Visa studentum.se som: Mobil

Behörighet till yrkeshögskolan

Har du hittat en YH-utbildning som du vill ansöka till? Vad roligt! För att kunna ansöka behöver du uppnå grundläggande behörighet och ha vissa särskilda förkunskaper. På den här sidan reder vi ut exakt vilken typ av behörighet du behöver ha för att gå studera på en yrkeshögskola.

För att vara behörig till att studera en YH-utbildning behöver du först och främst grundläggande behörighet vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande.

Du uppnår grundläggande behörighet om du:
 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.


Den sista punkten (4) handlar om vad som kallas reell kompetens. Du kan förvärva kunskap och kompetens på många olika sätt, till exempel genom formell gymnasie- eller högskoleutbildning, arbete, föreningsverksamhet eller kurser på fritiden - detta kallas reell kompetens. 

Yrkeshögskolan som du vill studera på kan bedöma din reella kompetens. På så sätt kan du uppnå behörighet till en utbildning du vill gå genom andra sätt än dina betyg från gymnasiet. För att bedöma om dina kunskaper motsvarar gymnasiekurserna kan yrkeshögskolan göra olika typer av tester. I testen kan det även ingå andra kunskaper som är relevanta för utbildningen. Bedömningen kan se lite olika ut, men en vanlig metod är validering där man kartlägger en persons kompetens.

Hitta en YH-utbildning här!


För dig som studerat en utbildning på folkhögskola

Har du studerat på folkhögskola och ska ansöka till en YH-utbildning? Då behöver du uppfylla något av följande för att uppnå grundläggande behörighet:

 • En treårig utbildning.
 • En tvåårig utbildning som bygger på minst ett års studier i gymnasieskolan.
 • En tvåårig utbildning som bygger på grundskolan och minst ett års yrkesverksamhet.
 • En ettårig utbildning som bygger på minst två års studier i gymnasieskolan.

Du behöver även ha minst godkänt i följande gymnasiekurser (eller motsvarande kunskaper):

 • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
 • Engelska 5
 • Matematik 1a, b eller c
 • Historia 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 •  Samhällskunskap1a1

Särskilda förkunskaper

För många utbildningar behöver du även uppfylla kraven för särskilda förkunskaper. Det kan till exempel handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha arbetslivserfarenhet inom ett yrke eller en bransch. Yrkeshögskolan kan också ställa andra krav som att du ska ha ett körkort för att vara behörig till utbildningen. 

När du söker efter en utbildning på studentum.se kan du jämföra behörighetskraven för olika utbildningar. Du kan också kontakta den skola du är intresserad av för att få mer information om vilka särskilda förkunskaper som krävs för en specifik utbildning.

Förutbildning - för dig som inte uppnår särskilda förkunskapskrav

Om du inte har de särskilda kunskaperna som krävs för en viss utbildning kan du gå en förutbildning eller preparandutbildning. Du hittar information om förutbildning under utbildninsbeskrivingen på studentum.se. Du kan också kontakta skolan för att ta reda på om de erbjuder förutbildning.

Undantag från behörighetskraven

Det finns en möjlighet att bli antagen till en YH-utbildning även om du saknar grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper. Yrkeshögskolan kan nämligen göra ett undantag om de bedömer att du kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till.

Källa: yrkeshogskolan.se

Senast uppdaterad: 23 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-30

Inte redo för en lång utbildning? Gå en enskild kurs på yrkeshögskolan!

Känner du dig inte redo för att gå en längre utbildning? Eller vill du bara utveckla din kompetens inom ett visst ämne? Då kan en enskild kurs på yrkeshögskolan passa dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-04

7000 nya studieplatser på korta YH-utbildningar

Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) har beslutat om att inför en ny utbildningstyp som kallas korta YH-utbildningar. Den nya utbildningstypen är kurser eller kurspaket som är mer flexibla än vanliga YH-utbildningar. Vi har samlat information om de nya utbildningarna för dig som vill söka!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-09

Bli grym på vad som helst!

Om underbarnet Mozart hade levt idag hade han klassats som medioker bland dagens hårt tränade, unga pianister. Idag vet forskare mer om vad som krävs för att bli grym på något – här är svaret på hur du kan bli grym på vad som helst!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in