Behåll studiemotivationen i tuffa tider

Pandemi, inflation, krig. De senaste åren har nyheterna varit mörkare än vanligt och det är lätt att tappa både fotfästet och studiemotivationen. Men det finns såklart ljuspunkter ändå, ofta fler än man först tror. Gör såhär för att hitta dem.

Pandemi, inflation, krig. De senaste åren har nyheterna varit mörkare än vanligt och det är lätt att tappa både fotfästet och studiemotivationen. Men det finns såklart ljuspunkter ändå, ofta fler än man först tror. Gör så här för att hitta dem och hålla igång din studiemotivation. 

1. Fundera på vad som påverkar dig

Det är absolut stressande att läsa rubriker om dyra bränslepriser eller höjda räntor. Men fundera på vilka nyheter som påverkar dig och din budget. Har du en bil? Äger du ditt boende? Försök identifiera vilka faktorer som påverkar dig och din budget och stänga ute sånt som inte gör det. Det är lättare sagt än gjort eftersom människor är empatiska varelser som påverkas av sånt som händer andra runt omkring oss. Men försök att hitta ett lugn i det som inte direkt påverkar dig. 

2. Prata med någon

Du kanske har en klok vän vars åsikter du värderar högt, eller en föreläsare på högskolan som är extra smart, eller så går du på lärosäte där du har tillgång till en kurator. Bolla med någon. Ibland hjälper det att lufta sina orosmoln för att de ska bli lite mindre. 

3. Skapa hållbara rutiner 

Stress och oro gör det lätt att bli uppgiven. Vad är poängen med att gå och träna om det ändå känns som ett krig är på ingång? Varför ska du anstränga dig inför tentan om vi kanske är på väg in i en lågkonjunktur? Sätt dig ner och gör en veckoplan. Bestäm vilka dagar du vill ta en längre promenad, om det är din grej, vilka tider du ska hänge dig åt uppgifter och plugg och när du ska träffa vänner. Planera vad du ska äta till middag och gör handlingslistor. Och håll dig till dina rutiner. 

Nej, världsläget blir inte bättre av att du äter en god middag. Men du kommer i alla fall slippa vara hungrig. Och det mesta känns värre på en tom mage.

4. Hitta tillbaka till glädjen i dina studier 

Vad var det som gjorde att du sökte till just den här utbildningen? Vad såg du framför dig? Vad var ditt mål? Ibland är det lätt att tappa bort det som var anledningen till ditt beslut. Gör en brainstorming med dig själv för att hitta tillbaka: 

Sätt en timer på en minut och skrev ner alla anledningar till att du sökte till utbildningen. Sätt ytterligare en timer på en minut och skriv ner alla gånger du kommer på då du har blivit riktigt glad av din utbildning. Gör om det fler gånger med andra teman. Låt resultatet bli en påminnelse om varför du är där du är och varför det är värt att fortsätta trots trytande motivation. 

5. Plugga tillsammans med kompisar 

Ibland går det lättare att leverera om andra är beroende av dig. Bestäm med dina kompisar att ses på biblioteket och göra era uppgifter tillsammans. Om någon har koll på var du är och vad du gör kan det gå enklare att faktiskt komma till skott. Gör något mysigt av det! Turas om att ta med er fika, eller strunta i biblioteket och bjud hem varandra och avsluta med att se på film tillsammans. 

Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare

Linnéa Fredin

Linnéa Fredin

Communications Manager (Visa mer)
Linnéa Fredin jobbar som Communications Manager på studentum.se och leder ett team kommunikationsspecialister som alla jobbar för att studentum.se:s besökare ska hitta rätt utbildning. Hon har blivit intervjuad som expert på trender eftergymnasial utbildning av bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Linnéa kommer ursprungligen från Göteborg, men bor och jobbar sedan 2012 i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon har även läst kurser i konst- och litteraturvetenskap på Södertörns Högskola och Stockholms Universitet. (Mindre)

Om

Linnéa Fredin jobbar som Communications Manager på studentum.se och leder ett team kommunikationsspecialister som alla jobbar för att studentum.se:s besökare ska hitta rätt utbildning. Hon har blivit intervjuad som expert på trender eftergymnasial utbildning av bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Linnéa kommer ursprungligen från Göteborg, men bor och jobbar sedan 2012 i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon har även läst kurser i konst- och litteraturvetenskap på Södertörns Högskola och Stockholms Universitet.

Annonser