Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Omställningsstudiestödet – för dig som redan jobbar

Från och med 1 oktober 2022 kan du ansöka om det helt nya omställningsstudiestödet som gör det möjligt att byta bana och kompetensutvecklas mitt i karriären. Vi hjälper dig att reda ut vad omställningsstudiestödet innebär.

Arbetsmarknaden är konstant föränderlig, och nutidens digitalisering ställer höga krav på både arbetsgivare och arbetstagare. Jobb kan inom kort försvinna och därför är det viktigare än någonsin med kompetensutveckling – något som nu ska bli enklare med omställningsstudiestödet. 

Vad är omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för dig som redan är yrkesverksam. Syftet med stödet är att det ska vara lättare att vidareutbilda sig och vara fortsatt relevant och konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Från och med 1 oktober kan du ansöka om omställningsstudiestöd för studier som börjar 1 januari-30 juni 2023. 

Vilka utbildningar ingår?

Det är helt upp till dig vilken utbildning du vill söka stöd för. Det kan vara en utbildning inom din nuvarande bransch eller något helt annat. Alla studiemedelsberättigade utbildningar ingår och du kan studera på heltid eller deltid. Du kan få omställningsstudiestöd för motsvarande 44 veckors heltidsstudier. 

Villkor för omställningsstudiestödet

CSN är den myndighet som ansvarar för utbetalning av omställningsstudiestödet. För att få stödet måste du uppfylla en rad villkor, bland annat ska du ha en förankring på arbetsmarknaden. Det betyder:

  • Du ska ha varit yrkesverksam minst 8 av de senaste 14 åren
  • Du ska ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna
  • I genomsnitt ska du ha arbetat minst 16 timmar i veckan per månad eller haft en inkomst på minst 17 750 kronor i månaden
  • Notera att bland annat föräldrapenning, sjukpenning och rehabiliteringspenning räknas som ersättning 

De andra villkoren är: 

  • Utbildningen du söker stöd för ska vara studiemedelsberättigad
  • Du ska vara mellan 27 och 62 år
  • Utbildningen ska bidra till din position på arbetsmarknaden
  • Utbildningen ska motsvara minst en veckas heltidsstudier, men kan vara på både heltid eller deltid
  • Utbildningen ska motsvara max 44 veckors heltidsstudier för att få omställningsstudiestöd

För dig som är utländsk medborgare finns det fler villkor som behöver uppfyllas. Läs mer om dessa på CSN:s hemsida. 

Hur mycket omställningsstudiestöd kan jag få?

Stödet består av bidrag samt en valfri lånedel. Bidraget motsvarar upp till 80 procent av din lön och lånet ska täcka upp för inkomstbortfallet. Lånet ska göra det möjligt för dig att studera men samtidigt behålla samma inkomst som du hade under tiden du var yrkesverksam. Maxbeloppet för lånet ligger på 12 514 kronor. 

Såhär mycket kan du få i bidrag respektive lån för studier på heltid baserat på din inkomst: 

Din inkomst före skatt

Maxbelopp för bidrag före skatt

Maxbelopp för lån

15 000 kr/mån 11 999 kr/mån 1 889 kr/mån
20 000 kr/mån 15 998 kr/mån 2 517 kr/mån
25 000 kr/mån 19 998 kr/mån 3 150 kr/mån
30 000 kr/mån 21 298 kr/mån 5 481 kr/mån
35 000 kr/mån 21 298 kr/mån 8 632 kr/mån
40 000 kr/mån 21 298 kr/mån 11 778 kr/mån
45 000 kr/mån 21 298 kr/mån 12 514 kr/mån
50 000 kr/mån 21 298 kr/mån 12 514 kr/mån

Stöd genom en omställningsorganisation

Utöver studiestödet erbjuds även utökade möjligheter till rådgivning av omställningsorganisationer. Detta kallas för det offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstödet och ska underlätta för arbetstagare att kompetensutvecklas och vara attraktiva på framtidens arbetsmarknad. 

Omställningsorganisationer är skapade av arbetsgivarorganisationer och fackförbund vars syfte är att rådgiva enskilda privatpersoner i deras yrkesliv. Några exempel på omställningsorganisationer är Kammarkollegiet, Kyrkans Trygghetsråd, Omställningsfonden och TRR Trygghetsrådet. 

Om du omfattas av ett kollektivavtal får du erbjudande om stöd från en omställningsorganisation vid uppsägning, men nu utökas alltså detta stöd och även yrkesverksamma ingår. Även yrkesverksamma utan kollektivavtal kan söka stöd hos den nya offentliga omställningsorganisationen från Kammarkollegiet. 

Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal får du dessutom fler förmåner. Omställningsorganisationen som du är ansluten till kan betala för utbildningar som är avgiftsbelagda samt bidra med kompletterande studiestöd. 

Hur ansöker jag om omställningsstudiestöd?

Om du vill ha rådgivning inför din ansökan kontaktar du den omställningsorganisation som är aktuell för dig. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal kontaktar du den nya offentliga omställningsorganisationen. När du har beslutat vilken utbildning du vill gå ansöker du på CSN.se. 

Senast uppdaterad: 15 nov 2022
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

5 enkla steg - så skriver du ett tal

I skolan, på jobbet, på studenten, på midsommarfesten - någon gång kommer du att behöva hålla ett tal eller en presentation inför många människor. Det kan kännas jobbigt, men med rätt verktyg så kan alla lyckas skriva och hålla ett bra tal! Här hittar du fem enkla steg som hjälper dig att skriva och hålla ett bra tal!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-14

Om utbildning

Ska du börja studera och har frågor om utbildning? Då har du kommit helt rätt! På den här sidan har vi samlat information som kan hjälpa dig i ditt utbildningsval. Du kan bland annat läsa mer om hur du ansöker till en utbildning, vilken behörighet som krävs och hur det fungerar att studera utomlands.  Hur ansöker du till en utbildning? Finns det andra sätt att komma in på en utbildning än bet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-18

Utlandsstudier - Hitta utbildningar utomlands

Funderar du på att studera utomlands? Då har du hittat helt rätt. För dig som vill studera utomlands finns idag många olika alternativ och massa saker att ta ställning till. I den här guiden rätar Studentum ut några frågetecken.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in