Visa studentum.se som: Mobil
Vy över Kaunas

Plugga i sagolika Kaunas, Litauen! 

Kaunas har blivit utsedd till Europas “Capital of Culture 2022” tack vare sitt rika kulturliv och enastående stadsplanering med anor från 1300 talet. Staden har många sevärdheter och en rad spännande events kommer hållas i staden under 2022 för att fira denna utmärkelse. Bland svenska studenter är staden kanske mest uppmärksammad för att erbjuda hög kvalité på läkarutbildningen på Lithuanian University of Health Science

Kaunas har en lång historia 

Kaunas grundades som en fästning år 1030, men blev inte en stad förrän år 1317. Staden har varit ockuperat av många olika styrkor genom tiderna, bland annat av Ryssland och av våra svenska arméer. Från 1920 till 1940 fungerade Kaunas som Litauens huvudstad, i och med att Litauens officiella huvudstad Vilnius var under polskt styre. Denna nya status innebar att den lilla staden behövde växa och omvandla sig snabbt, vilket ledde till många nya byggnader i stilar som var trendiga i Europa vid den tiden. I staden samsas 1500-talspalats med Neoclassicism, Barock med Art Deco, och du riktigt känner historiens vingslag i denna charmerande stad.

Upplev gamla stan 

Det bästa sättet att uppleva Kaunas intressanta historia är genom stadens “Old Town”. Med sina kullerstensgator, gallerier, kaféer och färgglada hus, har Gamla stan en svårslagen charm. Under dagen kan du besöka Rådhuset, Kaunas slott, olika kyrkor och kloster, samt många museum och små gallerier. På kvällen förvandlas huvudgatan i Gamla stan till ett festkvarter med mängder av barer och restauranger. Till skillnad från Vilnius, är Kaunas inte lika välkänt bland turister; huvudgatan är därför mycket rymlig och lätt att ta sig fram i, och du kan som regel slinka in på restaurangerna utan att ha förbokat.

Prova litauiska specialiteter 

Litauiska rätter är oftast baserade på rotfrukter (potatis och rödbetor), kött och mejeriprodukter, i och med landets kalla klimat. Maten är gjord för att hålla dig varm på insidan. Nationalrätten i Litauen är Cepelinai, en typ av dumpling med potatisdeg och fläskfyllning, serverad med gräddfil och baconsås. Andra populära rätter är potatispannkakor, rödbetssoppa och köttpaj. Restaurangerna har också god Europeisk mat med utsökta råvaror. Till efterrätt är det vanligt att äta Grybukai, små delikata kakor formade som svampar med kanel, kardemumma och glasyr. Till maten kan du dricka gira (en alkoholfri dryck gjord på rågbröd), kisielius (tranbärsdryck) - eller njuta av en Volfas Engelman, staden har en lång tradition av ölbryggning. 

Prisvärd studiedestination 

Kaunas är en perfekt stad för studerande tack vare sin låga levnadskostnad och hyra. Det är beräknat att Kaunas är mer än 56% billigare att bo i än New York, och hyreskostnaderna är så mycket som 87% lägre i genomsnitt. Sverige som jämförelse är nästan dubbelt så dyrt och levnadskostnaden på en månad i Kaunas ligger på drygt 7500 SEK, och då ingår allt från hyra till mat. Du kan äta och dricka billigt på de flesta restauranger och barer, och transport är också mycket överkomligt med möjligheten att köpa periodkort. Om du har studentkort, t.ex. ISIC, kan du få upp till 80% rabatt på kollektivtrafiken i Kaunas. 

Ett livligt studentliv 

Kaunas har närmare 40.000 studenter varav mer än 17,000 är internationella studenter. Det betyder att studenter utgör en stor del av Kaunas totala befolkning. Utöver detta, bor det även många lärare och universitetslektorer i staden, vilket också bidrar till Kaunas kända akademiska gemenskap. Studentlivet är livligt med många studenthak, barer och klubbar. Trots att Kaunas är en mindre stad, finns det hela 9 universitet här - vilket är mer än det finns i våra svenska studentstäder som Lund och Uppsala. Universiteten har ett stort antal studentföreningar som anordnar egna events - Lithuanian University of Health Sciences (LSMU) har närmare 50 olika studentklubbar.

Källor: www.isic.ltwww.lonelyplanet.comen.ktu.edu

Senast uppdaterad: 14 jan 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-10

UCLA Extension - svårt att komma in och dyrt?

Är du sugen på att studera utomlands? Då kan UCLA extension vara något för dig! Läs mer om kurserna och hör en tidigare student berätta om hur det är att studera på universitet!
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-22

Vill du studera utomlands?

Är du sugen på att plugga vidare utanför Sveriges gränser? Du är långt ifrån ensam! Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga men bara lugn! Studentum har gjort flera guider till hur det är att studera och leva i en rad populära länder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-27

Studera i Schweiz

Det är ingen slump att Schweiz är ett populärt val för studenter som vill studera utomlands. Landet som ligger i hjärtat av alperna är känt för sina högklassiga utbildningar, vackra natur, och såklart för sin choklad! Att studera utomlands är en unik möjlighet för att skaffa sig nya erfarenheter!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in