Visa studentum.se som: Mobil
Internationell study group

Certifikat- och diplomutbildningar utomlands – en skinande guldstjärna på CV:t

Vill du ha en specialiserad och prisvärd utbildning utomlands? Certifikat och diplomutbildningar är inriktade på ett specifikt ämne och ges på olika nivåer. De passar perfekt för dig som vill få expertkunskaper inom ett område eller testa på en utbildning för att läsa vidare!

Det finns många fördelar med både diplomutbildningar och certifikatutbildningar. Efter avslutad utbildning får du inte en akademisk examen men du kan ofta tillgodoräkna dig utbildningen inom till exempel ett kandidatprogram om du vill läsa vidare. Om du vill ge dig ut på arbetsmarknaden är de en klar merit på CV:t och kan även hjälpa dig att få arbetsvisum om du vill stanna kvar och jobba i landet du valt att studera i.

Vad innebär det att studera en diplomutbildning?

Du kan studera en diplomutbildning om du vill ha en kortare och mer praktiskt inriktad utbildning. Det kan vara till exempel inom business, marknadsföring, event management eller inom estetiska ämnen som skådespeleri, musik eller mode. En diplomutbildning kan motsvara ett år på en kandidatutbildning (Bachelor’s Programme). Efter utbildningen kan du ofta läsa vidare till en kandidat på samma skola, eller ge dig ut på arbetsmarknaden. Det här är alltså ett perfekt alternativ för dig som är osäker på hur länge du vill studera innan du börjar jobba, eller om du vill testa på ett ämne för att se om det är något för dig!

Diplomutbildningar finns inom en uppsjö av ämnen och erbjuds på många universitet och college i Nordamerika, Australien och Europa. Här är några exempel på skolor som erbjuder diplomutbildningar:

Vad är en certifikatutbildning?

En certifikatutbildning, eller Certificate Programme, kan vara från sex månader lång och uppåt. De ges både på grundnivå och avancerad nivå – vilket motsvarar undergraduate och graduate. För att vara behörig till en certifikatutbildning på grundnivå räcker det oftast med en gymnasieexamen. Den avancerade nivån kräver däremot en kandidatexamen och riktar sig främst till dig som vill ha expertkunskaper inom ett specifikt ämne, till exempel näringslära, statistik eller projektledning.

En certifikatutbildning är ett bra och effektivt alternativ för dig som vill ut på arbetsmarknaden snabbt eller redan har arbetslivserfarenhet och vill utvidga kunskaperna inom ditt ämne. Certifikatutbildningar finns inom allt från VVS och hantverk till revision och kommunikation. Nedan kan du se några skolor som har certifikatutbildningar:

Skillnaden mellan diplom och certifikat

Certifikat- och diplomutbildningar har många likheter. De brukar ges inom samma ämnen och båda är ofta yrkesinriktade och påminner om svenska YH-utbildningar. De liknar även Associate’s Programme, med skillnaden att de inte inkluderar grundämnen i undervisningen (General Education Courses) som samhällsvetenskap, historia, matematik och litteraturvetenskap. En skillnad är att diplomutbildningar ofta är lite längre, lite mer intensiva och kan vara mer akademiskt inriktade än certifikatutbildningarna. Oavsett om du kommer direkt från gymnasiet, redan har en examen eller har arbetslivserfarenhet så finns ett diplom eller certifikat för dig!

Se fler skolor med diplom- och certifikatutbildningar

Senast uppdaterad: 16 dec 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-16

Studera i Danmark

Det är inte bara svenskar som åker till Danmark för att studera utan hit kommer mängder av internationella studenter från hela världen. Som svensk student kommer du ha stora chanser att trivas under dina studier. Här kan du läsa mer om hur det är att studera och leva i Danmark. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Studera i Norge

Fler och fler väljer att studera i vårt vackra grannland i väst, men hur gör man egentligen? Som student har du flera utbildningsval och möjligheter. Här har vi samlat all info om hur det fungerar att som svensk studera i Norge.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-10

UCLA Extension - svårt att komma in och dyrt?

Är du sugen på att studera utomlands? Då kan UCLA extension vara något för dig! Läs mer om kurserna och hör en tidigare student berätta om hur det är att studera på universitet!
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in