Omställningsstudiestödet – för dig som redan jobbar

Omställningsstudiestödet gör det möjligt att byta bana och kompetensutvecklas mitt i karriären. Här reder vi ut vad omställningsstudiestödet innebär och vilka möjligheter du har.

Sedan hösten 2022 kan du ansöka om omställningsstudiestöd – ett ekonomiskt stöd som gör det möjligt att byta bana och kompetensutvecklas mitt i karriären. Vi hjälper dig att reda ut vad omställningsstudiestödet innebär.

Arbetsmarknaden är konstant föränderlig, och nutidens digitalisering ställer höga krav på både arbetsgivare och arbetstagare. Jobb kan inom kort försvinna och därför är det viktigare än någonsin med kompetensutveckling – något som nu ska bli enklare med omställningsstudiestödet. 

Vad är omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för dig som redan är yrkesverksam. Syftet med stödet är att det ska vara lättare att vidareutbilda sig och vara fortsatt relevant och konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Från och med 1 oktober kan du ansöka om omställningsstudiestöd för studier som börjar 1 januari–30 juni 2024. Från 1 april kan du söka för studier som börjar mellan den 1 juli och 31 december 2024.

Vilka utbildningar ingår?

Det är helt upp till dig vilken utbildning du vill söka stöd för. Det kan vara en utbildning inom din nuvarande bransch eller något helt annat. Alla studiemedelsberättigade utbildningar ingår och du kan studera på heltid eller deltid. Du kan få omställningsstudiestöd för motsvarande 44 veckors heltidsstudier. 

Villkor för omställningsstudiestödet

CSN är den myndighet som ansvarar för utbetalning av omställningsstudiestödet. För att få stödet måste du uppfylla en rad villkor, bland annat ska du ha en förankring på arbetsmarknaden. Det betyder:

  • Du ska ha varit yrkesverksam minst 8 av de senaste 14 åren.
  • Du ska ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • I genomsnitt ska du ha arbetat minst 16 timmar i veckan per månad eller haft en inkomst på minst 18 575 kronor i månaden (2023).

Vissa ersättningar kan jämställas med arbete. Det gäller bland annat föräldrapenning, sjukpenning och rehabiliteringspenning. Så, har du haft föräldrapenning under en period räknas det som att du arbetat. Du kan räkna max 24 månader av ersättning som arbete. 

Utöver en förankring på arbetsmarknaden måste du också uppfylla de här villkoren

  • Utbildningen du söker stöd för ska vara studiemedelsberättigad.
  • Du ska vara mellan 27 och 62 år.
  • Utbildningen ska bidra till din position på arbetsmarknaden.
  • Utbildningen ska motsvara minst en veckas heltidsstudier, men kan vara på både heltid eller deltid.
  • Om du är utländsk medborgare behöver du även uppfylla villkoren för att ha rätt till svenskt studiestöd.

Du kan få omställningsstudiestöd för max 44 veckors heltidsstudier, eller motsvarande på deltid. 

💡 Här kan du hitta fler frågor och svar om omställningsstudiestödet

Hur mycket omställningsstudiestöd kan jag få?

Stödet består av bidrag samt en valfri lånedel. Bidraget motsvarar upp till 80 procent av din lön och lånet ska täcka upp för inkomstbortfallet. Lånet ska göra det möjligt för dig att studera men samtidigt behålla samma inkomst som du hade under tiden du var yrkesverksam. Maxbeloppet för lånet ligger på 13 704 kronor per månad. 

Såhär mycket kan du få i bidrag respektive lån för studier på heltid baserat på din inkomst (2024): 

Din inkomst före skatt

Maxbelopp för bidrag före skatt

Maxbelopp för lån

15 000 kr/mån 11 076 kr/mån 1 744 kr/mån
20 000 kr/mån 14 768 kr/mån 2 324 kr/mån
25 000 kr/mån 18 460 kr/mån 2 908 kr/mån
30 000 kr/mån 21 100 kr/mån 4 152 kr/mån
35 000 kr/mån 21 100 kr/mån 7 060 kr/mån
40 000 kr/mån 21 100 kr/mån 9 968 kr/mån
45 000 kr/mån 21 100 kr/mån 12 876 kr/mån
50 000 kr/mån 21 100 kr/mån 13 704 kr/mån

CSN betalar ut lån och bidrag per vecka. Tabellen utgår från 1 månad = 4 veckor.

Stöd genom en omställningsorganisation

Utöver studiestödet erbjuds även utökade möjligheter till rådgivning av omställningsorganisationer. Detta kallas för det offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstödet och ska underlätta för arbetstagare att kompetensutvecklas och vara attraktiva på framtidens arbetsmarknad. 

Omställningsorganisationer är skapade av arbetsgivarorganisationer och fackförbund vars syfte är att rådgiva enskilda privatpersoner i deras yrkesliv. Några exempel på omställningsorganisationer är Kammarkollegiet, Kyrkans Trygghetsråd, Omställningsfonden och TRR Trygghetsrådet. 

Om du omfattas av ett kollektivavtal kommer du typiskt i kontakt med omställningsorganisation vid uppsägning, och får då erbjudande om stöd. Det här stödet har utökats så att yrkesverksamma, som inte blivit uppsagda, också kan ta del av det. Även yrkesverksamma utan kollektivavtal kan söka stöd. Då vänder man sig till Den offentliga omställningsorganisationen från Kammarkollegiet. 

Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal får du dessutom fler förmåner. Omställningsorganisationen som du är ansluten till kan betala för utbildningar som är avgiftsbelagda samt bidra med kompletterande studiestöd. 

Hur ansöker jag om omställningsstudiestöd?

Om du vill ha rådgivning inför din ansökan kontaktar du den omställningsorganisation som är aktuell för dig. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal kontaktar du den nya offentliga omställningsorganisationen. När du har beslutat vilken utbildning du vill gå ansöker du på CSN.se. 

Här kan du läsa om hur du fyller i ansökan om omställningsstudiestöd


Källor: csn.se, kammarkollegiet.se, omstallningsfonden.se

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle jobbar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon har en bakgrund som journalist och har arbetat på flera olika redaktioner som bland annat reporter och webbredaktör. På Keystone har hon tidigare arbetat som Email Marketing Specialist samt med att publicera material på sajten. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet och har pluggat historia på både Södertörns högskola och Mittuniversitetet. (Mindre)

Om

Gabrielle jobbar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon har en bakgrund som journalist och har arbetat på flera olika redaktioner som bland annat reporter och webbredaktör. På Keystone har hon tidigare arbetat som Email Marketing Specialist samt med att publicera material på sajten. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet och har pluggat historia på både Södertörns högskola och Mittuniversitetet.

Annonser