Visa studentum.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Tullspecialist

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Stockholm
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: september 2020 - Stockholm

Videoreportage

Tullspecialist

Tullspecialist - bli eftertraktad på arbetsmarknaden med vår utbildning!

Som tullspecialist arbetar du inom tullområdets alla olika delar och har den specialistkompetens som efterfrågas. Sverige är en liten, konkurrenskraftig och exportberoende nation och den internationella handeln är viktig för landets sysselsättning, ekonomi och välstånd. Tull är ett komplext område som omfattar en bredd av flera myndigheters krav. Specialistkunskaper efterfrågas och kompetensbristen är stor. Starta din framtid som tullspecialist i höst!

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll kan du arbeta i samtliga steg av tullproceduren som bla innehåller import- och exportprocessen, praktisk tullhantering, tulldeklarationer, regler och tullförfaranden, tillstånd, myndighetskontakter, import- och exportrestriktioner.På ett självständigt sätt planerar och genomför du en import och export, och du ansöker om tillstånd och licenser vid behov.

Du har kunskap om den tullagstiftning som gäller inom Sverige, Norge och EU och du arbetar med internationella betalningsrutiner, frihandelsavtal och olika tulltillstånd. Vilka faktorer som påverkar ett företags ekonomi såsom företagets redovisning, bokslut och planering lär du dig också. Genom din kunskap om vilka regler som tillämpas förhindrar du att vissa produkter exporteras till länder som anses vara politiskt instabila eller som är hot mot freden i området eller världen.

I ditt yrke kan du ha en rådgivande roll för att se behovet och bygga gynnsamma strategier tillsammans med företagen. Du kan även förklara vilken påverkan och effekt de olika tillvägagångssätten har, du kan klassificera varor och kommunicera affärsmässigt inom området.

Efter examen

Med den här heltäckande utbildningen har du en ljus framtid inom yrket. Tull är ett komplext område och behovet av personer med rätt kompetens inom området är mycket stort. Dessutom väntar stora pensionsavgångar som ska ersättas. Utbildningen gör det möjligt för dig att arbeta som tullspecialist, tullkoordinator, custom operations specialist, tullspeditör eller trade compliance officer/manager.

För mer information om Tullspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsengelska, 10 YH-p
 • Examensarbete - AEO tillstånd, 25 YH-p
 • Företagsekonomi, 25 YH-p
 • Import - Export Norge, 15 YH-p
 • Incoterms 2010 & leveransvillkor, 15 YH-p
 • Internationell handel, 15 YH-p
 • ISP & Exportkontroll, 10 YH-p
 • Kommunikation & affärsmannaskap, 20 YH-p
 • Lager, regler & avtal, 20 YH-p
 • LIA, 45 YH-p
 • Strategi för handel, 10 YH-p
 • Särskilda förfaranden, 15 YH-p
 • Tullprocessen, 35 Yh-p
 • Tullvärde, 10 YH-p
 • Uppföljning & egenkontroll, 10 YH-p
 • Ursprung & frihandelsavtal, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under nio veckor kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du insikt om branschen, yrkesrollen och arbetsmiljön och du utbildas i skarpt läge. Du får praktiskt fördjupa dig inom tullproceduren och du får bland annat tillämpa de teoretiska kunskaperna inom import och export.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i
  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kompetens

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tullspecialist

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbets-
livet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad tullspecialist. Vi samarbetar bland annat med AAF Europe/Dinair, Aditro Logistics, Ecus Electronics Customs Support, KGH Customs Services, Lantmännen, Proforma Global, PwC Tax Services och Tullfokus.

IKEA anser att det finns ett stort behov av kompetensen i och med den nya tullagstiftningen där man nämner att personer, verksamma inom tull, ska ha dokumenterad kompetens.” Inger Humpage, IKEA

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Tullspecialist från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,7)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: