7 utbildningar du får betalt för att gå

Vill du börja plugga, men helst undvika att ta studielån? Här är sju utbildningar där du får betalt samtidigt som du studerar. 

Tre sjuksköterskor pratar med varandra

Att gå en betald utbildning kan vara ett bra alternativ om du inte har möjlighet att leva på studielån. Utbildningarna är relativt korta och ger lön under hela studieperioden med goda möjligheter till fast anställning efter avslutade studier.  

Här är sju utbildningar som du får betalt för att gå: 

Specialistofficer

💼 Arbetslivserfarenhet: Minst ett års erfarenhet som soldat, sjöman eller civilanställd

🎓 Längd på utbildning: 1,5 år

💸 Lön under utbildning: Grundlön med eller utan lönetak


För dig med erfarenhet från Försvarsmakten finns det möjlighet att läsa till specialistofficer. Som specialistofficer bygger du vidare på din expertis och blir en ledare inom försvaret. Du kommer bland annat se till att andra chefers beslut följs och att gruppbefäl, soldater och sjömän utbildas för att kunna prestera i stridssituationer och andra uppdrag.

För att bli antagen till specialistofficersutbildningen måste du:  

  • Vara svensk medborgare. 

  • Ha varit anställd som gruppbefäl, soldat eller sjöman under minst sex månader eller fullgjort någon av följande utbildningar:  

  • Grundutbildning med värnplikt 

  • Grundläggande militär utbildning  

  • Grundläggande och kompletterande militär utbildning 

  • Militär grundutbildning 

  • Ha en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå eller ha grundläggande behörighet. 

  • Ha genomfört antagningsprövning med godkänt resultat. 

Du behöver inte ha genomgått en gruppbefälsutbildning med godkänt resultat för att kunna ansöka, men du måste ha gått utbildningen innan du påbörjar specialistofficersutbildningen.  

Lön under utbildningen  

Om du arbetat som soldat, sjöman eller civilanställd i Försvarsmakten i minst ett år när du påbörjar officersutbildningen har du rätt till följande förmåner:  

  • Som soldat eller sjöman behåller du din grundlön, utan lönetak, minus 7 500 kronor i bruttolöneavdrag. 

  • Som civilanställd behåller du din grundlön, upp till ett lönetak om 30 000 kronor, minus 7 500 kronor i bruttolöneavdrag.  

Utbildningen är tre terminer, vilket motsvarar 1,5 år på någon av Försvarsmaktens skolor i Sverige. Du kan välja att inrikta dig mot olika områden, exempelvis markstrid, sjöstrid, luftstrid eller logistik.  

👉 Hitta fler utbildningar till militär

Läs mer om utbildningen här


Kustbevakare

💼 Arbetslivserfarenhet: -

🎓 Längd på utbildning: 2,5 år

💸 Lön under utbildning: 26 000 kronor per månad


För att söka till Kustbevakningens utbildning till kustbevakare måste du ha:

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier.

  • Svenskt medborgarskap.

  • B-körkort utan trafikvillkor automatväxel.

  • Godkänt läkarintyg för sjöfolk i obegränsad fart, grupp 1 däck-säkerhetsbesättning (TSFS 2011:117).

Grundutbildningen till kustbevakare är cirka 2,5 år med betald månadslön för den som inte läst fartygsbefäl klass VII och/eller maskinbefäl klass VII tidigare. Under utbildningen är du aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. För att få en tillsvidareanställning inom Kustbevakningen måste du ha klarat grundutbildningen till kustbevakare. Din lön som aspirant är 26 000 kronor per månad.

Antagningsprocessen 

I antagningsprocessen ingår en intervju och olika tester i form av fysiska tester, personlighetsanalys, drogtest och säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen. Vid intervjutillfället måste du kunna uppvisa godkända handlingar, till exempel betyg, intyg eller kursbevis, som bekräftar att du uppfyller antagningskraven. Läkarintyg behöver du inte till intervjutillfället.  

Läs mer om utbildningen här


Specialistsjuksköterska

💼 Arbetslivserfarenhet: Minst ett års erfarenhet som sjuksköterska

🎓 Längd på utbildning: Cirka två terminer heltidsstudier (60-75 högskolepoäng)

💸 Lön under utbildning: Din ursprunliga lön 


Flera landsting har infört Vårdförbundets modell för betald specialistutbildning, så kallad AST. AST innebär att du har en utbildningsanställning med full lön och kollektivavtal under dina studier till specialistsjuksköterska. Om du är sjuksköterska och vill specialistutbilda dig och din arbetsgivare erbjuder AST söker du en utbildningsanställning hos arbetsgivaren samtidigt som du söker till specialistutbildningen vid en högskola/universitet. När du har blivit antagen till specialistutbildningen får du en utbildningsanställning. Utbildningen till specialistsjuksköterska på avancerad högskolenivå omfattar 60–75 högskolepoäng där 60 högskolepoäng motsvarar två terminers heltidsstudier. 

Upplägg för en utbildningsanställning

Utbildningsanställningen är en heltidsanställning, men studietakten kan variera. Under utbildningen har du samma lön, villkor och förmåner som när du jobbar. Efter avklarad utbildning erbjuds du en tjänst som specialistsjuksköterska på arbetsplatsen.

Behörighetskrav 

Generellt sett behöver du uppfylla följande behörighetskrav för att kunna ansöka till en utbildning mot specialistsjuksköterska:  

  • Grundläggande behörighet mot studier på universitet och högskola 
  • Sjuksköterskeexamen 180 högskolepoäng (inklusive ett avslutat examensarbete på 15 högskolepoäng)  
  • Svensk legitimation som sjuksköterska utfärdat av Socialstyrelsen 
  • Minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska 

👉 Hitta fler utbildningar till specialistsjuksköterska

Läs mer om utbildningen här


Lokförare

💼 Arbetslivserfarenhet: -

🎓 Längd på utbildning: 44 veckor

💸 Lön under utbildning: Utbildningslön 


SJ erbjuder en 44 veckor lång betald lokförarutbildning i Solna/Hagalund. Efter godkänd lokförarexamen är du garanterad tillsvidareanställning inom SJ-koncernen på någon av följande platser: Stockholm, Hagalund (Solna), Göteborg, Malmö eller Hallsberg.

Behörighetskrav

För att vara behörig till SJ:s lokförarutbildning måste du:  

  • Uppfylla fysiska och medicinska krav för lokförare enligt Transportstyrelsens föreskrifter.  

  • Uppfylla krav på psykisk lämplighet enligt Transportstyrelsens föreskrifter.  

  • Ha fyllt 20 år innan utbildningen slutar.  

  • Ha gymnasieexamen från ett nationellt program på gymnasiet eller likvärdig utbildning enligt Transportstyrelsens föreskrifter.  

  • Ha goda kunskaper i både svenska och engelska.  

👉 Hitta fler utbildningar till lokförare

Läs mer om utbildningen här


Tågtrafikledare

💼 Arbetslivserfarenhet:

🎓 Längd på utbildning: 1 år 

💸 Lön under utbildning: Aspirantlön 


Som tågtrafikledare på Trafikverket planerar du den dagliga tågtrafiken inom ett spårområde och leder tågen säkert i hela landet tillsammans med andra tågtrafikledare. Du utgår från trafikcentralen och ser till att både passagerare och varor kommer dit de ska på ett säkert sätt och på utsatt tid.

Kvalifikationer

Kvalifikationer som du måste ha för att bli antagen till aspirantutbildningen är:  

  • Gymnasiekompetens. 

  • Förmåga att uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska.  

  • God syn och normalt färgseende.  

Du bör även vara kommunikativ, strukturerad och noggrann med förmåga att fatta bra beslut under tidspress. För att du ska få jobba som tågtrafikledare måste du bli godkänd i den hälsoundersökning du måste göra och i urvalstesterna.  

Betald utbildning

För att utbilda dig till tågtrafikledare söker du först tjänsten hos Trafikverket. Därefter blir du anställd som tågtrafikledaraspirant och får både din utbildning betald och en aspirantlön under studietiden. När du har avklarat utbildningen med godkänt resultat blir du fast anställd.  

Utbildningen är drygt ett år och varvas med teoriveckor på Trafikverksskolan i Ängelholm och praktiskt arbete på den trafikledningscentral som kommer att bli din arbetsplats.  

Läs mer om utbildningen här


Tulltjänsteman

💼 Arbetslivserfarenhet: Minst tre års arbetslivserfarenhet

🎓 Längd på utbildning: -

💸 Lön under utbildning: 24 500 kronor i månaden


Tullverket rekryterar och utbildar personal efter behov, vilket innebär att utbildningen genomförs utifrån verksamhetens behov. För att få gå utbildningen måste du först söka och få jobb som tullaspirant på Tullverket. Under utbildningstiden är du anställd med lön.

För att bli anställd vid Tullverkets kontrollavdelning måste du uppfylla följande krav:

  • Gymnasieutbildning med lägst betyget godkänd/2/E i matematik, samhällskunskap, svenska och engelska (gäller alla nivåer av kurser).

  • Minst tre års arbetslivserfarenhet.

  • God fysik och god hälsa då arbetstiderna är oregelbundna och arbetet fysiskt krävande.

  • Normalt färgseende.

  • Simkunnig (kunna simma 200 meter bröstsim).

  • God förmåga att uttrycka på dig på både svenska och engelska i tal och skrift. Giltigt svenskt B-körkort (inte automatväxel) och god körvana.

Du måste kunna visa upp godkända handlingar som bekräftar att du uppfyller kraven. Ingångslönen som tullaspirant är 24 500 kronor i månaden under utbildningstiden. Efter godkänd grundutbildning övergår aspirantanställningen till en tillsvidareanställning. Lönen vid övergången till en tillsvidareanställning är lägst 27 500 kronor i månaden. Ett år efter grundutbildningen är lönen som lägst 31 500 kronor i månaden. 

Fysiska krav 

Arbetet som tullinspektör är fysiskt krävande och du måste därför ha både god hälsa och fysik. Inför eventuell anställning kommer du att få göra fysiska tester i form av ett konditionstest och ett muskelstyrketest. Testerna utförs hos Plikt- och prövningsverket i antingen Stockholm eller Malmö. Du rekommenderas därför att träna både kondition och styrketräning inför din ansökan.  

Läs mer om utbildningen här


Deltidsbrandman

💼 Arbetslivserfarenhet:

🎓 Längd på utbildning: 6 veckor

💸 Lön under utbildning: 80 000 kronor per år (före skatt)


Som deltidsbrandman får du vara med och göra skillnad på riktigt. Du får regelbunden utbildning av räddningstjänsten och lön för ditt arbete som kan vara ett extra tillskott i hushållskassan.  

Anställningskriterierna kan variera mellan olika kommuner och vilka behov som finns, men grundförutsättningarna är samma överallt:  

  • Du måste vara över 18 år.  
  • Du måste vara frisk, det vill säga inte ha några sjukdomar som begränsar din fysiska förmåga. 
  • Du måste ha bra kondition.  
  • Du måste vara simkunnig. 
  • Du får inte vara mörk- eller höjdrädd. 
  • Du måste vara en lagspelare och kunna samarbeta med andra. 
  • Du måste vara stresstålig. 
  • Du måste ha körkort, med minst B-behörighet. 
  • Du måste bo och arbeta nära brandstationen, gärna så att du kan ta dig till stationen inom 5–7 minuter. 
  • Du måste ha fått ett godkännande från din huvudarbetsgivare. 

Arbetet som deltidsbrandman 

Som deltidsbrandman gör du en samhällsinsats vid sidan av ditt ordinarie arbete, vilket innebär att du normalt har beredskap ungefär var fjärde vecka. Det är under den veckan du måste vara beredd att rycka ut när som helst på dygnet, och därmed vara frånvarande från ditt ”vanliga” arbete eller familjen.  

Du kommer även behöva vara ledig från ditt ordinarie arbete vid några tillfällen per år för att delta vid övningar, vanligtvis cirka 50 timmar per år. De flesta övningar genomförs under beredskapsveckorna, det vill säga ungefär en gång i månaden.  

Räddningstjänsten i den kommun där du är deltidsbrandman betalar ersättning för beredskapen och när du deltar i insatser, övningar och utbildningar. Den genomsnittliga ersättningen under ett år uppgår till omkring 80 000 kronor före skatt.

Utbildning till deltidsbrandman 

Innan du börjar arbeta som deltidsbrandman måste du genomgå en utbildning. Utbildningen kan antingen ske lokalt eller hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Du som blir anställd som deltidsbrandman får utbildningen betald av räddningstjänsten där du är anställd. Räddningstjänsten ersätter eventuellt förlorad inkomst. MSB:s utbildning till deltidsbrandman är totalt sex veckor. 

👉 Hitta fler utbildningar till brandman

Läs mer om utbildningen här


Omställningsstudiestöd

Är du yrkesverksam, men vill byta bana? Då kan du ansöka om omställningsstudiestöd. Det nya omställningsstudiestödet för dig som är mitt i arbetslivet gör det möjligt för dig med några års arbetslivserfarenhet att få 80 procent av lönen under din studietid. Omställningsstudiestödet gör det möjligt att byta bana och kompetensutvecklas mitt i karriären. Syftet med stödet är att det ska vara lättare att vidareutbilda sig och vara fortsatt relevant och konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

👉 Läs mer om omställningsstudiestödet här

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser