Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Behåll studiemotivationen i tuffa tider

Pandemi, inflation, krig. De senaste åren har nyheterna varit mörkare än vanligt och det är lätt att tappa både fotfästet och studiemotivationen. Men det finns såklart ljuspunkter ändå, ofta fler än man först tror. Gör såhär för att hitta dem och hålla igång din studiemotivation. 

1. Fundera på vad som påverkar dig

Det är absolut stressande att läsa rubriker om dyra bränslepriser eller höjda räntor. Men fundera på vilka nyheter som påverkar dig och din budget. Har du en bil? Äger du ditt boende? Försök identifiera vilka faktorer som påverkar dig och din budget och stänga ute sånt som inte gör det. Det är lättare sagt än gjort eftersom människor är empatiska varelser som påverkas av sånt som händer andra runt omkring oss. Men försök att hitta ett lugn i det som inte direkt påverkar dig. 

2. Prata med någon
Du kanske har en klok vän vars åsikter du värderar högt, eller en föreläsare på högskolan som är extra smart, eller så går du på lärosäte där du har tillgång till en kurator. Bolla med någon. Ibland hjälper det att lufta sina orosmoln för att de ska bli lite mindre. 

3. Skapa hållbara rutiner 

Stress och oro gör det lätt att bli uppgiven. Vad är poängen med att gå och träna om det ändå känns som ett krig är på ingång? Varför ska du anstränga dig inför tentan om vi kanske är på väg in i en lågkonjunktur? Sätt dig ner och gör en veckoplan. Bestäm vilka dagar du vill ta en längre promenad, om det är din grej, vilka tider du ska hänge dig åt uppgifter och plugg och när du ska träffa vänner. Planera vad du ska äta till middag och gör handlingslistor. Och håll dig till dina rutiner. 

Nej, världsläget blir inte bättre av att du äter en god middag. Men du kommer i alla fall slippa vara hungrig. Och det mesta känns värre på en tom mage.

4. Hitta tillbaka till glädjen i dina studier 

Vad var det som gjorde att du sökte till just den här utbildningen? Vad såg du framför dig? Vad var ditt mål? Ibland är det lätt att tappa bort det som var anledningen till ditt beslut. Gör en brainstorming med dig själv för att hitta tillbaka: 

Sätt en timer på en minut och skrev ner alla anledningar till att du sökte till utbildningen. Sätt ytterligare en timer på en minut och skriv ner alla gånger du kommer på då du har blivit riktigt glad av din utbildning. Gör om det fler gånger med andra teman. Låt resultatet bli en påminnelse om varför du är där du är och varför det är värt att fortsätta trots trytande motivation. 

5. Plugga tillsammans med kompisar 

Ibland går det lättare att leverera om andra är beroende av dig. Bestäm med dina kompisar att ses på biblioteket och göra era uppgifter tillsammans. Om någon har koll på var du är och vad du gör kan det gå enklare att faktiskt komma till skott. Gör något mysigt av det! Turas om att ta med er fika, eller strunta i biblioteket och bjud hem varandra och avsluta med att se på film tillsammans. 

Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare

Senast uppdaterad: 17 nov 2022
Linnéa Fredin
Communications Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

Så hittar du pluggmotivationen efter ledigheten – 7 tips

Efter några veckors välbehövlig ledighet kan det kännas lite motigt återgå till studierna och vardagen igen. Därför har vi samlat våra bästa tips för att hitta motivation och inspiration för att komma igång med plugget!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-23

Stora kurslitteratur-guiden!

Med studier kommer också kurslitteratur som du måste införskaffa. Men hur får du tag på all kurslitteratur utan att ruinerna dig genom att köra allt? Hur lång tid innan borde du köpa den? Läs vår stora kurslitteraturguide där du hittar våra absolut bästa tips på var du kan få tag i kurslitteratur!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-28

9 områden du kan söka sommarkurser inom

Vill du läsa en sommarkurs men vet inte inom vilket område du kan söka? Här hittar du nio områden du kan söka sommarkurser inom!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in