Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Att arbeta som dietist

En dietist arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att patienten ska få i sig rätt mängd näring samt ha en god livskvalitet efter hans/hennes förutsättningar. Titeln dietist är yrkesskyddad och reglerad i lag, sedan 2006 utfärdar Socialstyrelsen en yrkeslegitimation till personer som gått en adekvat dietistutbildning.

Sjukdomar som ätstörningar, allergier, undernäring och hjärtsjukdomar påverkar människors kosthållning. Som dietist arbetar du med att ge kostråd utifrån varje människas unika behov. Du kan även arbeta med rådgivning för idrottsmän och idrottskvinnor, eller människor helt utan särskilda behov.

En dietist ingår ofta i team med annan vårdpersonal som exempelvis sjuksköterskor och läkare, men man arbetar även ofta självständigt med utredning, behandling och uppföljning av näringsproblem. Ett annat arbetsområde kan vara att utbilda personal inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst.

Utbildning till dietist

En dietists arbetsplats

Som dietist arbetar man ofta inom sjukvården och merparten har sjukhus och vårdcentraler som sin arbetsplats. Det finns även dietister inom kommunerna, exempelvis inom den kommunala äldreomsorgen. Allt fler dietister startar idag även egna företag som konsulter eller arbetar på livsmedels- och nutritionsföretag. Det finns även jobbmöjligheter inom idrottsrörelsen samt inom forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa.

Dietistutbildningar i Sverige

Dietistprogrammet är en treårig universitetsutbildning son omfattar 180 högskolepoäng. Dietistutbildningens huvudområden är kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition. Här inkluderas ämnen som exempelvis näringslära, kostsociologi, fysiologi, livsmedelsvetenskap, psykologi och dietetik med sjukdomslära. En annan viktigt del av yrket är kommunikation och förmågan att förmedla budskap vilket man under dietistutbildningen får kunskaper i genom att studera psykologi och samtalsmetodik. 

Dietistbildningen leder fram till en dietistexamen och därefter får man ansöka om dietistlegitimation hos Socialstyrelsen.

Efter avslutade studier kan man även gå vidare med en masterexamen. Då läser man ytterligare 1-2 år och kan därefter söka sig vidare till en forskningsutbildning.

Det finns även andra utbildningar inom dietistområdet. Då handlar det mest om särskilda kostrådgivarutbildningar på folkhögskolenivå eller som yrkesutbildning. Utbildningsvalet blir lättare om du på förhand bestämt dig för exakt vilket område du vill arbeta med. I listan ovan har vi samlat en rad olika dietistutbildningar. Läs mer och hitta den utbildning som passar bäst för dig. Lycka till!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Dietist som ges utomlands?
Utbildningskategorier