Så blir du nästa designer på fashion week

Nya inspirerande miljöer och stora praktikmöjligheter – om du siktar på en karriär inom mode och design finns det många fördelar med att studera utomlands.

Ung designer, fotograf och två modeller

Drömmer du om att visa en egen kollektion på den internationella modescenen? Det finns många fördelar med att välja en modeutbildning utomlands: möjligheterna att bygga nätverk, göra praktik och inte minst få en riktig kreativ boost.

Den globala modebranschen är en enorm industri. För dig som vill jobba inom mode i framtiden är det ofta ett stort plus att ha erfarenheter från utlandet, till exempel genom att välja en internationell utbildning.

Kreativitet och nytänkande är nyckelfaktorer när det kommer till all typ av design och formgivning – inte minst inom mode. För många kreatörer är miljön extremt viktig när det kommer till att hitta inspiration. Därför är mode och design ett studieområde som kan vara särskilt intressant i kombination med erfarenheten i ett nytt land och i en ny, spännande stad.

Hitta utbildningar inom mode utomlands

Ta chansen att göra praktik

Genom att studera mode utomlands får du en värdefull inblick i arbetslivet. Om du läser ett helt program ingår ofta praktik i din utbildning där du får en försmak för ditt framtida yrkesliv och en chans att knyta viktiga kontakter i branschen.

Efter en utbildning inom design och mode kan du jobba som exempelvis:

  • Modedesigner
  • Stylist
  • Smyckesdesigner
  • Fotograf

Om du väljer en strategisk stad att studera i kan du öka dina chanser att göra praktik och få framtida jobbrekommendationer till stora modehus. Vad sägs om en praktikplats på huvudkontoret för Prada? Gucci? Eller kanske Armani?

Italien – där är mode och design extra hett

Det finns flera europeiska länder där mode är extra stort, Italien är ett av dem. Den italienska kulturen andas på många sätt mode och design. För den modeintresserade är säkerligen städer som Milano och Florens välbekanta. Florens har en lång historia som textilproducent. Staden är födelseplats för bland annat Gucci och många andra välkända modehus har stora kontor här. Milano brukar räknas till en av världens fyra modehuvudstäder. Tillsammans med London, New York och Paris är staden värd för en av de största modeveckorna i världen: Milan Fashion Week. Staden är också hem till flera världskända modehus som Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Prada och Versace.

Tips för dig som vill studera i Italien

Istituto Europeo di Design (IED)

En av världens ledande skolor inom mode är IED – Istituto Europeo di Design – en erkänd italiensk modeskola med campus i Milano, Rom och Florens. Skolan har goda kontakter med branschen och samarbeten med bland annat italienska Vogue och Milan Fashion Week. Här kan du studera allt från sommarkurser eller diplomutbildningar (1 år) till kandidat- och masterprogram med olika inriktningar inom mode.

Tips på designskolor utanför Europa

TAFE Queensland

Du hittar TAFE Queensland på Australiens – som namnet antyder – soliga östkust Sunshine Coast. Skolan erbjuder branschnära praktiska utbildningar inom flera områden, bland annat en tre terminer lång diplomutbildning inom modedesign och handel.

Berkeley  College

Berkeley College är en populär skola för internationella studenter och erbjuder business-inriktade utbildningar. Här kan du bland annat studera en Associate's degree inom Mode & Management i en av världens absolut största modehuvudstäder: New York.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser