Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE

Bergstrands Utbildningar
Sammanfattning
Yrkesvux/Program (Komvux)
Stockholm
32 veckor
Heltid
CSN-berättigad

Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE

Tycker du om stora och tunga fordon? Bli yrkesförare för lastbil med tungt släp!

Gillar du stora, tunga fordon och vill ha ett ansvarsfullt arbete? Gillar du tanken att vara i norr ena dagen och i söder den andra? Vare sig det är inom Sverige eller inom Europa? Då är lastbilsförare ett jobb för dig.

Så går utbildningen till

Utbildningen innehåller både lärarledda lektioner och självstudier. Under den tid vi är på skolan kommer vi även vara ute och åka med våra egna manuellt växlade bussar från Scania. Du läser mycket om olika fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport, arbetsmiljö och säkerhet. Du får en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordon och dess motorer.

Under första terminen gör du även din praktik ute på ett bussföretag. Du får följa med någon som jobbar och lära dig hur arbetet fungerar i praktiken.

Efter utbildningen

Efter avklarade studier och övningskörning har du möjlighet att ta YKB och det körkort du studerat för på Trafikverket. Det är ditt ansvar att genomföra YKB och uppkörningen och klara detta, för att ett YKB-bevis samt körkort skall utfärdas till dig!

YKB

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Du lär dig även att köra truck och att lasta och lossa olika typer av gods. I utbildningen ingår även ADR (farligt gods).

Efter utbildningen i Transportteknik med inriktning Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE har du de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att börja arbeta som yrkesförare. Du kommer att vara attraktiv på arbetsmarknaden och så gott som garanterad ett arbete i transportbranschen!

Var kan jag gå utbildningen?

Du har möjlighet att utföra utbildningen på olika platser i Stockholms län. Ett alternativ är via Bergstrands skolor på Johannesfredsvägen 9 och i nya lokaler inom Ulvsunda industriområde i Stockholm, ett stenkast från Tvärbanans station. Du kan även välja att gå utbildningen via våra lokaler på Kolstavägen 20 i Arlanda.

För mer information om Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursinnehåll

Kurser som ingår

Yrkestrafik Vux    

Godstrafik

Godshantering Vux

Fordonskombinationer - godstransporter

TRAYRK1 - 300 p

GOSGOD0 - 200 p

GODGOD1 - 100 p

TRAFOR0 - 200 p

Ansökan och behörighet

Förkunskaper

 • Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
 • Körkort behörighet B, giltigt i Sverige.
 • Ålder 21 år.*

*För att kunna erhålla körkort för de tyngre behörigheterna, C, CE och D måste du ha fyllt 21 år vid provtillfälletFör att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år. Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km. När du fyller 24 år övergår det automatiskt till full behörighet.

Ansökan 

Alla som bor i Stockholms- och Uppsala län som vill utbilda sig till yrkesförare ansöker via Solna Kommun som är samordnare för utbildningarna.

När du kommer till ansökningssidan måste du skapa ett studentkonto, om du inte redan har det. Därefter går du in på utbildningar. Sök efter Bergstrands Vuxenutbildning så hittar du vad du söker.

Kostnader

CSN

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Kontakta din hemkommun för information om vilka möjligheter som finns i din hemort.

Kostnader som den studerande betalar själv

 • Läkarintyg
 • Avgift teoriprov
 • Körkortstillstånd
 • Avgift körprov
 • Digitalt förarkort
 • YKB-prov
 • YKB-kort
 • Studiematerial

Framtida yrken

Arbetet inom transport är varierande och du har kontakt med kunder på en regelbunden basis när du genomför olika transportuppdrag. Framtidsutsikterna ser mycket goda ut för både branschen som helhet men också på grund av att det framöver kommer vara ett stort behov av fler chaufförer. Transportbranschen är bred vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta, bland annat:

 • Lastbilsförare
 • Lastbilförare med släp

Bergstrands Utbildningar

Bergstrands Utbildningar startade för att förändra utbildningsbranschen. Vi ville skapa utbildningar som svarar mot företagens konkreta behov och som ger våra elever viktiga jobb. Idag är vi en stabil utbildningskoncern med utbildningar i toppklass. Vi är inte störst, men vi...


Läs mer om Bergstrands Utbildningar och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Bergstrands Utbildningar

Bergstrands Utbildningar

Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,0)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Yrkesförare Lastbil med tungt släp CE från Bergstrands Utbildningar, fyll i följande uppgifter: