YH-utbildning

Tullspecialist

TUC Yrkeshögskola, i Stockholm
Längd
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Längd
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Tullspecialist

Tullspecialist - bli eftertraktad på arbetsmarknaden med vår utbildning!

Som tullspecialist arbetar du inom tullområdets alla olika delar och har den specialistkompetens som efterfrågas. Sverige är en liten, konkurrenskraftig och exportberoende nation och den internationella handeln är viktig för landets sysselsättning, ekonomi och välstånd. Tull är ett komplext område som omfattar en bredd av flera myndigheters krav. Specialistkunskaper efterfrågas och kompetensbristen är stor. Starta din framtid som tullspecialist!

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll kan du arbeta i samtliga steg av tullproceduren som bla innehåller import- och exportprocessen, praktisk tullhantering, tulldeklarationer, regler och tullförfaranden, tillstånd, myndighetskontakter, import- och exportrestriktioner.På ett självständigt sätt planerar och genomför du en import och export, och du ansöker om tillstånd och licenser vid behov.

Du har kunskap om den tullagstiftning som gäller inom Sverige, Norge och EU och du arbetar med internationella betalningsrutiner, frihandelsavtal och olika tulltillstånd. Vilka faktorer som påverkar ett företags ekonomi såsom företagets redovisning, bokslut och planering lär du dig också. Genom din kunskap om vilka regler som tillämpas förhindrar du att vissa produkter exporteras till länder som anses vara politiskt instabila eller som är hot mot freden i området eller världen.

I ditt yrke kan du ha en rådgivande roll för att se behovet och bygga gynnsamma strategier tillsammans med företagen. Du kan även förklara vilken påverkan och effekt de olika tillvägagångssätten har, du kan klassificera varor och kommunicera affärsmässigt inom området.

Med den här heltäckande utbildningen har du en ljus framtid inom yrket. Tull är ett komplext område och behovet av personer med rätt kompetens inom området är mycket stort. Dessutom väntar stora pensionsavgångar som ska ersättas.

Utbildningen gör det möjligt för dig att arbeta som tullspecialist, tulldeklarant, tullagent, tulladministratör, tullkoordinator, custom operations specialist, tullspeditör, export- och/eller import-deklarant eller trade compliance officer/manager. Du kommer kunna arbeta inom alla företag som har en roll i den internationella leveranskedjan. Yrkesrollen finns också i internationellt agerande tillverknings- och handelsföretag, logistikföretag samt transportföretag och deras agenter inom sjö, flyg, järnväg och landsväg.

På Tullverket finns även roller som tullinformatör, tullinspektör och tullhandläggare. Du kan även arbeta utomlands som internationell speditör mot icke EU-länder där tullkunskaperna är ett extra plus för att under några år få en ännu vidare syn på logistikflödet och sedan specialisera sig ytterligare.

För mer information om Tullspecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

Utbildningens innehåll

 • AEO & egenkontroll, 10 YH-p
 • Affärsengelska, 10 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Exportkontroll, 10 YH-p
 • Företagsekonomi, 25 YH-p
 • Import - export Norge, 15 YH-p
 • Internationell handel, 25 YH-p
 • Kommunikation & affärsmannaskap, 20 YH-p
 • Lagar, regler, avtal & leveransvillkor, 35 YH-p
 • LIA, 45 YH-p
 • Särskilda förfaranden, 15 YH-p
 • Tullprocessen & varuklassificering, 40 YH-p
 • Tullvärde, 15 YH-p
 • Ursprung & frihandelsavtal, 20 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad tullspecialist. Vi samarbetar bland annat med SAAB, AAF Europe/Dinair, Aditro Logistics, Ecus Electronics Customs Support, KGH Customs Services, Lantmännen, Proforma Global, PwC Tax Services och Tullfokus.

IKEA anser att det finns ett stort behov av kompetensen i och med den nya tullagstiftningen där man nämner att personer, verksamma inom tull, ska ha dokumenterad kompetens.” Inger Humpage, IKEA

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tullspecialist

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights