29 maj 2023

Så blir du specialpedagog

Drömmer du om att hjälpa och stödja elever med särskilda behov? Att bli specialpedagog kan vara den rätta vägen för dig. Som specialpedagog har du möjligheten att göra en verklig skillnad i elevers liv. Vi hjälper dig i djungeln av frågor och vägleder samt ger insikt i hur du kan bli specialpedagog. 

Specialpedagogik är ett viktigt område inom utbildningssystemet och specialpedagoger spelar en avgörande roll i att stödja elever med olika behov. Att bli specialpedagog kräver både engagemang och utbildning. Genom att skaffa dig rätt kunskaper och färdigheter kan du bli en eftertraktad och värdefull expert inom ditt område. 

Hitta din utbildning till specialpedagog här 

Vad gör en specialpedagog?  

En specialpedagog arbetar med att identifiera och stödja elever med särskilda behov. Deras huvudsakliga uppgift är att anpassa undervisningen och pedagogiken för att möta varje elevs individuella behövligheter. Specialpedagoger har ett nära samarbete med ordinarie lärare, andra pedagoger och vårdnadshavare för att skapa en inkluderande och tillgänglig miljö för eleverna. De kan arbeta i alla skolformer såsom förskola, grundskola gymnasium eller vuxenutbildning. 

Vilka arbetsuppgifter har en specialpedagog?  

Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna för en specialpedagog: 

  • Bedöma och utreda elevers behov av stöd och anpassningar. 
  • Utforma och genomföra individuella åtgärdsprogram för elever med särskilda behov. 
  • Ge råd och handledning till lärare och skolpersonal om inkludering och differentierad undervisning. 
  • Samarbeta med vårdnadshavare för att säkerställa en helhetssyn kring elevens behov. 
  • Delta i utvecklingen av skolans pedagogiska arbete och policies för inkludering.

Så utbildar du dig till specialpedagog

För att bli specialpedagog behöver du genomgå en eftergymnasial utbildning på universitet eller högskola. Detta är då behörighetskravet för utbildningen bland annat är en avlagd grundlärarexamen, förskoleexamen, yrkeslärarexamen eller liknande. 

Utbildning till specialpedagog på universitet och högskola  

Du kan välja att gå specialpedagogprogrammet på universitet eller högskola, vilket är en vidareutbildning för yrkesverksamma lärare. Utöver lärarexamen behöver du ha arbetat som lärare eller pedagog i minst 3 år.  

Utbildningen bygger på tidigare kunskaper från lärar-/pedagogutbildning och yrkeserfarenhet. Du får kunskaper inom bland annat pedagogik, specialpedagogik, psykologi och kommunikation. Praktisk erfarenhet genom verksamhetsförlagd utbildning ingår oftast också i utbildningen. 

Fler utbildningar för yrken inom pedagogik 

Om du vill jobba med andra yrken inom pedagogik finns det utbildningar på exempelvis yrkeshögskolor (YH), komvux, yrkesutbildningar eller folkhögskolor. Dessa utbildningar kan vara mer kortvariga och inriktade på specifika områden inom pedagogik, såsom lärarassistent, barnskötare eller resurspedagog.    


Egenskaper du behöver ha som specialpedagog 

Att vara en framgångsrik specialpedagog kräver vissa viktiga egenskaper och färdigheter. Här är några av de egenskaper som kan vara till nytta i ditt arbete som specialpedagog: 

🧡 Empati

En förmåga att sätta sig in i elevernas situation och förstå deras behov och utmaningar. 

👍 Flexibilitet

Att kunna anpassa undervisningen och metoder efter varje elevs individuella behov. 

💬️ Pedagogisk förmåga

För att kunna ge så bra förutsättningar som möjligt för eleverna är det viktigt att förstå hur de utvecklas och lär sig på olika sätt. Det är också av vikt att kunna kommunicera effektivt med elever, vårdnadshavare, kollegor och andra yrkesverksamma inom utbildningssystemet. 

💡 Analytisk förmåga

Att kartlägga och förstå eleven för att därefter kunna utforma en bra studieform för individen gör den analytiska förmågan välbehövlig.  

🤝 Samarbetsförmåga

Att kunna samarbeta med andra pedagoger, skolpersonal och vårdnadshavare för att skapa en inkluderande och stödjande miljö för eleverna. 

Vad tjänar en specialpedagog?  

Ta reda på genomsnittslönen för en specialpedagog, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för specialpedagog


Källor: arbetsförmedlingen.se, antagning.se

Senast uppdaterad: 29 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du lärare

Är du intresserad av undervisning och vill jobba med människor? Då kan läraryrket vara rätt för dig! Läs mer om vad läraryrket innebär hur du utbildar dig till lärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-25

Fritidspedagog eller lärarassistent – vad är skillnaden?

Vill du vara med och skapa en meningsfull skoltid för barn och unga? Då kan fritidspedagog eller lärarassistent vara yrken för dig! Här reder vi ut vad som skiljer de två yrkena åt.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Yrken inom pedagogiskt arbete

Vill du ha en karriär inom pedagogiskt arbete? Ta reda på mer om vilka yrken som finns, vad de innebär och vilken utbildning som passar.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀