Filtrera efter
Speditör
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Speditör

Bli speditör - Hitta din utbildning på Studentum.se

Bli Speditör - Hitta din utbildning hos oss! 

Som speditör sköter du det administrativa arbetet kring transporter. Du hanterar frakthandlingar som tull- och exportdokument och bokar transporter hos olika transportföretag. Arbetet innebär många kontakter av olika slag, så det är en fördel om du som person är kommunikativ och behärskar både svenska och engelska i tal och skrift.

Arbetet som speditör innefattar en hel del olika uppgifter. Det gäller att du som speditör har koll på vad du gör och kan hantera många olika sorters situationer. Det som sker i processen för en transport är att du som speditör blir kontaktad av kunden och får all information om godset som du behöver. Sedan är det dags att boka plats för godset hos en transportör. Dessutom är det din uppgift som speditör att utförda de dokument som krävs. Sådana är till exempel import-, export- och tullhandlingar.

Vad gör en speditör? 

Ibland är det även du som speditör som tecknar försäkringar för godset och ordnar med lagring. Som speditör ska du kunna ge råd om lämpliga transportvägar och utreda komplicerade transportproblem. I uppgifterna ingår även förhandling med kunder om priser, avtal och utredning av reklamations- och skadeärenden. Det är viktigt att du som person är serviceinriktad, effektiv stresstålig och lösningsorienterad.

Som speditör är du alltså expert på de dokument som är nödvändiga för gränsöverskridande transporter. Du har med andra ord ofta kontakt med utländska agenter via transportföretagen. Det är vanligt att speditörer är specialister inom ett visst område som flygfrakt och rederi. Det kan också vara så att specialiseringen är på ett geografiskt område.

Arbetsplatsen för speditörer är på transport- och speditionsföretag, rederi, vid flyget eller inom handel och industri. Det kan vara bra att veta att yrket ofta innebär kvälls- och helgarbete. Eftersom att nya informations- och kommunikationssystem får en allt större betydelse för effektiviteten inom transportbranschen, är det en fördel om du som funderar på att bli speditör är intresserad av att lära dig ny informationsteknologi.