Visa studentum.se som: Mobil

Så gör du om betygen inte räcker till

Studenten är här! Runtom i landet skrålar exalterade ungdomar om studentens lyckliga dagar, och en känsla av spänning och förväntan inför framtiden sprids lite extra mycket när gymnasietiden snart är ett minne blott. En del bestämmer sig för att expandera sina geografiska vyer och resa, andra har planer på att börja arbeta. Ett tredje alternativ, som blir mer och mer populärt, är att man väljer att fortsätta med sina studier och söker sig in på sin drömutbildning!

Men vad händer om det visar sig att dina gymnasiebetyg inte riktigt räcker till för den utbildning du sökt? Det korta svaret är: det löser sig! Lyckligtvis finns det alternativa vägar att ta, och nedan går vi igenom några av de metoder du kan använda för att komma runt problemet. Häng med!

Skriv högskoleprovet eller läs upp betygen

Något som alla kan göra för att öka chanserna inför antagningen är att skriva högskoleprovet. Högskoleprovet sker två gånger per år, ett tillfälle under våren och ett under hösten. Genom olika moment får du sätta dina kunskaper på prov inom svenska, engelska och matematik. Provet testar dina kunskaper på grundskole- och gymnasienivå och resultatet överförs sedan till Universitets- och högskolerådet (UHR), landets högskolor och universitet. Med hjälp av resultatet kan du sedan söka in till den drömutbildning som dina gymnasiebetyg kanske inte räckte hela vägen till. Faktum är att minst en tredjedel av alla sökande antas på högskoleprovsresultat, så att skriva provet kan öka dina chanser markant! Vill du veta mer om högskoleprovet eller testa dina kunskaper genom att göra ett gammalt test kan du kolla in vår sektion om Högskoleprovet nedan.

Läs mer om högskoleprovet

Ett annat alternativ för att antas till din drömutbildning är att läsa upp dina betyg på en komvuxskola. Läser du på komvux kan du komma att känna igen dig, då utbildningen motsvarar den man får som elev på grundskolan och gymnasiet med den skillnaden att upplägget är anpassat för vuxna. Saknar du eventuellt slutbetyg från gymnasiet går det att läsa kurser för att kunna få ett komplett slutbetyg. Vill du höja ditt betyg inför antagningen går det att göra en så kallad prövning, som innebär att du läser en komvuxkurs och sedan tentar av kursen vid ett eller flera tillfällen. Provet avgör vilket betyg du får på kursen och det kan vara ett perfekt tillfälle att höja dig i de betyg som krävs för din drömutbildning! Läs mer om vad en komvuxutbildning innebär nedan här.

Vad innebär komvuxutbildningar?

Bygg ihop din egna kandidatexamen

Någonting många kanske inte känner till är att du inte behöver läsa ett program för att ta en examen. En kandidatexamen på 180 hp sträcker sig över tre år om du läser heltid, och skulle inte betygen räcka för den utbildning du söker kan du välja att läsa fristående kurser som ingår i utbildningen och på sikt få din examen! Det kan ofta vara svårare att komma in på ett program än på olika kurser och då kan möjligheten till att plocka ihop din egna kandidat vara ett enklare alternativ!

Universitetet eller högskolan bestämmer hur många högskolepoäng (hp) du behöver i varje ämne, men i regel gäller 90 hp i ett huvudämne, 30 eller 60 hp i ett biämne och ett självständigt arbete på 15 hp (som ofta brukar vara C-uppsatsen som ingår i en C-kurs). Fråga den skola du är intresserad av om du vill veta mer!

Läs parallellt och gör ansökan till senare del av program

En ofta bortglömd variant som kan underlätta vid antagning av utbildning är ansökan till senare del av program. Den är ganska snarlik den föregående varianten om att plocka ihop kurser till ett program. Och samma fördelar finns här, det vill säga att man i regel har enklare att komma in på fristående kurser snarare än ett program. Skulle du inte komma in på det program du sökt kan du istället söka samma kurser som ingår i termin 1. I många fall hoppar elever av ett program under andra och tredje terminen och då kan man ansöka till senare del av programmet som ger dig möjlighet att komma in på utbildningen. Så i bästa av världar kan du påbörja din drömutbildning, om än någon termin senare! Är du osäker på vilka kurser du behöver läsa för att bli behörig för programmets senare del, kolla upp med det universitet eller den högskola som erbjuder programmet! Lycka till!

Läs mer om alternativt urval

Senast uppdaterad: 10 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-23

Så ansöker du till yrkeshögskola

Hur ansöker jag till YH? När skickar jag in ansökan? Vilka dokument ska finnas med? Här är guiden för dig som vill ansöka till yrkeshögskola!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-23

Studiemedel för utlandsstudier

För dig som vill studera utomlands finns möjligheten att få studiestöd från CSN, både lån och bidrag men också ett så kallat merkostnadslån. Här kan du läsa mer om vad de olika delarna innebär och om du uppfyller villkoren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-08

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in