Filtrera efter
Logistik / Spedition
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 86 träffar
1
2
3
4
5
Annonser

Populära platser

Reportage inom Logistik / Spedition

Utbildningar inom logistik och spedition

Utbildningar inom logistik och spedition

Är du organiserad, gillar administration och planering? Vad bra! Det är nämligen viktiga egenskaper för dig som i framtiden vill arbeta inom logistik och spedition. Arbetsuppgifterna skiljer sig aningen åt beroende på om du arbetar som logistiker eller speditör. Som logistiker kan du arbeta såväl operativt som strategiskt med att planera flöden, produktion och processer medan du som speditör arbetar mycket med planera och hitta smarta transportlösningar åt kunder. 

Studera till logistiker eller speditör

Utbildningar inom logistik och spedition finns inom både yrkeshögskolan och på universitet/högskola. Inriktningarna kan variera, det finns utbildningar inom området som berör allt från transport till handel och som har ett nationellt eller internationellt perspektiv. 

Om du vill läsa en utbildning Inom Yrkeshögskolan finns flera utbildningar inom spedition och transportplanering. Här ställs ofta förkunskapskrav som utbildning från Handels- och administrationsprogrammet inom gymnasieskolan eller att du har tidigare erfarenhet inom transportbranschen.

Utbildning inom logistik kräver oftast högskoleutbildning, men i vissa fall kan en gymnasial utbildning med erfarenhet inom området räcka. Det finns många olika typer av utbildningar som erbjuder en inriktning inom logistik, exempelvis ingenjörsutbildningar, civilekonomutbildningarna eller systemvetenskapliga utbildningar.

Viktiga egenskaper för arbete inom logistik och spedition

Om du vill arbeta som logistiker kan följande egenskaper vara bra att ha: 

  • Analytisk: Vara bra på att analysera och organisera de olika stegen i kedjan för att nå produktionsmålet
  • Problemlösning: Hittar lösningar på logistik- och transportproblem
  • Samarbetsförmåga: Det är viktigt att kunna samarbeta och skapa kontakter

Som speditör är följande egenskaper nyttiga att ha:

  • Kommunikativ förmåga: Då du har mycket kontakt med kunder i din roll som speditör är det viktigt att vara tydlig i sin kommunikation
  • Kundfokus: Att vara lyhörd och uppmärksam på kundernas behov är en viktig egenskap. Du  behöver förstå vad kunder vill och agera utifrån det. Snabb och god service är alltid viktigt.
  • Organisationsförmåga: Du ska känna dig trygg och säker när det kommer till att planera och skapa struktur. Du ska även kunna överblicka flera saker samtidigt och organisera transporter på ett effektivt sätt.
  • Stresstålig: Du bör klara av att hantera ett högt arbetstempo och att kunna lösa problem med transporter allteftersom de uppstår.

Goda möjligheter till jobb inom logistik och spedition

Enligt Arbetsförmedlingens bedömning finns det goda möjligheter till arbete som såväl logistiker som speditör den kommande tiden.