Yrkesinspiration: Redovisningsekonom

Adam Johnsson hade arbetat som personbilstekniker i flera år när han tyckte det var dags att göra något annat. Då Adam alltid haft intresse för ekonomi föll valet på yrkeshögskoleutbildningen Redovisningsekonom på TUC Yrkeshögskola. Idag arbetar på Ekonomibyrån i Tranås, den arbetsplats där han gjorde sin sista LIA!

Adam arbetar som redovisningsekonom

Adam fick jobb – redan innan examen!

Adam Johnsson hade arbetat som personbilstekniker i flera år när han tyckte det var dags att göra något annat. Vid 26 års ålder började han därför studera igen och då Adam alltid haft intresse för ekonomi föll valet på yrkeshögskoleutbildningen Redovisningsekonom på TUC Yrkeshögskola. Idag är han 29 år och arbetar på Ekonomibyrån i Tranås, den arbetsplats där han gjorde sin sista LIA (Lärande i arbete). 

Adams utbildning: 

NamnRedovisningsekonom
Ort: Tranås
Utbildningstyp: Yrkeshögskola

SkolaTUC Yrkeshögskolan
Längd: 2 år 
Studiestöd: Ja

Läs mer om utbildningen här!

Lämna en intresseanmälan här!


Varför har du valt att utbilda dig till redovisningsekonom?
Jag hade sedan tidigare ett intresse för ekonomi och var nyfiken på att lära mig mer inom området.

Var gick du utbildningen?
Jag läste till redovisningsekonom på TUC Yrkeshögskola i Tranås.

Vad var avgörande för att du valde att plugga på TUC?
För min del var det avgörande att utbildningen var relativt kort och hade potential till jobb omgående efter utbildningen. TUC:s utbildning till redovisningsekonom passade mig därför perfekt.

Vilket ämne tyckte du var roligast? 
Som teknik- och grafälskare så var FIKA (finansiering och kalkylering) helt klart den mest roligaste kursen, framförallt då vi även arbetade i Excel!

Pluggade du ihop med någon i klassen eller pluggade du helst själv?
Jag hade förmånen att lära känna ett par studiekamrater och vi studerade ofta i grupp.

Var det svårt att få arbete efter examen?
Nej, jag fick jobb på min sista praktikplats (LIA) där jag började arbeta direkt efter att LIA-perioden var slut, det vill säga innan examen! Det bästa med utbildningen var att det var så lätt att få jobb efteråt! 

Beskriv ditt yrke; vad är dina huvudsakliga uppgifter?
I huvudsak är jag inhyrd ekonom i ett företag, som ekonomiansvarig. Jag hanterar även löpande bokföring och andra återkommande uppgifter åt företagets klienter.

Vad är det bästa och mest utmanande med ditt arbete?
Som redovisningsekonom/konsult så händer det nya saker varje dag, vilket jag tycker är den största utmaningen med mitt jobb. Vi är även inne i en period där digitaliseringen mer och mer tar över de tidigare ”analoga” arbetssätten och flödena. En förändring som enligt mig är väldigt välkommen. 

Vilka karriärmöjligheter finns det som redovisningsekonom?
Jag vill påstå att det finns mycket goda möjligheter till att göra karriär. Förutom att genomgå en auktorisering och bli just auktoriserad redovisningsekonom så vill jag tro att en duktig redovisningsekonom generellt sett är mycket attraktiv på arbetsmarknaden även inom andra områden av ekonomi.

Hur ser du på framtiden?
Jag ser mycket ljust på framtiden. Det kommer med stor sannolikhet hända en hel del i den närmaste framtiden. Jag tänker framförallt då på digitaliseringen och på hur branschen kommer att ändras i sitt arbetssätt.

Vem passar yrket för?
Du behöver vara skärpt, ha bra sinne för ordning (har jag märkt) och i många fall vara en problemlösare. Det är även bra om du är bekant med grundläggande datakunskap eller är positiv till att lära dig.

Vad har du för tips till den som funderar på att utbilda sig till redovisningsekonom?
Det tips jag kan ge dig är att tänka efter om det är något som passar dig. Hellre ta en extra funderare än inse efteråt att det inte alls är något man trivs med.


Annonser