Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen etc)
Göteborg
180 hp
Heltid
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg
Sista ansökan: 2021-04-14

Tandhygienistprogrammet

Studier i huvudområdet oral hälsa, identifierar faktorer av betydelse för vår munhälsa och samspelet mellan munhälsa och den allmänna hälsan. Studierna fokuserar på hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser som bibehåller en god munhälsa samt förbättrar och botar sjukdomstillstånd i munnen. Genomgående i programmet finns en koppling mellan utbildning, yrkesverksamhet och vetenskaplig forskning.

Om tandhygienistprogrammet

Inom utbildningen varvas teoretisk och praktisk undervisning med målet att förbereda för självständigt arbete inom tandvården. Både teoretisk och praktisk undervisning sker på institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12. Den kliniska praktiken, ca 1/3 av programmet, är fördelad över samtliga terminer och bedrivs i samverkan med Folktandvården i Västra Götalandsregionen. En viss del av praktiken förläggs även externt ute på tandvårdskliniker i regionen. Undervisningsformerna varierar och anpassas till de olika ämnena där de vanligast förekommande formerna är föreläsningar, seminarier, klinisk praktik, laborationer samt individuella såväl som gruppuppgifter som stimulerar till aktivt och reflekterat lärande. Både svensk och engelsk litteratur förekommer.

Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin har samarbete med flera partneruniversitet runt om i världen och inom programmet finns dessutom specifika utbytesavtal. Kurser på programmet kan i vissa fall bytas ut mot motsvarande kurser på partneruniversiteten och sedan tillgodoräknas i utbildningen hemma.

Arbetsområden

Som legitimerad tandhygienist arbetar du självständigt och samtidigt medverkar du i tandvårdsteamet. Du arbetar med individer i alla åldrar från riktigt små barn, ungdomar, vuxna, äldre individer samt med personer som har olika funktionsnedsättningar och speciella behov av stöd. Några vanligt förekommande arbetsuppgifter är att med olika pedagogiska metoder främja munhälsan, genomföra undersökningar i munhålan, analysera och planera för fortsatt behandling, avlägsna mjuka och hårda bakteriebeläggningar såsom plack, tandsten och missfärgningar, putsa och polera tänder och fyllningar, utföra fluorbehandlingar och andra förebyggande och vårdande behandlingar. Arbetet innebär också utvärdering och dokumentation av dina insatser. I yrkesrollen ingår även konsultativa arbetsuppgifter i munhälsofrågor såsom handledning och utbildning av olika personalgrupper inom t.ex. hälso- och sjukvården och omsorgen. Du kan arbeta inom offentlig och privat sektor, som egen företagare och i övrig verksamhet där programmets utbildningsområde kan komma till användning.

Innehåll

Kurser inom huvudområdet, oral hälsa (137,5 hp) inklusive ett examensarbete på kandidatnivå (15 hp)

Biomedicinska och odontologiska kurser (42,5 hp)

Kurser där kliniskt lärande/ klinisk tillämpning ingår utgör 53 hp

Tandhygienistexamen

Tandhygienistprogrammet är ett program på grundnivå om 180 hp (3 år). Godkända studier leder till en yrkesexamen, Tandhygienistexamen och utgör grund för yrkeslegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Programmet leder även till en akademisk examen, Kandidatexamen i oral hälsa.

Fortsatta studier

Kandidatexamen ger behörighet till fortsatta studier på avancerad nivå; Magister- (60 hp) eller Masterexamen (120 hp). En examen på avancerad nivå ligger till grund för att gå vidare med studier på forskarnivå, vilket för en doktorsexamen innebär ytterligare fyra års studier.

 

För mer information om Tandhygienistprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Sahlgrenska Akademin

Sahlgrenska Akademin


Examen & Intyg

Tandhygienistexamen

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...


Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandhygienistprogrammet

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Göteborgs universitet Box 100
405 30 Göteborg

Tel: 031-786 00 00
Fax 031-786 10 64
www.gu.se


Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Tandhygienistprogrammet från Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: