Barnmorskeutbildning

16 maj 2010
FRÅGA
hej! jag har sökt in till sjuksköterska till hösten men har vidare planer på att utbilda mig till barnmorska. Hur kommer man in på barnmorskeutbildningen? jag har hört att det är svårt och att det finns få platser. Är det betygen från sjuksköterskautbildningen som räknas, arbetsår eller högskolepoäng?
tack på förhand/ jenny

Svar:

Hej Jenny!

För att komma in på barnmorskeprogrammet krävs det att du har en sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng och kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande, svensk legitimation som sjuksköterska samt minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska. En del skolor kräver dessutom att man har goda kunskaper i svenska och engelska.

Vissa skolor tar in de sökande som har flest yrkesverksamma år, vissa de som har flest högskolepoäng utöver sjuksköterskeutbildningen och vissa delar platserna mellan båda grupperna. Du kan läsa vilka urvalsregler som skolorna använder sig av på respektive utbildnings hemsida.

Lycka till med dina framtida studier!

Studentum

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀