Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-50 av 226 träffar
  • = Reportage av utbildningsanordnaren/utbildningen finns
  • = Videopresentation finns
Visar 1-50 av 226 träffar

Sport- och idrottsutbildningarUtbildningar för dig som vill jobba med idrott och sport

För många är det en barndomsdröm att bli idrottsstjärna eller arbeta inom sport- och idrottsvärlden. Idrott och sport är ett enormt stort område inom både skolvärlden och arbetslivet. Det finns massor med sport- och idrottsutbildningar inom de flesta utbildningstyper. Välj den som passar dig bäst utifrån intresse och vad du vill jobba med i framtiden!

Välj mellan flera idrotts- och sportutbildningar på universitet och högskolor

Utbildningar inom idrott och sport på högskola och universitet finns bland annat i form av idrottsvetenskapliga program eller som inriktning på lärarprogrammet. Du kan även studera idrottstränarprogrammet, hälsopromotionsprogrammet med inriktning idrottsvetenskap, Sport coaching, Coaching och Sport Management, med flera. Utbildningarna ger dig kompetens för strategiskt arbete med utveckling och ledning inom idrott-, friskvårds- och fritidssektorn. Enligt SACO är det hård konkurrens om jobben inom idrott- och hälsobranschen framöver.

Läs till idrottspedagog, hälsocoach eller hälsopedagog på folkhögskola

Om du vill läsa en utbildning inom idrott och sport på en folkhögskola finns det många alternativ. Idrottsledarlinjen, idrottspedagog, hälsopedagog och hälsocoach är bara några exempel på utbildningar du kan välja bland. Du kan också läsa allmän linje med idrottsinriktning vilket betyder att du har möjlighet att läsa in grundläggande behörighet samtidigt som du specialiserar dig inom exempelvis idrott och hälsa.

Folkhögskolor som erbjuder utbildningar inom idrott och sport brukar dessutom ha väldigt bra träningsanläggningar som du får nyttja både under och efter lektionstid. Du som vill leva och andas idrott hela ditt vakna liv under studietiden bör därför välja en folkhögskoleutbildning.

Vill du bli personlig tränare eller träningsinstruktör?

Om du är sugen på ett yrke som t.ex. gruppträningsinstruktör, personlig tränare eller yogalärare, ska du gå en yrkesutbildning inom idrott och sport. En yrkesutbildning ger dig en specifik kompetens inom ett visst yrke. Utbildningarna kan vara allt från några veckor till flera år långa och de kan även variera i kostnad. Innan du påbörjar en yrkesutbildning är det viktigt att du tar reda på vad för typ av examen din utbildning berättigar till och om den är nationellt eller internationellt godkänd.

Läs en utbildning inom idrott och sport utomlands

Om du vill kombinera dina idrotts- och sportstudier med ett nytt språk, en ny kultur och kanske ett varmare klimat – då ska du läsa en idrotts- och sportutbildning utomlands.

Att studera utomlands är något som många arbetsgivare värderar högt. Om du är intresserad av utlandsstudier så kan du gå till väga på lite olika sätt. Du kan till exempel åka som utbytesstudent från det svenska universitet eller den högskola du studerar på idag. Du kan också söka en utbildning utomlands via en utlandsförmedlare, en så kallad agent. Agenten hjälper dig då med allt det praktiska, som t.ex. att hitta skola, boende, visum etcetera. Om du istället vill ha en större utmaning kan du själv söka direkt till den skola där du vill studera. Du måste då själv ansöka och kolla upp vad som gäller.