Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesinspiration: Kiropraktor

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan

 

Kiropraktor - ett detektivarbete gällande kroppen

Vi träffar 29-årige Fredrik som är utbildad kiropraktor och bor och jobbar i Stockholm.

Han berättar för oss om sin utbildning, hur det är att jobba som kiropraktor och driva Kiropraktorbåten - en båt som åker runt i Stockholms skärgård och erbjuder behandlingar för de som bo på öarna!

Utbildning: Kiropraktorprogrammet
Ort: Stockholm
Utbildningstyp: Universitet / högskola

Skola: Skandinaviska Kiropraktorhögskolan
Längd: 5 år
Studiestöd: Ja

29-årige Fredrik bor i Stockholm och arbetar som kiropraktor. Han driver också Kiropraktorbåten – en båt som åker runt i Stockholms skärgård under sommaren och erbjuder boende på de olika öarna en mer lättillgänglig behandling. Fredrik tog examen från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan 2015.

Det var under sin gymnasietid som Fredrik blev intresserad av att jobba med att hjälpa människor med smärta och skador. Fredrik spelade amerikansk fotboll och under en föreläsning om idrottsskador blev han inspirerad:

– Jag tyckte då det lät intressant att jobba med människor på det sättet. Efter gymnasiet läste jag till massageterapeut och något år senare blev det kiropraktorutbildningen.

Efter gymnasiet läste Fredrik till massageterapeut och något år efter det så lästa han kiropraktorprogrammet på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Fredrik valde att läsa just kiropraktorprogrammet då utbildningen verkade ha ett bra upplägg samt lärare som är experter in sitt område.

– Det bästa med utbildningen var kombinationen av teori och praktik. Ett exempel var första året när man läser mycket anatomi, då kombineras teorin med praktiska lektioner där man får hitta strukturerna på klasskamraterna.

Att jobba som kiropraktor

Eftersom Fredrik tidigare jobbat som massör hade han många kontakter i branschen och därav var det lätt att få jobb efter examen.

Att jobba som kiropraktor innebär att hjälpa människor som lider av smärta att bli smärtfria och ge tips och råd om hur de kan göra i sin vardag för att besvären inte ska komma tillbaka. I längden handlar alltså arbetet som kiropraktor om att förbättra människors vardag:

– Det bästa med att jobba som kiropraktor är att hjälpa människor och det är ett spännande yrke där ingen dag är den andra lik, säger Fredrik.

Att försöka hitta orsaken till besväret är den största utmaningen i arbetet och lite av ett detektivarbete, berättar Fredrik. Yrket menar har passar den som gillar att jobba med människor:

– Vare sig man gillar att jobba med idrottare, äldre, yngre så kan man jobba som kiropraktor. Man kan också välja hur man vill jobba; om man gillar att jobba med mycket träning, rehabilitering eller mer rena behandlingar.

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan

Kiropraktorbåten 

Fredrik driver också sedan förra sommaren Kiropraktorbåten – en båt som under sommaren åker runt i Stockholms skärgård och erbjuder boende på de olika öarna en mer lättillgänglig behandling.

– Jag har sedan barnsben varit intresserad och älskat skärgården och kunde nu slå ihop mina intressen, att hjälpa människor med deras besvär och samtidigt få vara ute i skärgården. Kiropraktorbåten är en idé jag gått och tänkt på länge och i början på förra året köpte jag den gamla Läkarbåten och påbörjade en omfattande renovering.

Båten blev klar förra sommaren, men det är i år som Fredrik kunnat sätta igång på riktigt:

– Nyheten togs emot väl ute i skärgården! Nu i sommar var första riktiga säsongen. Jag täckte ett område från Gräddö i norr till Utö i söder med två dagar i varje hamn på ett rullande schema.

Fredrik bor och äter på båten när han är ute med den och tycker det fungerar bra. En utmaning med att använda sig av båten för undersökningar är att utrymmet är lite mer begränsat än ett vanligt behandlingsrum. Överlag är Fredrik nöjd med Kiropraktorbåtens första säsong:

– Patienterna har varit allt från semesterfirare till de bofasta på öarna. Generellt tycker jag att säsongen har gått långt över förväntan, för att vara första riktiga säsongen så har jag haft väldigt mycket att göra!

Fredriks tips till dig som vill läsa till kiropraktor är att söka, men att va beredd på att anstränga sig:

– Det är bra att vara medveten om att det krävs en hel del extra tid utanför skolan för plugg, men det är det värt!

Arkiv: Yrkesinspiration

Senast uppdaterad: 27 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-26

Hitta ditt yrke - Hattmodist

År 2011 köpte Helene Ådahl Östergötlands enda kvarvarande hattaffär och bestämde sig för att bli hattmodist. Genom utbildningen Hantverkslärling fick hon möjlighet att utveckla sina kunskaper och driva sin verksamhet på riktigt! Läs mer om Helene och hennes resa här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Internationell transportlogistiker

Rebecka läste hotell och turism på gymnasiet och arbetade inom hotell- branschen i några år men bestämde sig för att byta karriärinriktning - och började studera till Internationell transportlogistiker på Hermods Yrkeshögskola i Malmö. Vi har pratat med Rebecka om hur det är att plugga till transportlogistiker och vem yrket passar för!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-07

Yrkesinspiration: Personlig tränare

För Brusik Burhan, 35 år, har träning varit ett intresse sedan länge. Från jobbet som säljare på träningscentret SATS var beslutet enkelt att utbilda sig till personlig tränare.
– Det är det bästa yrket! En härlig arbetsplats och massa nya människor som man lär känna.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se