KY-utbildning och finansiering

19 apr 2010
FRÅGA
Hur ser det ut med finans för KY utbildningar? Får man en summa varje månad eller är det själva studierna som är kostnadsfritt?

Tack,
Shivaun.

Svar:

Hej Shivaun,

Kvalificerad yrkesutbildning, (KY-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform på högskolenivå som blev en del av det svenska utbildningssystemet 2002. Unikt för KY-utbildningar är det nära samarbetet med näringslivet och andra utbildningsanordnare vilket gör att utbildningarna ständigt anpassas för att möta näringslivets behov på arbetskraft. Tanken är att KY bara ska finnas när och där den behövs.

Staten bidrar med två tredjedelar av finansieringen av KY-utbildningarna och arbetslivet med en tredjedel - genom att erbjuda LIA-platser under en tredjedel av utbildningstiden. Genom LIA-praktiken får studenterna arbetslivserfarenhet och ett kontaktnät inom arbetslivet, medan arbetslivet i sin tur får tillgång till kompetenta studenter och chans att hitta och rekrytera ny kompetent personal.

Alla KY-utbildningar är kostnadsfria och berättigar till CSN-bidrag.

Du kan hitta KY-utbildningar på Studentum.

Lycka till!

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀