Östersund: Sveriges sjunde bästa studentstad 2024

Ett aktivt stadsliv, stort utbud av studentaktiviteter och goda möjligheter till extrajobb gör att Östersund utses till Sveriges sjunde bästa studentstad.

Vy över Storsjö strand i Östersund

I år tar Östersund plats nummer sju över Sveriges bästa studentstäder och kniper en plats på listan för andra året i rad. Östersund placerar sig som topp tio i fyra av nio parametrar och rankar högt både när det gäller studentlivet och stadslivet. Som student i Östersund kan du därför räkna med en rolig fritid vid sidan av studierna. Här kan du läsa mer om vad det är som gör Östersund – med Sveriges mest fjällnära universitet – till en av Sveriges bästa studentstäder 2024.


🏙️

Antal invånare

64 896

💸

Genomsnittlig månadslön

28 758 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Stort utbud av studentaktiviteter

Östersund kommer på nionde plats när det gäller utbud av studentaktiviteter. Som student på campus Östersund, som är en del av Mittuniversitetet, erbjuds du åtta av elva aktivitetsområden. I vår undersökning har vi utgått ifrån en lista med totalt elva aktivitetsområden som förekommer mest frekvent i de olika städerna. Studentkåren bjuder bland annat in till olika evenemang på campus som till exempel kårfrukostar, pubkvällar, sittningar och sportaktiviteter. 

Med fjällvärlden runt knuten kan du som tycker om att vara ute i naturen få en aktiv fritid vid sidan av studierna. Klättring, fjällvandring och skidåkning är några av aktiviteterna som är populära i Östersund. Varje vinter byggs Vinterparken upp kring Storsjön och Badhusparken där du kan njuta av vårvintersolen och skridskoåkning. På sommaren är Surfbukten samlingsplatsen nummer ett med sol, bad och andra aktiviteter.  

Ett levande och aktivt stadsliv

Trots att Östersund är en relativt liten stad finns här en livfull stadskärna. Enligt SCB:s företagsregister finns det cirka 168 restauranger, pubar och caféer i Östersund. Det gör att staden placerar sig på en sjunde plats när det kommer till ett aktivt stadsliv där vi mäter antal aktiva företag inom branschen i relation till antalet invånare. Året runt arrangeras även olika aktiviteter, till exempel idrotts- och musikevenemang. Östersund har bland annat utsetts till ”Årets idrottskommun” och ”Årets evenemangsstad” för mindre kommuner. Östersund har dessutom ett rikt naturliv med närheten till fjällen. 

Goda möjligheter till extrajobb

I Östersund har du stora chanser att få ett extrajobb och tjäna lite extra pengar vid sidan av studierna. Antal lediga extra/deltidsjobb i relation till antal invånare ligger över rikssnittet. Förutom tillskottet i studentkassan bygger du ditt cv och skapar ett kontaktnät, samtidigt som det är ett bra sätt att träffa nya vänner på om du är ny i staden. 

Enkelt att få studentbostad

Östersund hamnar på plats 10 över möjligheten att få studentboende. Enligt studentkåren får majoriteten av studenterna boende inom en månad från terminsstart, och enligt bostadsbolaget går det snabbare än så. Bostadsbolaget uppger att de kunnat uppfylla bostadsgarantin – trots fler studenter i år än tidigare – tack vare att de har kunnat öka antalet studentlägenheter sedan slutet av förra året. Bostadsbolaget samarbetar även med Östersund Camping som hyr ut möblerade studentbostäder för studenter med barn och internationella studenter. Det finns inget kösystem för studentlägenheter och bostadsbolaget tillämpar först till kvarn-principen.  

Som student i Östersund har du möjlighet att få en bostad för 3 600 kronor per månad. Hyrorna varierar mellan 3000–8000 kronor i månaden.  

Svårare att få heltidsjobb efter studierna

Trots att det är relativt enkelt att få extrajobb vid sidan av studierna, är det desto svårare att få ett heltidsjobb i Östersund efter studierna. Östersund hamnar på en 25:e plats för lediga jobb i relation till stadens storlek och ligger därmed under rikssnittet. Den genomsnittliga månadslönen i Östersund är 28 758 kronor. 

Se alla utbildningar i Östersund här

Källor: mittuniversitetet.se, sfs.se, arbetsförmedlingen.se, scb.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser