Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Speciallärarprogrammet, Specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Om utbildningen

Speciallärarprogrammet är en vidareutbildning för lärare med minst tre års yrkeserfarenhet efter examen. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika förhållanden i såväl samhälle och skola som faktorer på individnivå, vilka riskerar att leda till svårigheter i lärandet. Du arbetar förebyggande med att undanröja hinder i olika lärmiljöer, med att utveckla arbetet med stödinsatser i form av extra anpassningar samt med att ge stöd i arbetet för elever i behov av särskilt stöd.

Intellektuell funktionsnedsättning
Denna specialisering lägger grunden till din förmåga att enskilt och tillsammans med kollegor stödja elever med intellektuell funktionsnedsättning i deras allsidiga kunskapsutveckling och lärande i skolans ämnen. Särskild tyngdpunkt läggs på identitetsutveckling, kommunikation och interaktion samt delaktighet. Genom utbildningen får du fördjupade kunskaper om elevers språk- och begreppsutveckling där olika redskap så som alternativ och kompletterande kommunikation prövas. Relationen mellan funktionsnedsättning och lärmiljö problematiseras för att kunna arbeta förebyggande.

Utbildningens upplägg
Utbildningen bedrivs som halvfarts campusutbildning (30 hp/år) med distansinslag med 10-12 träffar per termin. Träffarna förläggs i möjligaste mån på samma veckodagar, två terminer i taget. Vilken veckodag som är aktuell meddelas i god tid för kommande period. Se vidare information på länken nedan.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet
Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare. Enligt Högskoleverkets rapport 'Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020.
Speciallärarexamen med specialisering mot intellektuell funktionshinder ger behörighet att undervisa i grundsärskolan, gymnasiesärskolan samt i särskild utbildning för vuxna. Vilka årskurser och ämnen som läraren ges behörighet att undervisa i avgörs av lärarens tidigare lärarutbildning.

Förkunskapskrav
Förkunskapskraven består av tre delar:

  • Grundläggande behörighet
  • Lärarexamen: avlagd lärarexamen: grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande
  • Yrkeserfarenhet: tre års yrkeserfarenhet av pedagogiskt arbete efter examen.

    Yrkeserfarenheten ska fyllas i tjänstgöringsblanketten som finns på www.lararutbildning.gu.se/spl. Där kan du även läsa mer om ansökan, arbetsmarknad och kursernas innehåll.

 

Så ansöker du

Särskild behörighet till utbildning som leder till som leder till speciallärarexamen har den med avlagd grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. Lärarexamen ska vara riktad mot det svenska utbildningssystemet, alternativt vara kompletterad mot svensk lärarlegitimation. Dessutom krävs tre års yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter erhållen examen. Yrkeserfarenheten skall vara inom lärarexamens verksamhetsområde och måste styrkas med tjänstgöringsintyg/blankett där tjänstens omfattning tydligt framgår. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska B/Engelska 6.

Examen & Intyg

Speciallärarexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights