Så blir du målare

Har du en passion för färger och skapande? Är du intresserad av att förvandla miljöer med din konstnärliga touch? Då kan yrket som målare vara perfekt för dig.

Målare

Så blir du målare

Att bli målare handlar inte bara att lära sig måla väggar. Det är ett yrke som kräver kunskap i materiallära, teknik och estetik. I Sverige finns det flera vägar att bli professionell målare, från universitetsstudier till yrkesutbildningar. Här tar vi dig genom stegen för att starta din karriär som målare.

Till alla målarutbildningar

Vad gör en målare?

Målarens arbete innefattar mycket mer än bara penseldrag. Som målare arbetar du med att förbereda och behandla ytor, välja rätt färgtyper och tekniker samt att skapa estetiskt tilltalande miljöer. En målare arbetar ofta inom bygg och anläggningsområdet och har sin expertis inom målandet. Det är både ett praktiskt och kreativt yrke där målaren ofta är i kontakt med många människor där det gäller att du utför din uppgift enligt beställning eller under eget ansvar. 

Arbetsmomenten kan variera från dag till dag beroende på din anställning. Som målare är du specialist på att behandla ytor. Det kan innebära allt från grundning, spackling, tapetsering, målning marmorering.  

Vilka arbetsuppgifter har en målare? 

  • Förbereda ytor för målning (spackling, slipning) 
  • Välja och blanda färger 
  • Utföra dekorationsmåleri 
  • Sköta om och underhålla målarverktyg 
  • Konsultera kunder om färgval och design 

Så utbildar du dig till målare

För att bli målare i Sverige kan du antingen gå en gymnasial yrkesutbildning eller en eftergymnasial utbildning. Gymnasiala yrkesutbildningar ger grundläggande kunskaper och färdigheter, medan eftergymnasiala utbildningar erbjuder både grundutbildningar och specialiserade kunskaper.

Måleriutbildningar på komvux

Utbildningar till målare 

Måleriutbildningar på yrkeshögskolan, komvux och folkhögskolor är målarutbildningar där du kommer lära dig yrkets grunder. Programmen fokuserar på praktiskt arbete och ger dig de färdigheter som behövs för att arbeta professionellt. Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar där du kan specialisera dig inom måleriet och läsa inriktningar som exempelvis projektledning.  

Att utbilda sig till målare tar ungefär ett år, oavsett om du läser via komvux eller yrkeshögskola. Läser du på komvux kan du efter avslutad utbildning söka lärlingsanställning på målerifirma vilket gör att du lär dig yrket ute i yrkeslivet. 

 Måleriutbildningar på yrkeshögskola


Egenskaper du behöver som målare 

🔎 Noggrannhet 

Som målare gäller det att du har ett öga för detaljer. 

🎨 Kreativitet förmåga 

Som utbildad målare kommer många rådfråga dig gällande färger och stil, då gller det att du har sinne för färg och form. 

💪 God fysisk kondition 

När du arbetar som målare är din kropp en del av din verktygslåda. Att måla kan snabbt bli fysiskt krävande för axlar, armar och ben.  

😄 Kundservice och kommunikationsförmåga 

När du arbetar som målare är du ofta i kontakt med kund eller beställare. 

Vad tjänar en målare?  

Ta reda på genomsnittslönen för en målare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt

Genomsnittslön för målare


Källor: arbetsförmedlingen.se, statistiska centralbyrån

Vanliga frågor


Annonser