Visa studentum.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Naprapatprogrammet

Naprapathögskolan
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Stockholm
4 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2021-08-23 - Stockholm
Sista ansökan: 2021-05-10
Öppet hus
2021-03-15

Videoreportage

       

Naprapatprogrammet

Naprapat

Utbilda dig till naprapat!

Som naprapat har du kunskaperna att undersöka, diagnostisera och behandla patienter med besvär i muskler och leder.

På Naprapatutbildningen lär du dig att behärskar de manuella behandlingsteknikerna såsom manipulation, mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching och klassisk massage.

Som naprapat kan du även förebygga besvär genom att arbeta med rehabilitering, träningslära och ergonomi. Naprapatyrket passar dig som vill jobba med och hjälpa människor.

Naprapatprogrammet är en kvalificerad specialistutbildning inom manuell medicin. Som naprapat använder du dina händer för att behandla smärttillstånd och funktionella besvär i rygg, nacke, leder och muskler - ett stort samhällsproblem.

- Gedigen utbildning med många jobbmöjligheter! Behandlingsmetoderna vi lär oss gör att vi får en stor bredd i arbetet. Vi har ett helhetstänkande och många verktyg att abeta med. Det leder till att vi kan arbeta med ett stort spektra av patienter. - Hassan Aldudjaili, fd. student.

Naprapatstudenter

Naprapati, fysiologi, neurologi, ortopedi, idrottsmedicin och massage


Naprapathögskolan i Stockholm har utbildat naprapater sedan 1970 och är Nordens största högskola inom avancerad manuell medicin. Under den fyraåriga naprapatutbildningen varvas teoretisk, praktisk och klinisk undervisning.

Utöver naprapati kommer du att fördjupa dig inom ämnen som exempelvis anatomi, fysiologi, neurologi, ortopedi, idrottsmedicin och massage.

De behandlingsmetoder som står till naprapatens förfogande syftar till att återställa funktionen i kroppen och stor vikt läggs även på att analysera och åtgärda bakomliggande orsakerna till patientens besvär.

Naprapatbehandling

Naprapatprogrammets upplägg

Under samtliga fyra år på naprapatprogrammet integreras den teoretiska och den praktiska undervisningen. Ungefär hälften av studietiden ägnas åt basmedicinska ämnen. Den andra hälften omfattar specialiseringen inom naprapati där du får lära dig att undersöka och diagnostisera patientens besvär samt behärska de manuella behandlingsteknikerna såsom:

 • manipulation
 • mobilisering
 • triggerpunktsbehandling
 • stretching
 • klassisk massage

För att du som färdig naprapat även skall kunna förebygga besvär och arbeta med rehabilitering kompletteras behandlingsteknikerna med bland annat träningslära och ergonomi.

Just kombinationen av basmedicinska kunskaper och specialiseringen inom naprapati gör att du som naprapat kan ta ansvar för att ställa diagnos på din patient och avgöra om du själv ska behandla eller om du ska remittera patienten vidare till läkare eller annan vårdgivare.

Praktik på Naprapathögskolans klinik

Redan under den andra terminen börjar du praktisera dina kunskaper på högskolans klinik. På kliniken får du som student, med stöd av handledare, ta hand om egna patienter som sökt sig till kliniken för behandling.

Just denna del i utbildningen, den kliniska naprapatin, är mycket viktig eftersom den utgör den direkta länken mellan teoretisk och praktisk undervisning.

Livet som naprapatstudent

Under studietiden byggs en stark gemenskap med dina studiekamrater men också med de yrkesverksamma naprapater du träffar under utbildningen. Studietiden präglas av hårt arbete men samtidigt av glädjen att lära dig mer om det du är intresserad av.

Den pedagogiska inriktningen under naprapatutbildningen bygger på att du som student tar ett eget ansvar för dina studier. Föreläsningar varvas med grupparbeten, seminarier och hemuppgifter.

Efter första året har du goda kunskaper i massage och du har då möjlighet att certifiera dig som massör via Branschrådet Svensk Massage.

Som medlem av skolans studentkår kan du påverka beslut som fattas om utbildningens innehåll och upplägg. Studentkåren anordnar också fester och idrottsaktiviteter. Kort sagt, din studietid vid Naprapathögskolan kommer att kräva mycket av dig men samtidigt bli en av de roligaste perioderna i ditt liv.

För mer information om Naprapatprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Följande behörighetskrav gäller för ansökan till naprapatutbildningen.

 • För sökande med betyg från Sverige: grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänd kurs i Engelska 6/Engelska B eller motsvarande (ex. TOEFL/IELTS-test).
 • För sökande med betyg från Norge: generell studiekompetens samt godkända grundkurser i norska samt engelska (alternativt TOEFL/IELTS-test eller motsvarande).
 • För sökande med betyg från övriga länder: kontakta Naprapathögskolan för information om behörighet.

Naprapathögskolan hjälper gärna till att räkna ut poäng utifrån dina betyg och meritpoäng. Vi kan också svara på frågor om vad du kan göra för att förbättra dina möjligheter att bli antagen.

För mer information om ansökan, vänligen fyll i en intresseanmälan.

Examen, diplom m.m.

Naprapatexamen

Naprapatexamen

Naprapatexamen erhåller den student som genomgått samtliga kurser på det fyraåriga naprapatprogrammet med godkänt resultat. Naprapatexamen är en yrkesexamen och ett krav för att få genomföra i Sverige och Finland föreskriven praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation. Praktiktjänstgöring är i dagsläget inte nödvändig för naprapater som ska arbeta i Norge.

Vid examen erhålls:

 • Diplom utfärdat på svenska respektive engelska
 • Slutbetyg
 • Examensbevis

Förberedande kurser

Naprapatstudent

Preparandkurs i Stockholm & Oslo

Naprapathögskolans preparandkurs är ett bra sätt att lära sig mer om naprapati och få en inblick i hur studierna bedrivs vid Naprapathögskolan. Preparandkursen är dessutom meriterande vid ansökan till naprapatprogrammet. Kurserna hålls på våren och hösten i både Stockholm och Oslo. Kostnaden är 1 800 kr inklusive kurslitteratur.

För kursdatum och anmälan. Beställ mer information här!

Kursinformation
• Delkurs I
: Anatomi & idrottsmedicin
• Delkurs II: Massage teori & praktik
• Delkurs III: Fysiologi & naprapati

Studievägledning
I anslutning till preparandkursen finns möjlighet att boka tid för studievägledning. Naprapathögskolans utbildningssamordnare finns då på plats för att svara på frågor om bland annat antagning och meritpoäng.

Massagekurs

Naprapathögskolans massagekurs utgör en fördjupad introduktion till Naprapatprogrammet. Massagekursen riktar sig även till dig som vill lära dig att massera men inte har möjlighet att gå en längre yrkesutbildning. Naprapathögskolans massagekurs är meriterande vid ansökan till naprapatprogrammet.

För kursdatum och anmälan. Beställ mer information här!

Kursinformation
• Kursinnehåll: Grundläggande moment inom klassisk massage, anatomi, fysiologi samt stretching.
• Kurslokal: Naprapathögskolan, Kräftriket 23 A, Stockholm
• Kostnad: 4 000 kr ink. kurslitteratur

Stretchingkurs

Stretchingkursen ger dig en introduktion till de vanligaste stretchingteknikerna som används i såväl rehabiliterande som skadeförebyggande syfte. Under kursen fördjupar du dig i musklernas funktion och lär dig effektiva tekniker för att töja muskler som ett komplement till dina färdigheter i massage. För att gå kursen krävs vissa förkunskaper i anatomi, därför är det bra om du innan du börjar läst en grundläggande massagekurs. Naprapathögskolans stretchingkurs är meriterande vid ansökan till naprapatprogrammet.

För kursdatum och anmälan. Beställ mer information här!

Kursinformation
• Kursinnehåll: Introduktion till de vanligaste stretchingteknikerna, terapeutisk stretch, egenstretch.
• Kurslokal: Naprapathögskolan, Kräftriket 23 A, Stockholm

• Kostnad: 4 000 kr ink. kurslitteratur

Efter utbildningen

Efter examen

Efter naprapatexamen och ett års praktiktjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. De flesta naprapater väljer att starta eget företag men det blir mer och mer vanligt att man direkt efter utbildningen tar anställning vid någon etablerad naprapatklinik. För dig som vill ha en kombination av eget företag och anställning finns det många möjligheter.

Att arbeta som naprapat

Naprapatin har vunnit stort förtroende och genomslag inom idrottsrörelsen. Idag är det mycket vanligt att idrottsklubbar, förbund, föreningar och även enskilda elitidrottare, anlitar naprapater. Naprapater återfinns även i de medicinska teamen bakom många av våra landslag och OS-idrottare. Ett annat viktigt område för naprapater är företagshälsovården där man ofta arbetar tillsammans med andra terapeuter såsom läkare och sjukgymnaster.

Att välja utbildning är ett av ditt livs viktigaste val. Om du är intresserad av hälsa, vill lära dig mer om kroppen och har ett genuint intresse av att arbeta med människor, då delar du några av naprapatens viktigaste egenskaper. Som naprapat har du framtiden i dina händer!

Kostnader

Naprapatutbildningen är belagd med undervisningsavgift som erläggs års- eller terminsvis. 

Undervisningsavgifter nedan gäller för:

 • Naprapatprogrammet med start höstterminen 2020 – Klass DN57 – Studiestart 2020-08-17
 • Naprapatprogrammet med start vårterminen 2021 – Klass DN58 – Studiestart 2021-01-11

Terminsavgift: 51 500 kr

Total kostnad för utbildningens fyra år är 412 000 kr. 

I avgiften ingår praktikkläder, blodtrycksmanschett, reflexhammare och stetoskop. Kostnad för kurslitteratur tillkommer.

Reportage

Hassan har studerat vid Naprapathögskolan

"Gedigen utbildning med många jobbmöjligheter"

Läs mer om naprapaten Hassan Naprapathögskolan

Så sammanfattar Hassan Aldudjaili sin utbildning och sitt val av yrke. Hassan berättar vidare att han idag driver egen naprapatklinik i Uppsala men att drömmen är att arbeta med ett fotbollslag i Spanien.

Under sina fyra år på Naprapathögskolan stod Hassan för ett mycket lyckat kårordförandeskap, dessutom skrev han ett examensarbete som kom att ta honom ända till Chicago.   


Naprapathögskolan

Naprapathögskolan

Naprapathögskolan

Utbilda dig till naprapat vid Nordens största högskola inom manuell medicin, Naprapathögskolan i Stockholm! Naprapatprogrammet vid Naprapathögskolan har funnits sedan 1970 och skolan har idag ca 400 studenter från främst Sverige och Norge. Skolan ligger i Kräftriket vid Brunnsviken i Stockholm....


Läs mer om Naprapathögskolan och visa alla utbildningar.

Öppet Hus

Öppet hus Naprapathögskolan

Vill du veta mer om naprapatutbildningen? Besök oss på öppet hus! Under besöket berättar vi om utbildningen och guidar dig i högskolans lokaler. Du får träffa studenter som demonstrerar olika behandlingstekniker och möta lärare och personal från högskolan. Besöket avslutas med en frågestund.

Du får gärna ta med dig vänner och familj men meddela i förväg hur många som kommer. 

Har du inte möjlighet att besöka oss på öppet hus är du välkommen att kontakta oss för att boka tid för ett studiebesök när det passar dig.

Var: På Naprapathögskolan i Stockholm
Pris: Kostnadsfritt
Anmälan: Görs på Naprapathögskolans webbplats.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2021-03-15    Tid:   18:00  

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Naprapatprogrammet

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Naprapathögskolan

Naprapathögskolan

Kräftriket 23 A
114 19 Stockholm

Tel: 08-16 01 20
Fax 08-33 55 18
naprapathogskolan.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 77 recensioner.

Markus
(3)
Det finns både för och nackdelar med att läsa på ett litet universitet. Studieledningen på skolan har genomgående kontakt med klasser och studenterna på skolan. Det underlättar för studenterna när de har frågor och funderingar kring deras utbildning. Men som med allt annat så kan det ibland bli för mycket. Studenterna får inflytande i saker om s...
Visa mer
Christoffer Andell
(5)
Är du som jag och tycker om att blanda teoretiska och praktiska ämnen? Vill du se dig själv i en framtid där du får chansen att hjälpa människor och behandla några av vår tids största folksjukdomar? Glädje, blod, svett och tårar summerar bäst mina fyra år på den bästa utbildningen inom manuell medicin. Naprapatutbildningen ger dig en mycket bre...
Visa mer
Marcus
(5)
Har endast läst första året av naprapatutbildningen men måste verkligen säga att utbildningen är fantastisk! Jag ser mycket framemot de kommande åren, passar alldeles utmärkt med yrket som fystränare och expansionen för de två gym jag driver tillsammans med mina kollegor! :)
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Naprapatprogrammet från Naprapathögskolan, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(4,7)
Baseras på 77 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,7)
Baseras på 80 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: