Visar 1-20 av 39 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 39 träffar
1
2

Hitta din specialllärarutbildning på Studentum.se

Vad gör en speciallärare?

Hen som har läst en speciallärarutbildning kan arbeta med elever i allt från förskolan till vuxenutbildning som har svårigheter att ta till sig undervisningen. Oftast är hen specialiserad inom skriv-, läs- eller matematikundervisning. Tillsammans med berörda elever, föräldrar och lärare skapar specialläraren ett åtgärdsprogram och en kartläggning av undervisningen som underlättar för eleven. Hen arbetar tätt med eleverna med målet att de ska få så bra förutsättningar som möjligt att ta till sig undervisningen.

Vad ingår i en speciallärarutbildning?

Du som vill läsa en speciallärarutbildning behöver sedan tidigare ha en lärarexamen, speciallärarutbildningen är alltså en påbyggnadsutbildning. Den finns på högskolor och universitet och är 90 högskolepoäng lång, det vill säga 1,5 års heltsidsstudier. Vad som ingår i speciallärarutbildningen varierar beroende på vilket område du vill rikta in dig på. De du kan välja på är:

  • Språkutveckling
  • Matematikutveckling
  • Utvecklingsstörning

På vissa skolor kan du även välja inriktningarna syn- eller hörselskada.

Du som läser en speciallärarutbildning får också fördjupade kunskaper i specialpedagogik så att du lättare kan anpassa undervisningen så att den matchar elevernas behov.

Behövs specifika förkunskaper för att läsa en speciallärarutbildning?

Ja. För att läsa en speciallärarutbildning krävs att du har en lärarexamen (förskol-, grundlärar-ämneslärar- eller yrkeslärarexamen)  och varit yrkesverksam i ett par år. För att bli speciallärare inom ett specifikt område behöver din lärarexamen omfatta det området. Om du exempelvis vill arbeta med läs- och skrivutveckling ska din lärarexamen omfatta ämnesstudier i svenska eller annat liknande område. Om din lärarexamen inte innehåller de ämnen som behövs kan du läsa kompletterande kurser som gör vi behörig att söka den speciallärarutbildning du vill läsa.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Speciallärare som ges utomlands?