Du har fortfarande chansen att ta del av Upskill & Reskill 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event!  Öppet till 26 januari 23.59

Studera fashion i Milano!

Isabel har studerat Fashion Marketing & Communication vid IED – Istituto Europeo di Design i Milano via  Blueberry. Här berättar hon om sin resa och studietid i Milano.

Namn: Isabelle

Ålder: 29 år

Bostadsort: Göteborg

Skola: Blueberry - College & Universitet

Utbildning: Fashion Marketing & Communication

Vilket var ditt första jobb efter examen? 

–Mitt första jobb efter examen landade jag 1 månad efter min hemkomst till Sverige, Jag fick ett internship på NA-KD’s marknadsavdelning som efter en månad blev till en heltidstjänst som Key Account Manager. I rollen som KAM på NA-KD initierade jag samarbeten samt byggde kollektioner med influencers över hela världen. En mycket spännande och krävande roll som gav mig en kickstart på min karriär. Jag lärde mig extremt mycket under den korta tid jag arbetade där, lärdomar jag tagit med mig på resan dit jag befinner mig idag.

Hjälpte din utbildning dig att få jobbet? 

–Jag tror absolut att min utbildning hjälpte mig att få jobbet. Det låter enligt mig extra bra att ha utlandsstudier på CV’t.

Vilka var det viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier på IED som du tagit med dig till arbetslivet?

–Helt klart grafisk design, det har verkligen varit så värdefullt att ha kunskap inom grafisk formgivning. Min engelska tog sig dessutom till en ny nivå. Inte så konstigt kanske med tanke på att studierna var på engelska samt alla internationella vänner jag adderade till mitt liv.

Vad gör du idag? Hur har du kommit hit? 

– Idag är jag egenföretagare, sedan 2019 faktiskt. Jag frilansar inom hållbart mode, kreativ marknadsföring och grafisk design. Mina kunder är Second Hand butiker eller andra bolag som fokuserar på hållbarhet. Folk omkring mig har flertalet gånger uppmanat om att jag borde nischa mig inom ett arbetsområde. Men jag har aldrig lyssnat på det, det är viktigt för mig att göra det JAG tycker är roligt och givande. För om jag ska vara lite krass så spenderar vi ju faktiskt större delen av våra liv på just, jobbet! Det har inte alltid varit en lätt resa för mig att ta mig dit jag är idag. Och jag “struggle” fortfarande.

Isabel berättar vidare om sina upplevelser:

Det gäller bara att våga, våga ta steget och kasta sig ut, precis som med utlandsstudier och flytt. Det första steget är helt klart det svåraste, allt annat löser sig på vägen. Något som jag verkligen lärt mig under dessa år av företagande är att när man behöver pengar som mest, det är då man blir som mest kreativ och hungrig att landa dem coola uppdragen.

Berätta om din studietid i Milano? 

–Magisk! När jag tänker tillbaka, minns jag främst de bra delarna. Att flytta utomlands var utan tvekan det absolut bästa beslutet jag någonsin tagit. Jag upplever att man lär känna sig själv på en helt ny nivå när man flyttar till ett nytt land, med en väldigt annorlunda kultur än vad Sverige har. Milano är en fantastisk studentstad, det är alltid något som pågår, finns alltid massvis att hitta på, miljontals av barer där man kan ta en aperitivo eller två, roliga museum osv. Jag anser att det finns något för alla här. Och sist men inte minst får man vänner för livet!

Vilka är de största lärdomarna du fått? Är det något du har kunnat använda dig av i ditt arbete? 

– Att man inte alltid behöver ta allt på största allvar. Missförstå mig rätt, här vid medelhavet är inställningen lite “mañana mañana”, det är inte fullt så organiserat och strukturerat som Sverige men det har sin charm det med. Och det har gett mig ett nytt, hälsosamt perspektiv på saker och ting.

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande IED-student? 

–Go with the flow, lev livet, gå ut, ha kul, tänk inte så mycket! Men framför allt, TA STEGET, investera i dig själv, ditt välmående och din framtid. Go go go!!!

Senast uppdaterad: 30 dec 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Studera i USA

New York, Chicago, Austin, San Francisco och Los Angeles är bara några av de städer som gör att miljontals personer reser till USA varje år. Här kan du som funderar på att börja studera i USA läsa allt du behöver veta! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-08

Studera i Spanien

Drömmer du dig bort till Spanien? Att studera utomlands ger dig minnen för livet, du möter nya människor, nya kulturer och får nya språkkunskaper. Vi har samlat information och tips till dig som vill studera i Spanien.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-21

10 av Sveriges mest studiesugna städer

Utbudet av skolor och lärosäten är brett i vårt avlånga land, men var i Sverige söker flest efter utbildningar? Vi har listat topp 10 städer med mest trafik på studentum.se under 2018.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in