Hur mycket fokus tar mobilen från oss egentligen?

Smartphones har medfört att vi idag endast är några knapptryck eller en googling bort från att få svar på praktiskt taget vad som helst. Vad finns det egentligen för aspekter kring stress och koncentrationsförmåga? Artikeln är ett gästinlägg skriven av PMI.

Smartphones har medfört att vi idag endast är några knapptryck eller en googling bort från att få svar på praktiskt taget vad som helst. Vi har stenkoll på hur våra kompisar spenderar sina fredagskvällar, vem som fått barn med vilka restauranger som är värda ett besök. För att inte tala om alla pushnotiser vi frekvent matas med från en uppsjö av appar. Men debatten idag är väldigt het om hur mycket användandet av våra mobiler kan påverka oss negativt. Vad finns det egentligen för aspekter kring stress och koncentrationsförmåga? Och blir vi mindre sociala i takt med att användandet av mobiler ökar?

Vi är ständigt tillgängliga

Som arbetsgivare är det inte helt ovanligt att man förser sina anställda med mobiltelefoner. Det ses som ett arbetsredskap där du ska kunna läsa mail, ha tillgång till arbetsdokument och ständigt vara nåbar. Stänger du aldrig av telefonen är du inte mer än en armlängd ifrån kollegor, arbetsgivare, kunder eller leverantörer – oavsett om det är dag, kväll, helg eller semester! Och faktum är att vår hjärna registrerar mobilens pling som en varning. Det handlar om primitiva impulser, och att reta upp dessa impulser har visat sig vara vanebildande. Utan stimulansen blir vi lätt uttråkade.

Enligt en amerikansk studie har andelen personer som äger en mobil ökat kraftigt och i USA ligger den på 96 % av befolkningen. Så att hävda att mobilen har blivit en naturlig del i vår vardag är definitivt ingen underdrift. Det medför att företag idag gör sitt yttersta för att nå ut med sina budskap genom just våra mobiler, där företag potentiellt kan nå ut till en enorm mängd människor.

Det ändlösa scrollandet

Räcker det då med att sätta mobilen på stör ej eller flygplansläge? Faktum är att blotta närvaron av mobilen kan störa vår koncentrationsförmåga, enligt studier. Så att ta med mobilen till nästa möte eller prov kan faktiskt störa oss mer än vi tror, även fast vi inte aktivt tar upp den och börjar scrolla.

Men säg att du endast håller dig till att scrolla på mobilen när du inte ska fokusera på viktigare saker. Att gå igenom de sociala medie-apparna när du får tid över kan ju kännas avkopplande för stunden. Men Facebook själva har gjort en studie som visar att innehållslöst scrollande leder till att man mår mentalt sämre. Och ska man vara ärlig, hur glad är man över att sitta i soffan en regnig novemberkväll och kolla igenom kompisars soliga semesteruppdateringar?

Tips på hur du kan använda mobilen mindre

Om du känner att mobilen tar upp för stor del av din uppmärksamhet och tid kanske du ska fundera på hur du kan använda mobilen mindre. Vi har listat nedan några förslag för dig som vill dra ner på skärmtiden:

  • Stäng av notiser
  • Sätt mobilen på ljudlöst
  • Rensa upp bland appar du inte använder regelbundet
  • Skaffa en väckarklocka istället för mobillarmet
  • Välj tider då du är mobilfri
  • Ställ in färgfilter på din mobil till gråskala
  • Mät din ”skärmtid” med hjälp av appar

Mobilen har möjliggjort saker vi för ett par årtionden sedan inte trodde var möjligt, och kan verkligen vara en hjälpreda i ens vardagliga planering. Men i vårt relativt nya mobilsamhälle är det viktigt att den inte tar över för mycket av din tid och uppmärksamhet. Lagom är bäst!

Denna artikel är ursprungligen skriven av PMI. Vill du veta mer om hur du kan gå tillväga för att våga stänga av mobilen ibland kan du läsa här!

Källa

Pew Research Center

Science Daily

SVT Nyheter


Annonser