Utbildning till idrottslärare

14 aug 2010
FRÅGA
Hej!
Nu går jag på NKC vux utbildning, gymnasie nivå. Jag vill bli en idrottslärare i på grundskolenivå. Villken utbildning behöver jag?

Jag har tränat karate i 17 år, och tävlat i många bollsporter. Jag har gymnasie nivå, och 1 års högskoleutbildning.

MVH Jelena

Svar:

Hej,

För att kunna jobba som idrottslärare ska du gå lärarprogrammet med inriktining mot idrott. Lärarutbildningen består av tre integrerade utbildningsområden: det allmänna utbildningsområdet, inriktning och specialisering.

Om du vill undervisa i grundskolans senare årskurser och gymnasieskolan tar studierna i normalfallet fyra och ett halvt år, varav en fördjupning om minst tre terminer i idrott för att undervisa i idrott. Om du hellre vill undervisa i grundskolans tidigare årskurser tar studierna i normalfallet tre och ett halvt år varav minst ett år i idrott.

Antagningskraven för lärarutbildning brukar förutom grundläggande behörighet för högskolestudier också innebära att du ska ha särskild behörighet i svenska, engelska och samhällskunskap och i vissa andra ämnen som varierar beroende på vilka inriktningar man väljer att läsa.

Du kan läsa mer om utbildningar till idrottslärare här på Studentum.

Lycka till!

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀