Stockholm: Sveriges andra bästa studentstad

Det pulserande storstadslivet och goda möjligheter till praktikplatser och studier på avancerad nivå gör Stockholm till den näst bästa staden att plugga i 2024.

Vy över Stockholms innerstad

Från förra årets förstaplats hamnar Stockholm i år på en stabil andraplats i listan över Sveriges bästa studentstäder 2024. Tack vare bland annat sin höga rankning bland städer med bäst möjlighet till masterutbildning hamnar Stockholm i toppen av listan i år igen. Staden utmärker sig också genom att fortsatt ranka bland de tio bästa inom fem av åtta parametrar. Läs mer om vad som gör Stockholm till en av Sveriges bästa studentstäder 2024.


🏙️

Antal invånare

2 454 802

💸

Genomsnittlig månadslön

36 161 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Ett levande storstadsliv

Stockholm, med sitt pulserande stadsliv och mångfald av kulturella evenemang, trendiga restauranger, barer och nattliv, skapar en perfekt miljö för dig som student. Naturen och vattnet som omger Stockholms många öar öppnar upp för möjligheter till avkoppling och aktivitet, medan de välutvecklade kommunikationssystemen gör det möjligt för dig att enkelt utforska olika delar av staden.

I Stockholm får du som student ta del av det moderna storstadslivet samtidigt som du kan vandra runt i bevarade historiska kvarter, vilket ger dig både en social och kulturell stad att växa och trivas i.

Sverige bästa stad för avancerade studier

Stockholm tar återigen täten som den mest framstående staden för avancerade studier. Med det bredaste utbudet av avancerade program och med över 280 program på avancerad nivå är Stockholm ett perfekt val för dig som redan har en kandidatexamen eller som planerar att fortsätta dina studier efter examen.

Utbildningarna finns dessutom inom alla 18 utbildningsområdena vilket gör Stockholm till ett bra val oavsett vilket område du planerar att studera vidare inom.

Stora möjligheter att hitta praktikplats

För dig som planerar att ha praktik i anslutning till dina studier hittar du många möjligheter i Stockholm. Staden rankar nämligen som den tredje bästa staden i Sverige att hitta praktikplatser i och antalet praktikplatser per invånare i Stockholm ligger långt över snittet i övriga landet. Här hittar du dessutom spännande och innovativa företag och organisationer som kan erbjuda utvecklande praktikplatser.

Utmanande med boende för studenter

Boendesituationen i Stockholm har länge varit utmanande och inte minst för studenter som söker bostad. Den höga efterfrågan som finns på studentbostäder gör att studenter ställs inför svårigheter att hitta både tillgängliga och prisvärda bostäder. Enligt SFS bostadsrapport för 2023 kan du behöva betala mellan 4 000–10 000 kronor för en studentlägenhet och ska du bo i andra hand kan hyrorna gå för uppemot 12 000–20 000 kronor. Det kan därför vara bra att vara medveten om utmaningarna och dra nytta av olika plattformar och resurser som finns tillgängliga för att underlätta sökandet av bostad i Stockholm.

Bra kommunikation

För dig som vill studera i Stockholm är de goda kommunikationsmöjligheterna en fördel. Från Stockholm kan du i princip resa var som helst i landet via tåg men också var som helst i världen via flyg från flygplatserna Arlanda, Bromma Flygplats och Skavsta. Inne i Stockholm tar du dig enkelt runt med tunnelbana, buss eller pendeltåg vilket kan underlätta faktumet att du kan behöva välja ett boende längre ifrån ditt lärosäte eller skola.

Se alla utbildningar i Stockholm här

Källor: SFS bostadsrapport 2023, SJ:s linjekarta 2024, se.indeed.com,  www.antagning.se, www.studera.nu, www.foretagsregistret.scb.se

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser