Hur väljer jag utbildning?

06 feb 2022
FRÅGA
Hej
Jag är utbildad till förskollärare och har jobbat med det sen 2015 tills nu. Jag känner att det är dax för att prova ett annat yrke som det är lätt att få jobb inom. Har tidigare i gymnasiet gått handel och service så är väldigt intresserad av ekonomi eller data IT program. Vad kräv för behörighet? jag vill helst inte betala för utbildning men ändå inte gå på en super lång utbildning, kanske max 2 år.

Det är väldigt svårt att vet vad man exakt vill när det finns så många utbildningar att välja bland, skulle vara skönt att få träffa en studie- och yrkesvägledare för mer hjälp, hur går man tillväga
tack

Svar:

09 feb 2022

Hej,

Vad kul att du vill göra något nytt! Med tanke på vad du skriver om att du vill gå en gratis utbildning, som ger jobb, på max 2 år inom IT eller ekonomi så kanske Yrkeshögskola skulle passa dig? Du kan ju läsa på lite om det här. 

Alla utbildningar har olika behörighetskrav gör en sökning på IT och ekonomi + yrkeshögskola (om det intresserar dig) här: https://www.studentum.se/. Sedan kan du klicka på de utbildningar du vill kolla mer på så ser du vilka behörighetskrav som finns. Hör sedan av dig till utbildningsanordnarna för mer information. 

Det finns som sagt många alternativ så du behöver kolla igenom vad som finns, läsa på och fundera på vad som lockar dig. Det kan vara en lång process att komma fram till vad du vill men du kan exempelvis börja med att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista.

När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut.

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Studie-och yrkesvägledare för samtal finns på de flesta skolor så du kan alltid ta kontakt med de skolor som intresserar dig. Det kan även finnas vägledningscentrum i din kommun eller på Komvux. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀