och avancerad nivå – vilket motsvarar undergraduate och graduate. För att vara behörig till en certifikatutbildning på grundnivå räcker det oftast med en gymnasieexamen. Den avancerade nivån kräver däremot en kandidatexamen och riktar sig främst till dig som vill ha expertkunskaper inom ett specifikt ämne, till exempel näringslära, statistik eller projektledning.

En certifikatutbildning är ett bra och effektivt alternativ för dig som vill ut på arbetsmarknaden snabbt eller redan har arbetslivserfarenhet och vill utvidga kunskaperna inom ditt ämne. Certifikatutbildningar finns inom allt från VVS och hantverk till revision och kommunikation.

Exempel på skolor som erbjuder certifikatutbildningar

Lorenzo de’ Medici Italien
Dublin Business School Irland
Edith Cowan University Australien
Swinburne University of Technology Australien

Skillnader mellan diplomutbildning och certifikatutbildning

Certifikat- och diplomutbildningar har många likheter. De brukar ges inom samma ämnen, de är ofta yrkesinriktade och båda påminner om svenska YH-utbildningar. De liknar även Associate’s Programme, med skillnaden att de inte inkluderar grundämnen i undervisningen (General Education Courses) som samhällsvetenskap, historia, matematik och litteraturvetenskap. Några skillnader är att diplomutbildningar ofta är lite längre, lite mer intensiva och kan vara mer akademiskt inriktade än certifikatutbildningar. Det finns även diplomutbildningar som är särskilt anpassade till dig som redan har en kandidatexamen och/eller arbetslivserfarenhet, universiteten brukar kalla dessa för Professional Diplomas.

Diplom- och certifikatutbildningar finns alltså på olika nivåer, så oavsett om du kommer direkt från gymnasiet, om du redan har en kandidatexamen eller arbetslivserfarenhet kan du hitta en utbildning som passar dig.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser